Порада дня: станьте своїй дитині… коучем

816

Психологія — жива, пластична наука, і вона йде в ногу з часом. Спочатку батькам рекомендувалося виховувати дітей своїм прикладом, потім ця позиція змінилася на побажання стати дитині іншому.

Сімейний психолог Яна Катаєва пропонує кожній мамі стати коучем для своєї дитини, тренером, партнером, який допомагає досягти певної мети. І пояснює свою позицію так:

Знаменитий історик Юваль Харарі, автор бестселера «Sapiens», у новій книзі «21 урок для XXI століття» розповідає, що чекає наших дітей:

«Замість технічних умінь будуть затребувані життєві навички, в першу чергу здатність пристосовуватися до змін, вчитися новому і зберігати холоднокровність в незнайомих ситуаціях».

Як пише історик, «щоб іти в ногу зі світом зразка 2050 року, потрібно не просто пропонувати нові ідеї і продукти, потрібно передусім постійно оновлювати самих себе».

Директивне виховання не допоможе дитині адаптуватися до швидко мінливого світу. А коучинг як раз допоможе.

Читайте також:Порада дня: не вирішуйте за дитину її проблеми з іншими дітьми, а допомагайте

За словами Яни, акцент в батьківському тренерства потрібно робити на двох аспектах — «мама сама собі коуч» і «коучинговою позиції до дитини».

Мама сама собі коуч

Коли мама формулює для себе, якою вона хоче бути, що хоче транслювати своїй дитині, вона налаштовує свій внутрішній орієнтир на глобальну мету. Так, непросто завжди пам’ятати про це. Але це сильно змінює якість нашого материнства і якість життя в цілому.

Коучингова позиція до дитини

«Я — ок, ти — ок». З вашою дитиною все гаразд, і у нього великий потенціал!

«Дитина робить кращий вибір для себе в кожний момент часу». Це важко прийняти, але ви можете допомогти розширити можливості вибору, не нав’язуючи, не давлячи.

«Фокус на тому, що виходить». Ми помічаємо те, що вже добре, і що можна зробити краще.

«Немає провалів, є зворотний зв’язок». У ваших силах навчити дитину робити висновки зі сформованих ситуацій, навіть якщо результат зараз його не влаштовує.

Читайте також:Порада дня: для взаєморозуміння з дитиною, допоможіть йому вас чути

Яна Катаєва акцентує увагу батьків на те, що поради мамі-коучу повинні бути чужі:

Батько-коуч не дає порад, не пропонує готових рішень. Він створює умови, щоб дитина САМ зрозумів, що йому треба робити, як вчинити.

А ви готові стати мамою-коучем?

Всі фото: Depositphotos