Порада від Людмили Петрановской: не порушуйте програму дитячої безпеки, щоб бути милими

1296

Згадайте свої дитячі роки… Батьки говорили вам про те, що потрібно привітатися з сусідкою, покрутитися, щоб показати їй нову сукню або красиву зачіску? Пам’ятаєте свої відчуття, наскільки було комфортно при цьому?

Читайте також:Порада дня: не розцінюйте капризи дитини як маніпуляцію вами

Швидше за все, немає, адже таким чином у дитячий світ вривався хтось чужий. Було незрозуміло, навіщо розмовляти з чужою тіткою, що їй демонструвати? І з’являлася образа, що мама цього не розуміє…

А своїх маленьких дітей ви теж просіть вітатися з незнайомими їм людьми, посміхнутися сусідки чи, приміром, сказати звук «р», який вже освоєний? Насправді ці слова, сказані батьком, вкрай небажані для дитини. Про це докладно розповідає відомий психолог Людмила Петрановська:

Бажаючи догодити оточуючим, дорослі іноді намагаються зламати цю програму забезпечення безпеки дитини. Вони наполегливо вимагають від нього комунікабельності, лають або дитину висміюють за те, що він ніяковіє, губиться чужих, виштовхуючи його насильно в центр уваги, змушуючи бути «ввічливим» і мило спілкуватися з гостями або сусідами, зустрінуті в ліфті.

Експерт пояснює, як в цей час відчуває себе малюк:

Це досить болісно. Йому б набагато більше хотілося, щоб мама чи тато дозволили сховатися особою на грудях або за свою ногу, якщо дитина вже стоїть, заспокійливо поклали руку йому на голову і самі продовжували спілкуватися з чужими дорослими, даючи дитині звикнути, повыглядывать, поприсматриваться.

Якщо незнайомець завоює довіру дитини, дитина перейметься довірою до нього. Зазвичай це виглядає так: дитина посміхається, запрошує до гри. Але якщо дорослий налякає дитину нав’язливим увагою, дитина може і заплакати. Людмила Петрановська звертає увагу батьків:

…малюк робить те, що наказує йому програма, мета якої – забезпечити його безпеку, а не доставити задоволення не в міру товариською сусідці. З віком напруга при зустрічі з незнайомими людьми буде слабшати, але поділ на своїх і чужих залишиться як одне з базових на все життя.

Читайте також:Учіть дитину правил безпеки з допомогою «кола довіри»

Ця тема актуальна для багатьох матусь. Приміром, одна з користувачок Мережі зізналася, як вона виходить з ситуації, коли дорослі хочуть спілкування з її дитиною:

Настирливим дорослим, які потребують уваги від моєї дитини, завжди говорила, що довіру треба заслужити.

Наш син вибірково дуже вітається з людьми, – продовжила тему інша матуся. – Навіть зі знайомими сусідами іноді не хоче спілкуватися. Я кажу, щоб привітався, він ховається за мене, я обіймаю, питаю: «не хочеш?» і кажу сусідам, що він не хоче розмовляти.

Читайте також:Монолог мами: «Я навчилася правильно реагувати на зауваження моїй дитині»

Були і тим матусі, які поскаржилися:

Розуміли б це бабусі мого чада, які приїхавши, починають: «Іди на ручки», «Чого ти.

Підводячи підсумок цієї важливої теми, яка відноситься до безпеки вашої дитини, відзначимо: не заохочуйте порушення його меж! Адже «привітайся з тіткою» – якраз воно і є. Малюк чудово розуміє, з ким можна пограти, а від кого треба сховатися за маму. Довіряйте своїй інтуїції!

А ви були в тій ситуації, про яку розповідає Людмила Петрановська?

Всі фото: Depositphotos