Присмак йоду в роті — що це значить

1909

Зміст:

  • Якщо з’явився присмак йоду, що це означає
  • Фізіологічні фактори
  • Патологічні фактори
  • Що робити
  • Внаслідок дії різних причин можлива поява присмаку йоду в роті. Етіологічний фактор у жінок з’ясовується спільно з лікарем. Відчуття дискомфорту може мати патологічний походження, що вимагає адекватного своєчасного лікування.

    Якщо з’явився присмак йоду, що це означає

    Йод відноситься до важливих мікроелементів. Він входить до складу гормонів щитовидної залози тироксину і трийодтироніну. Вони відповідають за основний обмін в організмі і мають регуляторний вплив на функціональний стан органів серцево-судинної, нервової, ендокринної, сечостатевої системи.

    Якщо з’явився присмак йоду в роті, потрібно звернутися до лікаря

    Зміна метаболізму або стану ендокринної системи призводить до появи присмаку йоду в роті. Причини у жінок можуть мати фізіологічне і патологічне походження.

    Фізіологічні фактори

    Зміна смакових відчуттів часто зустрічається при вагітності та має фізіологічне походження. Зазвичай це пов’язано з гормональною перебудовою організму жінки. Зміна смаку в більшій мірі виражена на ранніх термінах, потім поступово слабшає, а після народження дитини зникає зовсім.

    Вживання продуктів харчування, які містять йод у великій кількості викликає появу відповідного присмаку. До них відносяться морепродукти, включаючи морську капусту. Неприємні відчуття зникають після зменшення кількості йодовмісних продуктів в раціоні харчування.

    Також деякі гормональні препарати, а саме оральні контрацептиви, можуть провокувати зміну присмаку.

    Фізіологічне походження присмаку йоду в роті не рідко має місце після кольпоскопії. Це інструментальна методика дослідження, суть якої полягає в безпосередньому огляді слизової оболонки піхви і шийки матки за допомогою спеціального оптичного приладу. Якщо з’явився присмак після проведення обстеження, то це може бути пов’язане з декількома чинниками:

    • Обробка шкіри розчином йоду під час виконання заходів антисептики і асептики, спрямованих на запобігання інфікування тканин. У деяких жінок йод може частково всмоктуватися в кров, провокуючи появу відповідних смакових відчуттів.
    • Наявність вираженого запаху йоду в маніпуляційному кабінеті медичного закладу, де проводиться обстеження, яке у пацієнтки з незвички може довго залишати присмак у роті.
    • Психологічний фактор – деякі жінки на підсвідомому рівні відчувають страх перед проведенням різних медичних маніпуляцій та процедур. Це виражається появою різних відчуттів дискомфорту, включаючи смак йоду в роті.

    Якщо з’явився присмак внаслідок впливу фізіологічних причин, то зазвичай він зникає самостійно протягом невеликого проміжку часу. Після кольпоскопії або інших маніпуляцій він проходить на наступний день.

    Патологічні фактори

    Розвиток певних захворювань супроводжується появою відчуття присмаку йоду в роті. Вони в більшості випадків пов’язані з порушеннями роботи ендокринної системи. Йодизм – виражене підвищення концентрації йоду в організмі людини, пов’язане з вживанням великої кількості йодовмісних продуктів харчування або безконтрольного вживання біологічно активних добавок, лікарських засобів.

    Стан супроводжується спрагою, стійким запахом йоду з рота, сльозотечею, підвищенням температури тіла, відчуттям неспокою, загальною слабкістю, появою вугрів на шкірі, проносом. При вираженому підвищенні концентрації йоду в крові можливий розвиток судом. При наявності реакції гіперчутливості у людини розвивається анафілактичний шок з критичним зниженням тиску і поліорганною недостатністю, а також набрякає гортань, що провокує ядуха. На тлі підвищеного рівня йоду в організмі дискомфорт часто буває вранці.

    Привкус йода бывает при беременностиПоява присмаку йоду у роті при вагітності — часте явище

    Гіпертиреоз – підвищення функціональної активності щитовидної залози, що супроводжується надмірною продукцією гормонів тироксину і трийодтироніну. Це супроводжується появою відчуття неспокою, невмотивованого страху, дратівливість. Розвивається набряклість м’яких тканин обличчя та верхньої половини тулуба, у жінок змінюється менструальний цикл. Порушується робота серцево-судинної системи, відзначаються скачки тиску, а також тахікардія, що характеризується прискореним серцебиттям.

    Руйнування емалі зубів, яке може супроводжуватися появою присмаку йоду. Також турбує підвищена чутливість зубів до холодної, гарячої, солодкої їжі. По мірі руйнування дентину можуть з’являтися постійні болі.

    Патологія органів шлунково-кишкового тракту – до появи присмаку йоду призводить розвиток гастриту, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів. Одночасно з’являються ознаки порушення функціонального стану травної системи. Вони включають періодичну нудоту, блювоту, здуття живота, нестійкий стілець.

    Неприємні відчуття, викликані патологічними причинами, зазвичай самі не зникають.

    Потребує проведення терапевтичних заходів, спрямованих на усунення впливу провокуючих факторів і нормалізацію функціонального стану різних органів і систем.

    Що робити

    Для усунення відчуття необхідно з’ясування причини його появи. Для цього слід звернутися до лікаря. Спеціаліст при необхідності призначить додаткові лабораторні, інструментальні дослідження, а також визначить терапевтичні заходи, які включають:

    • обмеження йодовмісних продуктів;
    • скасування препаратів з йодом;
    • промивання шлунка, кишечника при необхідності;
    • прийом ентеросорбентів;
    • використання антидотів при йодизмі, до яких відносяться тіосульфат натрію або хлорид кальцію.

    При цьому обов’язково призначення препаратів, які знижують активність щитовидної залози при гіпертиреозі.

    У разі появи присмаку під час вагітності потрібно лікарське спостереження. Після встановлення патологічної причини змін обов’язково призначається комплексне лікування, так як виражена зміна рівня йоду в організмі людини несе небезпеку і підвищує ризик розвитку різних ускладнень.

    Читайте далі: причини кислого присмаку в роті