Розбився градусник: що робити, можливі наслідки

1165

Зміст:

  • Чим небезпечне відкрите знаходження ртуті в квартирі
  • Як прибрати розбився ртутний градусник в домашніх умовах?
  • Зібрати ртуть на підлозі або на іншій поверхні
  • Як зібрати ртуть на килимі або м’яких меблів
  • Градусник розбився без розтікання ртуті
  • Завершення прибирання
  • Розбився градусник зі ртуттю: що робити не можна
  • Як правильно утилізувати?
  • Профілактика отруєння
  • Майже кожній людині доводиться стикатися з ситуацією, коли вдома або в офісі розбиваються градусники. Що робити з цією проблемою і як її вирішити правильно, повинен знати кожен з нас.Розбився градусник: що робити – підкаже оператор МНС.

    Чим небезпечне відкрите знаходження ртуті в квартирі

    Цей токсичний рідкий метал випаровується у вдихається нами повітря і саме тому йому присвоєно перший клас небезпеки. Разом з повітрям він проникає в організм через дихальні органи і шкіру.

    Поступово цей високотоксичний метал накопичується в тканинах. І чим довше він вдихається, тим більшою мірою буде виражена його негативна дія.

    Ртуттю можна грати або проводити досліди будинку! Це правило повинні засвоїти всі діти і дорослі.

    Розбитий ртутний термометр нікого не вб’є. Однак перебування парів небезпечного металу в повітрі приміщення ні до чого доброго не приведе!

    Температура випаровування цієї високотоксичної металу – 18 градусів. Чим вона вища, тим швидше відбувається випаровування. Того об’єму ртуті, який укладено в колбочці градусника, недостатньо для смертельних наслідків. Однак навіть ця невелика доза може викликати загальну інтоксикацію організму та погіршення самопочуття.

    Подібні міні-аварії повинні ліквідуватися як можна швидше і якісніше. Вони небезпечні не тільки для дітей і дорослих, але і для домашніх улюбленців і рослин.

    Після вдихання парів з ртуттю виникають такі симптоми:

    • загальна виражена слабкість;
    • присмак металу в ротовій порожнині;
    • біль у горлі під час ковтання;
    • запалення тканин язика і слизової рота;
    • нудота;
    • порушення травлення;
    • блювання;
    • розвиток пневмонії;
    • тремтіння рук;
    • погіршення сну;
    • підвищена збудливість;
    • важкі патології нирок і печінки;
    • кровоточивість ясен.

    Особливо небезпечне вдихання ртутних парів для дітей, літніх, вагітних, людей з важкими захворюваннями і всіх домашніх вихованців. Цей токсичний метал може провокувати ураження плода, а у дітей часто виникають збої в роботі сечовидільної та дихальної системи.

    Як прибрати розбився ртутний градусник в домашніх умовах?

    Буде краще викликати бригаду МНС. Фахівці без праці зберуть токсична речовина і убезпечать вас. Вони ж утилізують ртуть правильно.

    в квартиреРтуть не повинна залишатися в квартирі, її необхідно прибрати і правильно утилізувати.

    На жаль, нерідко проблему доводиться вирішувати самостійно. Саме тому всі повинні знати, як правильно убезпечити себе та оточуючих, якщо витекла ртуть із зіпсованого термометра.

    Бувають і такі ситуації, коли ртуть не знайшли. Може бути, рідкий метал просто не витік з скляного резервуара термометра, але краще перестрахуватися. Набравши номер 01, можна отримати всі рекомендації по ліквідації будь-якого ПП.

    Зібрати ртуть на підлозі або на іншій поверхні

    Для збору токсичного металу з підлоги або інший гладкої поверхні необхідно приготувати наступні предмети:

    • одноразові гумові рукавички та бахили;
    • банку з холодною водою або розчином перманганату калію і з щільно закритою кришкою;
    • скотч, ізолента або лейкопластиру;
    • спиця для в’язання або шприц (можна з товстою голкою);
    • звичайна вата, аркуш паперу.

    Алгоритм збору токсичного металу такий: надіти рукавички та бахили, папером або шматочком вати зібрати частинки в один великий куля. При зіткненні дрібні кульки зливаються. Ватою загнати великий кулю на складений у вигляді совочка аркуш паперу.

    Не забувайте! Доторкатися до ртуті руками не можна!

    Акуратно опустити папір і весь інвентар для прибирання в банку з водою. У воду можна додати марганцівку. Закрити ємність кришкою і подбай про провітрювання приміщення без протягів і утилізації всіх предметів, які стикалися з небезпечним металом.

    Якщо ртуть розтеклася в малодоступному місці, то краще користуватися шприцом або спицею для в’язання. Після затримання всіх кульок потрібно зібрати їх в ємність з рідиною і закрити разом з предметами, які контактували з ними.

