Порада дня: не кажіть дитині «Давай не скажемо про це татові»

592

Буває, що один із батьків порушує сімейні домовленості щодо дитини. Наприклад, купує того солодощі, хоча було вирішено цього не робити. Скасовує покарання чоловіка, коли малюк просить — і веде його в кіно.

Поступаючи так, батько-порушник розуміє, що поводиться неправильно. Щоб уникнути скандалу, він домовляється з сином або дочкою. «Добре, ми підемо в кіно (я куплю морозиво/ми погуляємо в цьому парку тощо), тільки давай не будемо розповідати про це тата (мами)». Знайоме? Напевно.

Читайте також:Порада дня: навчитися домовлятися з чоловіком про виховання дитини

Звичайно, батько розуміє, що чинить неправильно, виступаючи в ролі «доброго поліцейського». Але, як правило, недооцінює наслідки. Психотерапевт Марина Грибова розповіла, чому така фраза шкідлива набагато більше, ніж ви думаєте.

© Instagram @emiliam167

Читайте також:Порада дня: не переносите свої образи на ставлення дитини до папи

1. По-перше, якщо перевести дорослого на дитячий, це звучить так: «Я зазвичай відмовляюся, але якщо трохи поскиглити можу погодитися. До того ж ми з тобою заодно, а тато так… Ну ти ж розумієш, він буде лаятися. Не варто йому говорити.»

Якщо вслухатися як слід, то чути: «Я не знаю, як домовлятися з чоловіком, тому мені простіше щось приховати, ніж вчитися цьому. І ти роби так само. Будь на моєму боці». І виходить коаліція, отака дружба з дитиною проти чоловіка. Ледве вловима, невловима, але всі все знають.

2. По-друге, якщо у батьків між собою конфлікт, нелюбов або непорозуміння, і дитина в цей конфлікт втягується, то найбільше страждає саме він. Його плата – відсутність батька. Тому що батько – це про любов, довіра і повага. А якщо мама каже «не скажемо йому правду» – яке вже тут довіра?

Та й повагу кульгає. «Навіщо йому все знати, він же це… того… неадекватно реагує».

3. Хто з ким проти кого дружить – взагалі неважливо. «Мама» можна замінити на «папа», стать дитини теж не має значення. Мама може «дружити» з синочком, виштовхуючи чоловіка з сімейної системи, а може і з донькою. І тато може це робити, руйнуючи життя своєї дитини. І найголовніше – рідко хто віддає собі в цьому звіт.

© Instagram @marina_gribova_life

А ви говорите дитині цю небезпечну фразу?

Фото на анонс: Instagram @tvkld