Порада дня: перевіряйте «маячки» стресу у дитини, якщо він проводить літо у бабусі

1451

У літній час багато батьків відправляють дітей на дачу до бабусь і дідусів. Там свіже повітря, багато свіжих фруктів і овочів, річка або море. Роздолля!.. А якщо дитина постарше, може бути і інший сценарій проведення літа в таборі. Але чи завжди дітлахам там комфортно?

Читайте також:Порада дня: не сваріть дитину за те, що він добре поводиться у бабусі, а з вами вередує

Деколи мами і тата визнаються: діти їм телефонують з проханням забрати додому. Плачуть, сумують… Як бути? Мчати і забирати чадо? Дитячий нейропсихолог Смірнова Дар’я пропонує не поспішати з висновками. Спеціаліст перераховує чинники, на які потрібно орієнтуватися для прийняття рішення. Для початку потрібно поставити дитині кілька запитань, відповіді на які і стануть «маячками» про те, чи комфортно йому у бабусі або в таборі.

Як дитина їсть у таборі. Якщо апетит, як вдома, або знижений, але не істотно, значить, адаптація йде добре. Якщо апетит відсутній і це не властиво вашій дитині, або йде відмова від їжі, це показник високого рівня стресу.

Як дитина спить, не мучать нічні кошмари, страхи, безсоння.

Самопочуття дитини. Стрес, підвищена тривожність часто проявляється психосоматично, може боліти живіт, голова, загостритися хронічні захворювання.

Наступний питання делікатне, але краще уточнити у дитини, немає запорів можуть з’явитися психологічні) або діареї. Стреси, сильні переживання дитини впливають на видільну сферу.

Наскільки добре у дитини складається спілкування з вожатими та іншими дітьми. Чи подобаються йому вожаті? З’явилися друзі? Більше часу він проводить з хлопцями чи один? Бере участь дитина в іграх і програмах табору?

В останньому пункті будуть відносини не з вожатим, звичайно, а з дорослим, який поруч з дитиною (вихователька, бабуся, дідусь тощо).

Читайте також:Монолог: «Коли я почула, що моїй дочці сказали «за тобою прийшла бабуся», розплакалася»

Дитячий нейропсихолог Смірнова Дар’я пояснює план подальших дій:

Якщо пройшлися по пунктах і нічого настораживающего у дитини немає, можна залишати в таборі. Сумувати за домівкою і батькам нормально.

Фахівець радить орієнтуватися на ці фактори і для визначення рівня стресу при будь-якому вигляді адаптації дитини у розлуки з батьками.

А ваш малюк проводить час в розлуці з вами? Помічали у нього ознаки тривоги по перерахованим вище «маячками»?

Всі фото: Depositphotos