Скільки новонароджені малюки сплять

1820

Зміст:

  • Чому дитина багато спить в перші місяці життя?
  • Скільки новонароджені сплять
  • Особливості нічного сну новонародженого
  • Денний сон немовляти
  • Що робити, якщо дитина спить більше норми
  • Новонароджений спить менше норми
  • Поява нового члена сім’ї завжди хвилює, новоспеченим батькам багато чому належить навчитися. Особлива увага приділяється сну малюка, так як відпочинок у маленької людини у віці до місяця повинен бути досить довгим.

    Чому дитина багато спить в перші місяці життя?

    У перший рік після народження у людини відбувається прискорений розвиток. Удосконалюється центральна нервова система, ростуть суглоби і кістки. Малюк часто їсть, так як грудне молоко і спеціальні суміші швидко перетравлюються. Всі ці процеси забирають у дитини дуже багато сил, тому періоди сну в перші місяці більш тривалі, ніж періоди неспання.

    В перший місяць життя немовля спить, не дотримуючись розпорядку дня.

    Для розвитку мозку найбільш важливий нічний сон. Його якість впливає на інтелектуальний розвиток дитини. Денний сон дозволяє дитині відпочити після контакту із зовнішнім світом і набратися сил перед черговим годуванням. Від якості денного сну залежить, чи буде малюк примхливим. Тривалий сон також допоможе дитині краще запам’ятовувати нову інформацію і реагувати на подразники.

    Скільки новонароджені сплять

    У добу маля після народження і до півроку спить не менше 16-20 годин. Така розбіжність обумовлена тим, що кожен новонароджений індивідуальний. Все залежить від особливостей розвитку дитини і його характеру.

    У перші тижні діти можуть прокидатися тільки для того, щоб поїсти. Період неспання може становити як 15 хвилин, так і повноцінні півгодини. До 5 тижні перерви між сном можуть збільшитися до години.

    Особливості нічного сну новонародженого

    Повноцінний нічний сон становить у малюка не менше 8 годин. Безперервна фаза сну — не менше 3. Деякі малюки сплять трохи більше, близько 5. За цей період відбувається формування клітин головного мозку. У перші тижні малюк повинен спати трохи більше — близько 10,5 годин за ніч. Малюк може прокидатися вночі, щоб поїсти молока, але при цьому він знаходиться в напівдрімоті. Тому нічні годування не включаються в період неспання.

    Дитина прокидається 3-4 рази на годування, якщо знаходиться на грудному вигодовуванні. При вживанні молочних сумішей малюк може рідше просити їсти. Якщо він не прокидається на годування, його потрібно декілька разів за ніч будити. Новонародженому обов’язково є в нічний час, щоб відновити сили і уникнути зневоднення.

    Денний сон немовляти

    Вдень новонароджений протягом перших восьми тижнів спить близько 8 годин. При цьому малюк може просити груди дуже часто. Деякі новонароджені практично цілодобово висять на материнських грудей, особливо в період кольок. Але буває і так, що дитина прокидається кожні 60 хвилин, щоб поїсти, а потім знову поринає в сон.

    До другого місяця кількість періодів неспання збільшується. Малюк може спати ввечері кілька разів по сорок хвилин, між цим в два рази більше спати і вивчати навколишній світ.

    Зазвичай на денний сон малюка укладають чотири рази. Спочатку збільшується період неспання, а до п’яти місяців залишається всього три укладання.

    должен спатьУ дитини буде більш глибокий сон, якщо він буде спати поруч з мамою.

    Що робити, якщо дитина спить більше норми

    Дитина може занадто довго спати з наступних причин:

    • Він недоїдає. Дуже важливо налагодити грудне вигодовування і правильно прикладати малюка до грудей. Він може занадто сильно втомлюватися, якщо неправильно смокче груди. Вирішити це питання допоможе консультант з грудного вигодовування.
    • Він хворіє. Імунна система малюка активно бореться із збудниками захворювання, із-за чого період сну стає більше.
    • Він приймає жарознижуючі засоби. Іноді після щеплень у малюків піднімається висока температура, через що вони більше часу проводять уві сні.
    • Він відчуває нервову перевантаження. Спокійна мама — спокійні діти. Малюк дуже добре відчуває стан матері, йому може передаватися її надмірна тривожність і неспокій. Жінка повинна відпочивати і не боятися просити про допомогу. Це піде на користь як мамі, так і її дітям.

    Новонароджений спить менше норми

    Скільки сплять немовлята залежить від багатьох факторів. Найпоширеніша причина частих пробуджень і капризів — коліки. Через недосконалість системи травлення малюк може мучитися від підвищеного газоутворення і болю в животі. Він постійно відчуває дискомфорт, часто плаче і погано спить. Зазвичай коліка поступово йде і повністю зникає до 4-5 місяців. Щоб допомогти малюкові, потрібно частіше тримати його «шкіра до шкіри», робити спеціальний масаж. Іноді використовують ліки на основі симетикона і газовідвідні трубочки.

    Якщо дитина постійно плаче, це може бути пов’язано з голодом. Можливо, у матері не вистачає молока або дитині важко смоктати. Необхідно показати малюка педіатра, перевірити вуздечку мови у стоматолога.

    Малюк може вести себе тривожно, якщо поруч немає мами. Збільшити тривалість сну можна, уклавши його спати на руках.

    Поганий сон може бути пов’язаний з незручністю. Малюк повинен обов’язковість спати:

    • на жорсткому матраці без ковдри і подушок;
    • у темній кімнаті;
    • в чистому і сухому памперсі;
    • при вологості повітря від 70%;
    • при температурі 22-23 градуси.

    Не обов’язково створювати повну тишу і щільно закривати штори. В утробі дитина постійно чує якісь звуки. В якості колискової можна використовувати монотонне спів, мелодійну пісню або білий шум. Від повної темряви в денний час краще відмовитися, так як малюк може почати спати більше в обідній час, ніж у нічний.

    сколько спят новорожденныеДитина може менше або довше спати під час стрибків зростання.

    Кількість сну у малюка не повинно хвилювати батьків, якщо дитина добре себе почуває, досить їсть, немає змін у температурі тіла, кількості сечовипускань і характер стільця. Усі діти різні і розвиваються в своєму темпі. Якщо батьки переживають, варто звернутися до педіатра, а також сомнолога, які допоможуть налагодити індивідуальний графік сну.

    Також рекомендуємо почитати: коли починають бачити новонароджені