Порада дня: втручайтесь у дитячі конфлікти лише в певних випадках

1068

Діти часто сваряться. Не поділили іграшку, посварилися під час гри, не зрозуміли один одного — і негативні емоції перемогли голос розуму. Навичка домовлятися і гасити конфлікти в момент перших спалахів не дається від народження. Цьому вчимо ми, батьки. Але ще краще це вміння осягається в спілкуванні з однолітками, з якими дитина перебуває «в одній ваговій категорії».

На жаль і одночасно на щастя, мами і тата не залишають своїх малюків без нагляду. Вони спостерігають за тим, як ті спілкуються зі своїми першими друзями, і в разі сварки намагаються прийти на допомогу і помирити дітей. Але чи завжди це потрібно і правильно батьки налаштовують своїх дітей на погашення конфлікту?

Читайте також:Порада дня: дозвольте дитині зустрічатися з негативними наслідками його дій

Психолог Ольга Товпеко в іронічній формі прокоментувала найбільш поширені помилкові погляди дорослих на конфлікти між дітьми:

➡ Втручаючись в дитячий конфлікт, батьки беруть на себе відповідальність за нього. І конфлікт між дітьми переростає в конфлікт між батьками і дитиною.- Що, правда? Тобто, якщо поліцейський приїжджає на місце ДТП, то значить, поліцейський стає одним з учасників ДТП? Підміна понять у наявності;

© Instagram @detskii_doktor

➡ Якщо батьки надають дітям можливість самим вирішити конфлікт, то вони вчать дітей відповідальності!- Чудова логіка, тільки у мене питання: а чи є у дітей вміння розпоряджатися такою відповідальністю? Якщо достатньо залишити дітей один на один з проблей, то навіщо вчити їх переходити через дорогу?! Нехай самі навчаються! Подумаєш, машини…

➡ Ось це моє улюблене! Втручання матері або батька, навпаки, вигідно дітям, воно їм потрібно, щоб отримати від батьків дещицю уваги.- так і проситься висновок про те, які ж корисливі істоти ці діти! Навіть посваритися просто так не можуть, все роблять спеціально, щоб відкусити собі більше. Ух, егоїсти!

Ольга Товпеко наголошує, що народна мудрість зразок «Будь розумніший, поступися першим» може погано вплинути на життя вашого змужнілого дитини. У тому випадку, якщо він і так спокійний, такий «навичка» зробить його ще тихіше, непомітніше і виробить звичку терпіти несправедливість. Мовчки і покірно дозволяти ображати себе.

© Instagram @mackeshi

Читайте також:Порада дня: навчіть дитину «скидати» накопичену агресію

Психолог стверджує, що втручатися в дитячі конфлікти мамам і татам можна і навіть необхідно. Проте не в усі конфлікти і для початку оцінивши обстановку.

Звичайно, іноді конфлікти між дітьми дріб’язкові, і втрутитися ви не завжди встигнете. Але так відбувається далеко не завжди! І тоді, не втручаючись, ви попульстительствуете несправедливим, нехороших речей — знущанням, бійкам, образливими словами. Все, що не заборонено, то дозволено.

Не втручатися можна тільки якщо:⚠ конфлікт не несе небезпеки для дітей;⚠ конфлікт не зачіпає гідність дітей;⚠ діти посварилися і помирилися самі знайшли вихід із ситуації.Якщо ж коїться несправедливість, втрутитися треба!

© Instagram @svetlana_mamma_mia

А в яких випадках ви втручаєтеся в дитячі конфлікти?

Фото на анонс: Instagram @yulchatajp