Порада дня: щоб дитина спокійно йшов з прогулянки, запропонуйте йому те, від чого не зможе відмовитися

470

На майданчик – зі сльозами, додому – з істерикою. І так майже кожен день. Ця ситуація знайома багатьом молодим мамам. Малюки настільки захоплюються грою, що ніякі доводи на кшталт «треба пообідати і потім відпочити», на них не діють. Хочу грати – і все! Спроба відвести дитину додому завершується дитячими сльозами. Психолог Ірина Федорова знає, як допомогти мамам!

Мислення дитини влаштовано не так, як у дорослих, – пояснює фахівець. – Це ми можемо запросто прикинути, що пора вже вимикати серіал, тому що завтра вставати на роботу (і то не завжди), а діти живуть в теперішньому моменті. Їм все одно, що вдома чекає смачна каша, тоді в руках нарешті заповітний совок сусідського малюка або дійшла його черга гойдатися на гойдалці. Їм незрозуміло «час обідати», коли у нього щосили будівництво лего-вежі.

Читайте також:Порада дня: освойте «чарівний» алгоритм, щоб зібрати дитину на прогулянку без сліз і сварок

Ірина Федорова перелічує типові помилки, які допускають батьки, намагаючись забрати малюка додому з дитячого майданчика:

«Купувати» рішення дитини. Підемо і я куплю тобі. Не дивуйтеся, що дуже скоро дитина почне торгуватися з вами.

Шантажувати або погрожувати («я зараз піду без тебе», наприклад). Налякаєте, підірвете довіру, ефективність сумнівна.

А ось що допоможе допомогти…

Додатковий час для гри

Іноді 20 зайвих хвилин активності дитини на майданчику взагалі знімають питання. Дитина сама підходить і каже: все, втомився, пішли додому, їсти хочу, – зазначає психолог.

Ігровий відхід з дитячого майданчика

У випадку з малюками (до 2,5 — 3 років) хороший варіант – пропонувати альтернативне дія тут і зараз. Збираємося на прогулянку, де знайдемо скарб. Не просто «ми йдемо, швидко збирай іграшки», а разом скласти іграшки у торбинку, називаючи їх кольору, потім наввипередки до коляски або за водичкою в магазин.

Психолог Ірина Федорова пояснює, що дітьми постарше цей прийом вже не підходить, і пропонує рішення з особистого досвіду:

Працює умовний прийом під умовною назвою «останній раз». Коли я кажу «нам скоро треба виходити садок, давай останню серію і вимикай телевізор», дочка переглядає серію , сама вимикає телевізор і йде одягатися. Я таким чином повідомляю їй, що поважаю її поточне заняття і нічого її тим самим не позбавляю.

Читайте також:Порада дня: включайте дітям мультики, але з однією умовою

Матусі в Мережі поділилися прийомами, які допомагають їм зібрати дитину на прогулянку або, навпаки, піти з дитячого майданчика додому:

Коли дочка не хоче йти з майданчика, пропоную їй пограти в догонялки. Вона мене наздоганяє поки я тихенько біжу до хати.

Спрацьовують завжди різні хитрощі: якщо кудись треба йти, виходимо хвилин на 40 раніше, щоб зібрати всі калюжі-листочки і погладити всіх собак-котиків, будинки спрацьовують останні 10-15 хвилин або останні серії.

Ми традиційно йдемо з прогулянки через магазин у будинку. «Ходімо, купимо морозиво і з’їмо будинку! Морозиво, звичайно, вибирає сам син. Сказав зелене, значить зелене.

У нас договір з часу, коли стрілка буде на цифрі 3, тоді вимикаємо і йдемо.

Поділіться й ви своїм способом завершення прогулянки з дитиною без сліз!

Всі фото: Depositphotos