Порада дня: якщо дитина вас бє, шукайте причину

975

Як часто в соціальних мережах або в спілкуванні один з одним молоді матусі засмучено розповідають, що діти їх… б’ють. А також тат, бабусь, дідусів. Частіше від сплеску дитячих емоцій страждають ті, хто більше часу проводить з дитиною, кого він вважає максимально близькою людиною.

Читайте також:Дитина кусається: причини і способи розв’язання проблеми

Про що відразу ж думають дорослі, коли дитина демонструє агресію? Звичайно ж, це погана поведінка! Однак психолог Яна Молоковских переконана:

Поведінка — це завжди верхівка айсберга. Важливо подивитися глибше, побачити, що рухає дитиною. Яка емоція їм зараз керує?

Фахівець наводить реальні приклади:

Мультфільм закінчився. Цукерка не того кольору. Зі мною в одній пісочниці виявився господар цього чудесного екскаватора. Страждання від неможливості мати бажане прямо тут і зараз — найпотужніша по силі емоція. Вона дуже швидко переходить в агресію, з якої дитина не в змозі впоратися. Якщо емоція народилася, вона шукає виходу.

І ось тут відбувається те саме, що мами і бабусі називають демонстрацією поганої поведінки. Засмучений дитина не в силах впоратися з негативом всередині себе, і він б’є матір. Удар, удар по руці, хтось починає бити дуже сильно… Так, це погано! І треба змінювати ситуацію. Але як? В першу чергу, зрозуміти, що відчуває в цей момент малюк.

Крім демонстрації того, коли дитину щось засмутило, він може вдарити батьків (наприклад, після розлуки або ситуації, в якій зазнав відкидання). Яна Молоковских пояснює:

Дбайливий мозок починає захищати свого господаря від повторення болючого досвіду. Дитина не контролює себе, він сам не розуміє, чому кусає або щипає улюбленого батька, адже ви не бачилися цілий день… Емоції велять дитині захищатися і атакувати.

Стратегія приблизно така: «Я так потребую тебе, але зближуватися з тобою дуже вразливе (небезпечно), тому я буду відкидати тебе, щоб не випробувати біль від поділу знову».

Так-так, б’є, бо не може без вас, саме час обіймати, відігрівати серце, зміцнювати відносини і повертати довіру дитини (а не виховувати).

Дитина може вдарити батька і коли «емоційно перегрівся», тобто вражень було більше, ніж психіка здатна витримати. Тоді такі удари допомагають йому звільнитися від частини переживань. Експерт зазначає:

Тіло допомагає скинути їх на близького дорослого. Зауважте, не на сторонню людину, а саме на маму. Передбачається (природою), що мама — то місце, де безпечно, і можна бути собою.

Мама допоможе впоратися з переживаннями. Візьме частину на себе, контейнирует, пояснить, що відбувається.

Читайте також:Порада дня: навчіть дитину проживати емоції правильно

Зверніть увагу на акцент, який робить в цій ситуації психолог Яна Молоковских:

Справа не в тому, що дитині потрібен «глядач», а в тому, що дитині потрібно допомогти виплеснути емоції. Підказати: «Ти можеш не стримувати себе, я прийму тебе будь-яким, я не використовую проти тебе твої щирість і довіра». Щоб плакати/влаштовувати істерики/злитися і виражати агресію, потрібен ось такий людина, яка приймає тебе безумовно.

Підводячи підсумок такої непростої теми, коли дитина б’є маму і інших близьких йому людей, зазначимо: вчіть малюка інакше вихлюпувати негативні емоції, говорити про них. Без цього вміння буде непросто і йому, і вам.

А у вас траплялися такі ситуації? Як реагуєте?

Всі фото: Depositphotos