Який нирковий чай безпечний при вагітності?

1375

Зміст:

  • Що це таке — нирковий чай
  • Різновиди рослини
  • Корисні властивості чаю для нирок
  • Як приготувати і використовувати
  • Виношування дитини може супроводжуватися загостренням хронічних захворювань сечовидільної системи. Нирковий чай при вагітності нормалізує функції нирок та усуває ускладнення патології цих органів. У той же час такий засіб потрібно приймати з обережністю, оскільки можливі побічні ефекти.

    Що це таке — нирковий чай

    Нирковий чай являє собою засіб, що виготовляється з листя ортосифону тычиночного. Це вічнозелений чагарник, що росте в країнах Південно-Східної Азії. До складу рослини входять кислоти, вітаміни, антиоксиданти, ефірні масла і натуральні глікозиди. Майже всі органічні речовини, що входять до складу листя ортосифону, знаходять своє застосування в медицині. Нирковий чай вважається безпечним засобом, однак у деяких людей є алергія на компоненти рослини.

    Нирковий чай при вагітності слід застосовувати тільки при вживанні достатньої кількості рідини.

    Висушені листя ортосифону тычиночного можна придбати в аптеці. Засіб в першу чергу використовується для поліпшення роботи нирок і полегшення симптомів запальних захворювань. Відвар рослини можуть приймати вагітні жінки, проте важливо дотримуватися дозування і враховувати можливі ризики.

    При правильному застосуванні ліки допомагає боротися з набряками нижніх кінцівок, часто виникають на пізніх термінах вагітності.

    Різновиди рослини

    Існує кілька видів ниркового чаю, що відрізняються за хімічним складом і фармакологічними властивостями. Вагітним жінкам слід обов’язково вивчати склад засобу перед початком лікування. Деякі види рослини можуть негативно впливати на ріст і розвиток плоду.

    Основні види:

    • Ортосифон тичинковий — найбільш відомий різновид ниркового чаю. Цей засіб можна приймати на будь-яких термінах вагітності.
    • Чай з мучницею — засіб, що використовується для лікування запальних і функціональних захворювань сечостатевої системи. Вагітним жінкам не рекомендується використовувати це ліки з-за ризику ураження плода.
    • Нирковий чай з брусницею — комплексний засіб, що має протизапальну та сечогінну ефектом. Застосування під час виношування плоду обґрунтовано при відсутності алергії.
    • Березовий чай. Цей вид ліків відрізняється високим вмістом аскорбінової кислоти. У невеликих кількостях березовий чай безпечний для майбутніх мам.

    Аптечне засіб повинен обов’язково містити інструкцію, що описує фармакологічні властивості ліки і протипоказання.

    Корисні властивості чаю для нирок

    Листя ортосифону тычиночного містять органічні і неорганічні речовини, що володіють лікувальним ефектом. Після вживання ці компоненти розподіляються у всьому організмі і потрапляють в видільну систему. Головним корисним властивістю рослини є сечогінна дія: ліки покращує виділення сечі при захворюваннях сечостатевої системи.

    Інші корисні властивості:

    • Поліпшення функції виведення продуктів розпаду білка з організму.
    • Полегшення запальних процесів у нирках, сечоводах, уретрі і сечовому міхурі.
    • Видалення надлишкової рідини з організму при набряках нижніх кінцівок.
    • Запобігання утворення конкрементів у нирках та сечівнику.

    Правила прийому засоби залежать від конкретного призначення. Слід враховувати, що ліки можуть завдати шкоди організму вагітної жінки при серцевій недостатності, тяжкій нирковій недостатності і гострих запальних захворюваннях.

    Як приготувати і використовувати

    Подрібнене листя ортосифону тычиночного можна купити в аптеці. Для приготування відвару необхідно додати столову ложку засобу в 150 мл гарячої води. Після цього засіб настоюється протягом 1-2 годин. У готовий відвар слід додати ще 100-15 мл води. Отриманий засіб можна приймати протягом доби.

    разновидности

    Одна з різновидів ниркового чаю — ортосифон тичинковий

    Найкраще розподілити склянку ниркового чаю на 4 прийоми. Приблизно 50 мл відвару необхідно випивати вранці, вдень, ввечері і перед сном. Під час прийому ниркового чаю жінці слід вживати достатню кількість рідини для підтримання функцій видільної системи. Тривалість лікування залежить від захворювання. Зазвичай для усунення набряків достатньо приймати чай протягом 3-4 тижнів.

    У добу не слід вживати понад 200 мл ниркового чаю, оскільки передозування загрожує розвитком ускладнень

    Незважаючи на те, що ортосифон тичинковий вважається безпечним засобом лікування необхідно проводити тільки після обстеження у гінеколога. Жінка повинна переконатися, що таке ліки не погіршить стан нирок. При необхідності до і після лікування проводиться ультразвукова та лабораторна діагностика органів сечостатевої системи.

    Таким чином, деякі види ниркового чаю можна приймати під час виношування дитини для нормалізації роботи нирок. Дотримання правил прийому кошти допомагає знизити ризик розвитку ускладнень. Лікування проводиться після консультації лікаря.

    Читайте в наступній статті: чай каркаде при вагітності