Порада дня: навчіть дитину відповідати кривдникові без агресії

670

«Мамо, мене цей хлопчик ображає. Він каже, що моя машинка погана». «Мамочка, мені сказали, що мій бантик некрасивий»… Ось з такими бідами часом приходять до родительницам засмучені діти. Обійміть, заспокойте і навчіть давати відсіч кривдникам і задирів!

Ні, відповідати «це в тебе машинка (бантик) некрасиві» не треба. Є більш ефективний спосіб протистояти кривдникові. Про це розповіла дитячий психолог Людмила Самойлова. Фахівець радить навчитися відповідати кривдникові без агресії. Зазначимо, що ця рекомендації підійде не тільки дітям, але і дорослим.

Читайте також:Порада дня: навчіть дитину правильно висловлювати невдоволення

Психолог Людмила Самойлова пропонує використовувати п’ять фраз, які можуть вразити кривдника. Адже він звик до шаблонної реакції на свої вчинки. А тут буде інакше…

  • Що ти хочеш від мене?
  • У мене інша думка.
  • У кожного свої смаки.
  • Ти маєш право так думати.
  • Люблю бути оригінальним(ой), — перерахувала фахівець.

А щоб дитина не «загубився» в ситуації, коли йому доведеться вимовити ці фрази, психолог радить репетирувати:

Репетируємо вдома з дитиною шаблони фраз у відповідь, якщо тобі кажуть щось образливе (можете програвати різні ситуації, міняючись ролями, так йому буде простіше запам’ятати).

Також фахівець акцентує увагу на тому, що відповіді повинні бути короткими, без агресії і виправдань.

Читайте також:Порада дня: якщо дитина вас б’є, шукайте причину

Більшість матусь в Мережі зізналися, що вважають за краще ігнорувати кривдників. Але діти, в силу ніжного віку, ще не вміють холоднокровно до цього ставитися. Тому матері зізналися: будуть репетирувати ситуації, коли дитині доведеться проявляти силу духу і давати моральну відсіч забіяці.

А як ви вчите дитину протистояти кривднику?

Всі фото: Depositphotos