Вчені: стрес під час вагітності може привести до проблем з фертильністю

543

Стресовий стан завжди руйнівно, тому до ради не нервувати прислухатися треба. І особливо майбутнім матусям! Дослідники з Університету Західної Австралії виявили взаємозв’язок між стресовим станом, яке відчували вагітні, які виношують хлопчиків, і проблемами з дітонародженням, які відчувають дорослі чоловіки. Так, це ті самі хлопці, які раніше перебували під серцем своїх майбутніх матусь.

Керівник дослідження Роджер Харт впевнений, розвиток чоловічих репродуктивних органів найбільш вразливе на ранніх термінах вагітності. А схильність до матері стресу протягом цього часу може зробити істотний негативний вплив на фертильність у чоловіків протягом усього життя.

Читайте також:Експерт назвала причину безпліддя, про яку планують не здогадуються

Вчені проводили експеримент на мишах. Тоді було доведено, що рання вагітність — еквівалент від 8 до 14 тижнів у людей — є критичним періодом для розвитку чоловічих статевих органів.

Дослідники також провели дослідження, в якому вивчали дані про 3000 жінок, які перебувають на 18-му тижні вагітності в період з 1989 по 1991 роки. Майбутнім матусям було запропоновано заповнити опитувальник про стресові події в їх житті.

© Instagram @matkamalegoczlowieka

Протягом наступних двох десятиліть вченим вдалося відстежити життя 1454 хлопчиків, народжених від цих матерів. Після того, як їм виповнилося 20 років, дослідники провели УЗД репродуктивної системи 643 чоловіків, які також надали зразки крові і сперми для аналізу кількості сперматозоїдів і концентрації тестостерону. Потім вчені провели порівняння анкет, які раніше заповнювали їх мами під час вагітності, з отриманими результатами аналізів.

З’ясувалося, що 63 відсотки (407) чоловіків зазнали, щонайменше, одного стресової життєвої події під час ранньої вагітності їх мам. Вплив стресу виявилося негативним і було пов’язано із загальною кількістю сперматозоїдів, кількістю рухомих сперматозоїдів і концентрацією тестостерону. Вчені відзначають, що цього ефекту не спостерігалося, коли дослідники аналізували вплив стресу на пізніх термінах вагітності.

Читайте також:Всупереч прогнозам: жінка з діагнозом безпліддя народила рекордно великого малюка

Чоловіки, які піддавалися трьох або більше стресових станів під час внутрішньоутробного розвитку на ранньому терміні вагітності мам, мали зниження загальної кількості сперматозоїдів в середньому на 36%, зниження рухливості сперматозоїдів на 12% і зниження концентрації тестостерону на 11%, порівняно з чоловіками, мами яких не нервували під час вагітності. Експерт Роджер Харт підводить підсумок:

Схильність матері стресової станом на ранніх термінах вагітності є вразливим періодом для розвитку чоловічих репродуктивних органів. Це може мати серйозні негативні наслідки на протязі всього життя для фертильності чоловіків.

© Instagram @tatimendoncafotografia
Фото на анонс: Instagram @naty_nely