Поради експертів: як не допустити розвитку лактостазу при екстреному відлучення від грудей?

444

Іноді буває так, що в материнські плани годувати малюка грудьми тривалий час життя вносить свої корективи. Це може бути лікування з застосуванням ліків, несумісних з лактацією, незапланована вагітність із загрозою, коли лікарі радять припинити годування… Це завжди лякає. А якщо лактостаз?

Читайте також:Що робити, якщо у мами болить груди

Консультант з грудного вигодовування Юлія Мартинова пояснює, як це зробити без наслідків.

При різкому завершення грудного годування молоко продовжує вироблятися. Організму потрібно час, щоб зрозуміти, молоко більше не потрібно.

Перетягувати груди не потрібно! Це боляче і може призвести до маститу. І це ніяк не впливає на процес припинення вироблення молока.

Алгоритм дій:

стежити за станом грудей і почуття розпирання і переповнення – подцеживать. Трохи, до почуттів полегшення, до рівномірної м’якості грудей. Важливо: подцеживание має бути м’яким і безболісним, можна з м’яким масажем.

Після подцеживания можна прикласти холодний компрес – капустяний лист з холодильника, змочений холодною водою рушник. Як тільки компрес зігріється від тіла, його можна прибрати. При знову з’явилися відчуття переповнення – повторити.

Консультант з грудного вигодовування пояснює, що спочатку необхідність у подцеживании може виникати часто, але поступово зійде нанівець. Юлія Мартинова також зазначає:

Додатково можна попити відвар або настій шавлії, при відсутності протипоказань. Відвар шавлії «не відключить» лактацію в рекордні терміни, але буде працювати на завершення процесу.

Читайте також:Чому болить права груди

Фахівець з грудного вигодовування не виключає ситуації, коли лактостаз все ж може виникнути. В цьому випадку алгоритм дій наступний:

Зцідити груди повністю, до повного відходу ущільнення. А далі знову стежити і не допускати переповнення.

Всі фото: Depositphotos