Порада дня: знайдіть причину, якщо дитина нічого не хоче робити

898

«Будеш, як Великий Нехочуха!» — жартують мами, коли дитина в черговий раз повторює своє «не хочу, не буду!». Однак якщо такі «не хочу» перетворюються у норму, стає не до жартів. Що робити?

По-перше, не панікувати, тому що багато дитячі «не хочу» насправді означають «зараз мені цього не хочеться». По-друге, якщо з мотивацією у сина або дочки дійсно все дуже погано, треба шукати причину! Дитячий психолог Халіуллін Каміла розповіла, що зазвичай розхолоджує дітей та виховує з них справжніх Великих Нехочух. Отже…

Основні причини відсутності мотивації

Гіперстимуляція

Коли у дитини занадто багато іграшок, його увага розсіюється. На жаль, така ситуація може викликати навіть затримку психічного розвитку, пов’язану з гиперстимуляцией.

Вихід:

Варто викинути або подарувати зайві, неактуальні, зламані іграшки, інші розсортувати в контейнери з кришками. Краще, якщо ці контейнери будуть непрозорими. Давати контейнери грати окремо. Коли дитина награється набором в одному контейнері і прибере його можна дістати другий. Це допоможе розвинути увагу і посидючість дитини, а також збереже порядок в домі.

Ви хочете за дитину

Для нього вже куплені і лижі, і скейт, і шахи, і піаніно, але все це не цікавить. Він і сам вже не знає, що його цікавить.

Вихід:

Залиште дитину наодинці зі своїми думками (звичайно, в цей час ви повинні бути поруч), нехай він подумає про себе і про своїх бажаннях. У нашому суспільстві недооцінюється особистий час людини – це часто сприймається як примха, лінь. Однак, саме в ці хвилини спокійної бездіяльності у людини з’являється можливість краще зрозуміти себе. Не станеться нічого страшного, якщо дитина кілька разів залишиться сидіти вдома і подумає про те, чого він хоче, замість того, щоб йти на чергове заняття, на яке йому йти не хочеться. З дітей, які не знають, чого вони хочуть, виростають дорослі, які не знають, як їм жити, а це ж действительнострашно.

Читайте також:10 книг, які допоможуть краще розбиратися в розвитку дітей

Справи дитини не вважаються важливим заняттям

Дитина малює або ліпить, і тут в кімнату уривається дорослий з докорами: «Ти знову посуд не помив», «Я все за тебе повинен робити?» і т. п. В таких випадках дитина робить висновок, що коли він займається тим, що йому цікаво, батьки не люблять його. І в підсумку він відмовляється від цих справ.

Вихід:

Поводьтеся з дитиною також шанобливо, як звертаєтеся з дорослими. Швидше за все, ви б не ризикнули в такому тоні чоловіка відривати від перегляду фільму. Ось і з дитиною треба звертатися також м’яко і шанобливо: «Коли дорисуешь, помий посуд. Добре?», «Як закінчиш ліпити, прибери речі за собою. Гаразд?».

Подумайте, чи належить хоча б одна з цих причин до вашої дитини? Не так вже рідко батьки знаходять серед них кілька, міцно оселилися в їхній родині… Як бути? Звичайно ж, прибирати причину дитячого «не хочу» — і тоді з мотивацією сина або дочки буде все в порядку!

А ваша дитина часто «нехочушничает»?

Всі фото: Depositphotos