Порада дня: не говоріть з дитиною натяками

960

Іноді батьки засмучуються, так як діти не виконують їх прохання. Щоб дитина, приміром, переодягнувся після прогулянки, вимив руки, зібрав іграшки перед сном, мами (адже найчастіше саме вони проводять час з малюками) змушені повторювати кілька разів. До чого це призводить? Так, іноді до сварок… І це сумно!

Читайте також:Порада дня: навчіть дітей і чоловіка не ігнорувати ваші прохання

Спробуємо розібратися в причинах, чому діти опираються батьківським розумним прохання. Адже ситуація така, що це характерно як для найменших, так і старших дітей. Слово – психолога Ніни Ливенцовой.

У батьків нерви здають, виникає спокуса натиснути на дитину криком, – розповідає про те, чим найчастіше завершує неприйняття батьківських прохань дитиною. – Так, крик подіє. Але програна тільки одна битва, а не війна. Наступне зіткнення не за горами. Опір наростає пропорційно оказываемому тиску…Ніхто не любить, коли на нього тиснуть. Діти не виняток. Автоматично спрацьовує реакція захисту. Ніхто не любить програвати. Але коли йде боротьба, переможені повинні бути за визначенням. І якщо переможеним себе почуває батько, він починає тиснути, якщо дитина – чинити опір і огризатися.

Психолог перераховує ситуації, коли батьки неправильно озвучує своє прохання. Фахівець називає їх «скалкою» в комунікації з дитиною.

1. Ви і дитина знаходитесь по різні боки барикад

Проблема вас роз’єднує. Потрібно зібрати портфель. Встати по одну сторону – значить, подивитися на проблему очима дитини, дізнатися у нього, в чому він відчуває складність, як ви можете допомогти, як він сам бачить вирішення цієї проблеми,

2. Гіперопіка і гиперконтроль

Іноді нам, батькам, дійсно корисно відпустити контроль, щоб діти почали робити те, що потрібно і важливо для них. Погодьтеся, одна справа мити посуд тому, що вам самим хочеться, щоб було чисто, а з іншого боку, тому вам наказують «Швидко вимий посуд!».

Читайте також:Гіперопіка при вихованні дітей

3. Тон мовлення

Наказовий, загрозливий, принижує. Для багатьох стає одкровенням, що половина фраз починається зі слова «Швидко». Вихід у тому, щоб змінювати свій категоричний тон на більш доброзичливий.

4. Нетерплячість батьків

За опором може стояти незакінчена справа. Дитина хотів додивитися мультик, а потім помити руки. Вихід – дати завершити справу і бути трішки терплячіші.

5. Помста

Кричіть на дитину. Він ображений, відповісти вам не може, але, саботуючи ваші прохання, як би мстить за погане ставлення. Вихід – стати по один бік проблеми.

6. Дитина не розуміє часові рамки

Коли він говорить, що зараз збере портфель, проходить 30 хвилин, а справа не зроблено, то, можливо, він не відчув ці 30 хвилин. Вихід – допомогти дитині контролювати час, допомогти з плануванням часу.

7. Складносурядні прохання

«Вимий руки, збери речі з підлоги, повісь їх в шафу і йди обідати». Дитина виконує останню прохання, тому що її запам’ятав. Вихід – одна прохання за раз. Чітко і конкретно сформульована.

8. Неочевидні прохання, натяки

«Як ви сильно галасуйте, у мене голова болить». Вихід – говорити ясніше, без натяків.

Якщо подібна ситуація характерна і для вашої родини, психолог Ніна Ливенцова радить досліджувати свої відносини з дитиною, шукати ту саму «скалку».

А ви знайшли у перерахованих психологом помилки ті, що допускаєте самі?

Всі фото: Depositphotos