Порада дня: відчувайте різницю між увагою до дитини та задоволенням його потреб

954

У тому, що свою дитину вони люблять, батьки навіть не сумніваються. А ось вміють виявляти це почуття? Демонстрація любові і уваги насправді дуже важлива для маленького чоловічка. Але дорослі іноді плутають ці поняття і підмінюють іншими…

Про це у своєму блозі розповідає психолог Ксенія Васильєва:

Батьки часто не розуміють, про який саме увазі до дитини йде мова. Коли ж я говорю про важливість задоволення потреб дитини, відповідають, що намагаються йому купувати все, що попросить в розумних межах.

Читайте також:Порада дня: позбавтеся від страхів, щоб не розпестити дітей

Адже справа не в покупки, не в іграшках, не в морозиві або розвагах!.. Фахівець наводить приклади демонстрації батьківської любові до малюка:

Увага до дитини це ділитися пошепки секретами перед сном. По 100500 разів на день говорити дитині про свою любов. Обіймати і тискати навіть «великих» дітей. Сказати «Як здорово, що ти у мене є».

Це про час по-справжньому разом. Для цього нікуди не потрібно спеціально йти, швидше, навіть краще залишитися удвох вдома. І зайнятися тим, що цікаво обом: пекти печиво, малювати, читати книги, дивитися мультик в обнімку.

Просто зловити погляд і посміхнутися. Відзначити успіхи: «Ще вчора ти не вмів, а сьогодні вже все вийшло!».

Взяти дитину за руку по дорозі в школу і міцніше стиснути долоньку.

Придумати ваш і тільки ваш ритуал прощання і привітання. Використовувати в мові сімейні жарти, фразочки і вигадані слова.

Психолог Ксенія Васильєва підкреслює:

Увага до дитини — це звірятися з ним. Прямо так і запитати: «Як ти сьогодні?» «Ти щаслива дитина?», не «Як пройшов день у школі?»», а «Як ти провів день?». Це дуже прості дрібниці і на них не потрібно багато часу. Але вони дуже важливі. Саме вони дають зрозуміти дитині, що її люблять і гордяться ним.

Читайте також:Порада дня: задавайте дитині питання, щоб зміцнити вашу зв’язок

Матусі в Мережі відгукнулися на цю тему і перерахували свої варіанти прояву уваги до дитини:

Лягти поруч спати, якщо наснився кошмар

Відмовитися на вечір від смартфона, інтернету, телевізора… А якщо і включити, то тільки щоб послухати/поспівати з сином його улюблені пісні або подивитися разом його улюблений мультик.

Бути готовою у будь-яку хвилину ПОЧУТИ/ВІДГУКНУТИСЯ/ПІДТРИМАТИ. Бути на одній частоті.

А як ви проявляєте свою любов до дитини?

Всі фото: Depositphotos