Порада дня: придумайте ранковий ритуал, щоб збори в дитсадок проходили без сліз

1180

Дзвонить будильник. Мама і тато прокидаються, будять дитини і починають збори на роботу і в дитячий сад. У мами маса справ: погладити сорочку чоловікові (адже він голиться, і сам це зробити не встигає), нагодувати кашею малюка, переконатися, що обрана одяг підходить дитині по погоді, одягнутися і зачесатися самої. Нічого не забути. І все це в метушні та поспіху…

Читайте також:Підготовка до дитячого садка: що потрібно, з чого почати, список необхідного

Ось воно, ключове слово – «поспіх». Саме поспіх з раннього ранку пригнічує дітей. Вони ще не готові жити в такому режимі, як дорослі. Тому щоденне «ми поспішаємо, потрібно все робити швидше» стомлює дітей. Психолог Ксенія Васильєва пропонує рішення: додати у ранкові збори в дитячий сад більше любові і тепла.

Якщо дитина не хоче нікуди йти, тому що просто не хоче розлучатися з родиною, тоді навпаки краще спланувати ранок так, щоб будити дитину з запасом часу. І це додатковий час провести разом. Можна просто пообніматися, під час перегляду мультики. Або трохи почитати. Та просто поговорити, – пояснює фахівець.

Ксенія Васильєва звертається до батьків з проханням бути більш поблажливими до дитячих прохань з ранку:

Часто діти вранці вередують і просять допомогти їм одягтися, навіть якщо в інший час прекрасно справляються з одягом самостійно. Не відмовляйте їм у допомозі. Використовуйте цей час як можливість додатково наситити дитини батьківським теплом. Воно йому дуже знадобитися протягом дня.

Матусі в Мережі відгукнулися на прохання психолога розповісти про те, як у них проходять збори в дитячий сад. З’ясувалося, що шляхом проб і помилок багато прийшли до висновку, що ефективно допомагають ранкові ритуали.

Двоє дітей, донечка 5 років та синочок 2 рочки. Обидва з року ходять в садок, – поділилася особистим досвідом одна з користувачок Мережі. – Наш ранок починається з спільного розпиття теплих напоїв на дивані під улюблений мультик. У діток какао, а у нас з чоловіком кави. Головне правильно розбудити. Ми виносимо дітей з їх кімнат, укутаними в ковдру, коли напої вже розлиті по стаканчиках.

Читайте також:Порада дня: застосуйте 3 способу, які допоможуть дитині адаптуватися у дитячому садку

Ритуалом може стати і ранкова гра. Такий варіант запропонувала користувач Мережі Ксенія Сергєєва, захоплюється психологією:

У дошкільнят життя тісно пов’язане з грою. Фантазують вони часто і багато. І дорослим у цей момент всього лише потрібно включитися в гру!

Тематика різна: космос подорож до Антарктиди, занурення на дно океану, експедиція в загублений світ динозаврів і т. д.

І тоді…ліжко перестає бути повсякденним предметом меблів, а стає космічним кораблем, тато — випадково заблукали в надрах квартири марсіанином. Одяг з банального комплекту перетворюється в костюм космонавта з безліччю секретних функцій.

І тепер це не просто дитина, що збирається в простий дитячий садок. Тепер це Космонавт, який збирається на надсекретну операцію!

Діти швидко включаються в гру. Для них це вже не сумна реальність, а захоплююча історія. І збори в дитячий сад проходять значно веселіше, швидше і без сліз!

Підводячи підсумок теми зборів в дитячий сад, зазначимо: щоб уникнути поспіху, обов’язково готуйте все з вечора – одяг, необхідні іграшки. Якщо це зручно і вам підходить, сніданок можна приготувати напередодні, а лише вранці підігріти. Ця передбачливість заощадить вам час, який можна провести без поспіху разом з дитиною.

А як ваш малюк збирається в сад? У вашій сім’ї є ритуал, який допомагає це робити без сліз?

Всі фото: Depositphotos