Порада дня: привчайте дитину до горщика без оглядки на думку оточуючих

1214

Одні з найбільш популярних запитів в Мережі від молодих мам – «як привчити дитину до горщика» та «як відучити від підгузників». І починається все з раннього, часом навіть ніжного віку. Набиваючи гулі на цьому процесі, матері шукають однодумців і обмінюються з ними досвідом, розповідаючи про наболіле.

Нам вже 3,5 роки! Дитина ходить виключно в підгузник, горщика боїться…

У нас дитина в 2 роки відмовився ходити на горщик… взагалі… і звичайно це було пекло. 4 місяці була ця проблема. Чого я тільки не перепробувала. Через 4 місяці сіл. Що це було — не знаю

Я теж насильно садила, він виривався. Так було кілька днів, потім відпустила ситуацію. В один день прокидаюся, а він сам сидить.

Читайте також:До якого віку дітям можна носити підгузник?

Що об’єднує ці історії? Бажання мами насильно привчити дитину до горщика і дитячий страх. Адже малюка просто лякає цей дивний предмет і те, що батьки її нав’язують. Дитячий психолог Ірина Терентьєва назвала перевірені часом і досвідченим шляхом варіанти, які допоможуть дитині не боятися горщика і поступово до нього звикати.

Потрібно на час залишити дитину в спокої, почекати, поки ситуація забудеться, а карапуз перестане боятися горщика. Це дуже важливо, без цього пункту все інше працювати не буде! Ви повинні перестати бігати за малюком з горщиком. Адже саме фіксація на цій проблемі в сім’ї погіршує боязнь горщика у дитини, – пояснює фахівець.

Можна купити дитині новий горщик (нехай дитина вибере собі його сам). Це дуже важливо, щоб малюк відчув таку владу над ситуацією.

Купівлю поставити в кімнаті, де дитина найчастіше перебувати, але не наполягати, щоб малюк відразу ж використовував його за призначенням. Інакше можна спровокувати те, що дитина почне знову боятися горщика. Нехай карапуз до нього попривыкнет, сам регулює дистанцію.

Можна вивчити горщик, познайомитися з ним, подивитись, з чого він зроблений, помацати, поперевертати і т. п. Цим зніметься частина страх невідомого, того самого незрозумілого горщика.

Потрібно програвати в іграх цю ситуацію. Нехай дитина саджає на горщик ляльки, іграшки і т. п. В результаті таких ігор малюк буде поступово сприймати його, як щось звичайне, буденне. І що тут найголовніше: гра несе позитивні емоції, програвання «горшкової» ситуації — позитивні емоції по відношенню до горщика.

Замість того, щоб наполягати: «Підемо на горщик!», можна водити «на горщик» улюблені іграшки дитини.

Досвідчені матусі радять не звертати уваги на тих, хто любить ахать-охати з приводу «такий великий, а все ще в підгузник». І тут, зрозуміло, починаються історії про те, як їх чудове маля подружився з горщиком у віці ще до року.

Читайте також:Порада від Тетяни Чернігівській: не вимагайте від дитини більше, ніж він здатний

Кожна дитина індивідуальна. І те, що одному вдається легко і просто, інакше стане доступно трохи пізніше або раніше). Якщо і для вашої родини зараз актуальна «горшечна» тема, просто відпустіть ситуацію. Дотримуйтесь порад психолога – і у малюка все вийде!

Всі фото: Depositphotos