Порада від Людмили Петрановской: пробуйте різні види сну з дитиною

589

Після народження малюка багато молоді мами вирішують для себе питання: обрати спільний сон з дитиною або роздільний? Зважують «за» і «проти», пробують на практиці, прислухаються до порад більш досвідчених подруг. Однак те, що підходить одним дітям та їх батькам, може абсолютно не підійти іншим.

Читайте також:Монолог мами: «У мене почалися проблеми з чоловіком через спільного сну з донькою»

Відомий психолог Людмила Петрановська закликає не бути категоричними у вирішенні питання вибору спільного або роздільного сну з малюком:

…хороший спосіб той, який збільшує кількість і підвищує якість сну. Якщо довше і міцніше виходить спати в обнімку, щоб не вставати серед ночі і не йти в дитячу, – спіть так. Якщо дитя брикає уві сні, прагне спілкуватися або ви просто не можете спати з ким-то в одному ліжку, – привчайте спати окремо. Жодна теорія щодо спільного-роздільного сну не є скільки-небудь наукової, все це чиїсь фантазії.

© Instagram @babylifestyle09

Людмила Петрановська один за іншим розвінчала усталені міфи про користь або шкоду того, один спить малюк або разом з батьками.

Ідея, що сон в ліжечку моторошно травмує немовляти, викликає сумніву, якщо згадати про цілі країни, які виховують дітей саме так.

Ідея, що сон з немовлям псує сексуальне життя батьків, теж сумнівна – невже два дорослих людини не знайдуть іншого часу та місця для занять сексом, крім строго подружньої спальні вночі?

На думку Людмили Петрановской, набагато важливіше інший критерій.

Виспавшись мама набагато краще невиспаний, – пояснює відомий психолог. – Шукайте зручний варіант.

© Instagram @jennifer.michele_2bfit.n.flexy

Як приклад фахівець наводить кілька лайфхаков:

Пересунути ліжко дитини до вашої, може бути, покласти на підлогу ще один матрац, може бути, іноді укладати дитину з татом, а самої висипатися окремо. Лише б висипатися.

Немовлята зазвичай прокидаються дуже рано. А їхні молоді батьки не люблять рано лягати. Але якщо дитині вже три-чотири роки, з ним цілком можна домовитися на ранковий спокій для батьків, якщо заздалегідь залишити на доступній висоті чашку молока і печиво. Вранці дитина зазвичай в хорошому настрої, він перекусит і пограє, а ви зможете додремать з годинку.

Якщо серед дня ви відчуваєте величезний занепад сил і нестерпне бажання спати, – не намагайтеся підбадьоритися за допомогою кави, краще обезвредьте дитини будь-яким способом (іграшкою з заначки, мультфільмом) і спробуйте поспати 20-30 хвилин «методом Штірліца». Встанете зовсім в іншому стані.

© Instagram @laels_lair

Тема дитячого сну виявилася актуальною для матусь в Мережі. Багато відгукнулися на неї і розповіли про свій досвід:

Сон — це взагалі моя болюча точка. Пройшли ми всі: ранні підйоми в 4 ранку, короткі сни до 13 місяців, сповивання вдень до 10 місяців, нічні істерики по 2 години і відмова від денного сну (відразу від двох) в 1,5 року.. Зараз сину 2 м 10 м і він чудово спить.

Сину рік і я теж з ранку спускаю його на підлогу біля ліжка і він там може спокійно півгодини пограти.. поки я приходжу (важко і болісно) в себе.

Я своїм діставала забуті (резервні) іграшки. Якщо знала, що у мене буде ліниве ранок.

© Instagram @queen.abbey

Мій пісні співає голосно і стрибає на мене. Поки не розбудить, не заспокоїться.

У нас троє малих дітей … Грають за 1-2 години самі вранці.

Навчити дитину самому собі готувати в 6 років — обладнаний лайфхак для мене 😄 ще й батьків нагодує)) каша, чай, какао, фруктова тарілка, зрештою, мюслі з молоком.

Підводячи підсумок теми дитячого сну, зазначимо: орієнтуйтеся лише на свої звички і звички домочадців, а також на особисте фізичний стан. Зручно спати разом – так і робіть. Простіше, якщо дитина в своєму ліжечку, а ви в своїй, але в одній кімнаті – будь ласка! З народження в різних кімнатах, але за першим покликом малюкові ви вже там – це ваш вибір.

© Instagram @bellaphotographytexas

А якщо доводиться щось міняти – це теж нормальний розвиток подій. Адже ви в пошуку оптимального рішення, яке обов’язково знайдете!

А що вам ближче – спільний або роздільний сон з дитиною?

Читайте також:

  • Наскільки корисний спільний сон з дитиною
  • Цікаво: де і як сплять діти в різних країнах світу
  • Як привчити дитину спати в окремому ліжку? Лайфхак від Олени Кулецької
Фото на анонс: Instagram @marthabruinfotografie, @emilykvitko