    Для збору кульок можна застосовувати й інші предмети: мокру газету, фольгу, м’яку кисть, гумову спринцівку-грушу. Після збирання їх також слід утилізувати разом з ртуттю. Ганчірки не варто використовувати.

    Важливо! Під час збору ртутних кульок у приміщенні не можна перебувати більше чверті години. Через кожні 15 хвилин необхідно виходити на вулицю.

    Якщо кульки потрапили під мостину, за плінтус або деталь меблів, то ртуть можна не знайти. У цих випадках слід подбати про негайний демонтаж перешкоди або викликати бригаду МНС.

    Щоб ртуть стала більш помітною, під час її збирання можна скористатися ліхтариком!

    Залишати ртуть без прибирання та адекватної утилізації категорично заборонено! Наслідки можуть бути надзвичайно небезпечними! До приїзду фахівців кімнату слід покинути.

    Як зібрати ртуть на килимі або м’яких меблів

    Ця ситуація набагато складніша і експерти впевнені, що з такої складної поверхні видалити ртуть під силу тільки профі. Токсичні частинки забивають у ворсинки килима або волокна тканини. В домашніх умовах їх дістати вкрай складно.

    Є два варіанти:

    • Викинути м’який предмет, на якому розсипалися кульки рідкого металу. Його можна спалити самостійно далеко від населеного пункту.
    • Зібрати небезпечний метал, як описано вище, а предмет промити розчином марганцівки або мильно-содовим розчином і провітрювати на сонці протягом тривалого часу (близько місяця). Після провітрювання промити виріб ще раз тим же розчином.

    Фахівці впевнені – краще розлучитися з ураженим предметом інтер’єру. Якщо це зробити неможливо, то не слід допускати до нього дітей.

    Градусник розбився без розтікання ртуті

    Це найпростіше. Для ліквідації наслідків слід акуратно взяти термометр у руки так, щоб ртуть не розлилася, і помістити його в банку з марганцівкою або холодною водою. Уважно зібрати розбилося скло, можна скористатися для цього пластиліном, і потім викинути його в банку. Закрити ємність кришкою і подбати від утилізації небезпечних предметів.

    Завершення прибирання

    Після того як токсичний метал вилучений і всі предмети прибирання закриті в скляній ємності, слід приготувати розчин перманганату калію або хлорного вапна (можна скористатися звичайною «Білизною»).

    Заключну прибирання проводити виключно в рукавичках!

    Отриманим розчином промити поверхні, на яких були кульки металу. Якщо токсична речовина потрапила в щілини, то туди необхідно залити розчин спринцівкою. Після прибирання приміщення провітрити ще раз.

    Протягом тижня кімнату, яка була вражена, слід тримати закритою. В ній не повинні перебувати люди, тварини та кімнатні рослини. Її необхідно провітрювати, двічі на день або частіше. Після завершення карантину слід провести прибирання мильним розчином і ретельно провітрити.

    Розбився градусник зі ртуттю: що робити не можна

    При боротьбі з рассыпавшимися кульками ртуті не можна:

    • провокувати протяги;
    • користуватися для збору кульок пилососом або віником;
    • витрушувати або прати уражені речі в пральній машині;
    • утилізувати ртуть неправильно: закопувати, викидати на загальну смітник, у сміттєпровід, виливати воду з кульками в раковину або санвузол.

    Ці прості правила врятують від помилок і побутова техніка не буде зіпсована, а люди не постраждають від розвіювання парів ртуті.

    Як правильно утилізувати?

    Дізнатися, де здати ртуть на утилізацію, можна, зателефонувавши за телефоном 01. Викидати її на звичайну звалище, в сміттєвий контейнер, в сміттєпровід або закопувати не можна – це небезпечно і для людей, і для навколишньої природи.

    Іноді МНС відмовляється приймати токсичний метал з термометра на утилізацію. У таких ситуаціях слід скористатися платними пунктами прийому цієї небезпечної речовини.

    Профілактика отруєння

    Після прибирання необхідно прийняти душ і прополоскати порожнину рота розчином марганцівки або соди. Можна прийняти активоване вугілля або інший сорбент.

    Фахівці рекомендують позбавитися і від тієї одягу та взуття, яка була присутня під час збору ртутних кульок. Ці предмети гардероба можна прати в пральній машині. Якщо ви не можете з ними розлучитися, то їх можна прати в мильній воді в тазу. Після прання ретельно кілька разів прополоскати і висушити на сонці.

    Якщо вдома розбився термометр, то що робити з цією неприємною ситуацією, підкаже досвідчений оператор МНС. Для цього достатньо зателефонувати 01. Виконавши всі рекомендації зі збирання ртуті і не відкладаючи цей захід на потім, можна убезпечити себе та оточуючих від отруєння. Правильна утилізація зібраного небезпечної речовини вбереже від ураження інших людей і навколишнє середовище.

    Читайте також: причини підвищення температури у новонародженого