Порада дня: до 3-х років максимально захистіть дитину від гаджетів

675

Сучасні діти вже з пелюшок вміють користуватися гаджетами. Адже вони народилися в епоху смартфонів, планшетів і ноутбуків. Проте фахівці попереджають: чим молодша дитина, тим небезпечніше для нього дружба з електронікою.

Дитина з народження наділений високою пізнавальною здатністю — він пробує і пробує все нове, і при вдалій спробі у неї виробляється гормон радості дофамін. Саме дофамін рухає малюком, коли він намагається в черговий раз піднятися на гірку або зібрати пірамідку.Яскрава картинка на екрані також дає великий викид дофаміну у дитини, причому для цього робити йому нічого не потрібно. Звикнувши до такого способу отримання задоволення малюкові стає дуже складно «добувати» його складним шляхом.

Так знижується природна пізнавальна активність дитини, — розповіла нейропсихолог Юлія Ликова.

Кількість часу, проведений біля екрана (тобто, кількість викинутого в кров дофаміну), може серйозно вплинути на мозок! Проводилося дослідження, яке показало, що МРТ головного мозку дитини, який грає в комп. ігри до трьох годин на день, схоже на МРТ людини, залежної від наркотиків.Занадто великий викид дофаміну…

Розповіла вона і про те, що для розвитку дитини необхідно рух, а не сидіння з гаджетом в руках. І ось чому:

До 3 років весь розвиток дитини йде через рух🤸🏼♀️. А гаджети і телевізор фіксують його в статичному положенні, рухова активність знижується знижується розвиток мозку.

Дитина до 3 років дивиться мультфільм в першу чергу за рахунок мимовільного уваги — його приваблює яскрава картинка і швидка зміна кадрів, а не смислове навантаження мультфільму. Дитина просто не здатен по-справжньому осмислити те, що відбувається на екрані.

Спробуйте дитині до 3 років переказати сюжет мультфільму? Так він втече від вас)) тому що довільна увага в цьому віці ще не розвинене.

Читайте також:Порада дня: паперова книга дає дитині більше користі, ніж гаджет

По мірі дорослішання батьки, чиї діти з раннього віку захоплювалися гаджетами, можуть зіткнутися і з іншого неприємною проблемою. Маленьким «гаджетолюбителям» буде важко вчитися.

Звичка отримувати інформацію з додатковими стимулами часто призводить до того, що дитині складно в школі сприймати нудну і нецікаву інформацію, адже його мозок звик до іншої подачі.

Постійне проведення перед монітором формує у дитини тунельний зір, а це негативно впливає, як на процес зорово-просторового сприйняття в цілому, так і на можливість охопити інформативне поле. Потім у шкільному віці призводить до проблем з читанням і письмом.

Крім складнощів у розвитку і нелюбові до шкільної програми, у малюків, які проводять багато часу за гаджетами, спостерігаються і проблеми з настроєм та здоров’ям:

Гаджети негативно впливають на незрілу нервову систему дитини, дуже часто діти стають примхливими і істеричними, страждає на дитячий сон.Мозок просто не справляється з потоком вхідної інформації.

Дитина перед монітором як правило дихає неповноцінно. Найчастіше гальмується процес видиху, а значить мозок не отримує нової порції кисню, а продукти метаболізму не несуться. Посидівши перед монітором, дитина НЕ ВІДПОЧИВАЄ!! він витрачає потрібний мозку кисень.

Читайте також:Порада психолога: як навчити дитину самостійно знаходити собі заняття

Що ж робити? Звичайно, дотримуватися поради фахівця:

  • До 3 років дуже бажано звести користування гаджетами до мінімуму.
  • Після 3 років обмежуйте перегляд мультфільмів по часу
  • Обов’язково контролюйте контент. Подивіться за поведінкою дитини після перегляду — не став він більш примхливим і істеричним?
  • Рада нейропсихолога Ст. Паевской — дітям після 3 років краще чергувати мультфільми та пізнавальні фільми: 1 день — перегляд мультфільмів, 2 день — перегляд фільму про тварин, наприклад. Так мозок вчиться обробляти різну інформацію.

Будьте критичними до того, як проводить час ваша дитина. Не поспішайте давати йому смартфон, щоб викроїти собі час на домашні справи і догляд за собою. Розвиваючі іграшки за віком, як і раніше, набагато краще, ніж дитячі програми для телефонів.

А ви рахували, скільки екранного часу даєте своїй дитині щодня?

Всі фото: Depositphotos