Причини зміни рівня лужної фосфатази у дітей

1788

Зміст:

  • Що це за речовина
  • Нормальні показники
  • Причини зміни рівня ферменту
  • Підвищена фосфатаза
  • Знижена фосфатаза
  • Як визначити рівень фосфатази
  • Симптоми різних захворювань
  • Лікування
  • Профілактика
  • Зростання організму дитини підтримується різними ферментами. Лужна фосфатаза у дітей складається з 11 ізоферментів. Підвищення або зниження їх рівня говорить про захворювання.

    Що це за речовина

    Лужна фосфатаза — це не речовина, а комплекс з одинадцяти ферментів, які знаходяться в складі мембрани кожної клітини організму. Вони утворюються в печінці, підшлунковій залозі, кісткової тканини. Лужна фосфатаза регулює обмін фосфору і кальцію в організмі, сприяє розщепленню жовчі. Невелика кількість речовини виходить з органів у кров. По цьому рівню судять про стан організму — протягом фізіологічних процесів або захворюваннях.

    Лужна фосфатаза у дітей міститься у всіх клітинах організму

    Нормальні показники

    Вікові зміни рівня лужної фосфатази:

    • у новонароджених він становить 150-380 Од в літрі крові;
    • до року значення норми підвищується до 460 одиниць;
    • до 12 років показник найбільш високий і досягає 560 Од/л;
    • у період статевого дозрівання лужна фосфатаза стає такою ж, як у дорослого, і її кількість залежить від статі (до 130 Од у дівчаток, до 160 Од для хлопчиків).

    Причини зміни рівня ферменту

    Фізіологічне підвищення фосфатази в підлітковому віці пов’язане з посиленим ростом скелета. Після завершення статевого дозрівання ріст кісток припиняється, тому фосфатаза знижується.

    До патологічних причин зміни рівня ферменту відносять захворювання внутрішніх органів. В таких випадках визначається зростання або зниження фосфатази, що виходять за межі вікових меж норми.

    Велика частина ферменту міститься в кістках, печінці, нирках, кишечнику. Тому при виявленні високого або низького рівня фосфатази спочатку обстежують ці органи. Відхиленням від нормального значення вважають 10 одиниць в більшу або меншу сторону.

    Підвищена фосфатаза

    Зростання рівня ферменту відбувається при наступних захворюваннях:

    • ураження печінки;
    • запалення жовчного міхура;
    • мієломна хвороба;
    • лімфогранулематоз;
    • гостра кишкова інфекція;
    • переломи.

    Якщо всі ці захворювання виключені, але зберігається високий рівень лужної фосфатази, слід шукати пухлина. Рак печінки або нирок супроводжується зростанням показника в десятки разів.

    повышеннаяПідвищена фосфатаза — нормальне явище для підлітків

    Поєднання підвищеного рівня ферменту і швидкого зростання скелета говорить про ендокринної патології. Потрібно обстежити гіпофіз, щитовидну залозу. Короткочасне збільшення рівня ферменту спостерігається на тлі прийому антибіотиків, жарознижуючих ліків. У дітей до року перевищення вікової межі — ознака рахіту.

    Зростання показника при захворюваннях пояснюється руйнуванням клітин. З них виходять ізоферменти і потрапляють в кров. Залежно від потерпілого органу, буде збільшуватися печінкова або кісткова фракція. На практиці зазвичай визначають збільшення загального показника.

    Знижена фосфатаза

    Низький рівень ферменту спостерігається, якщо в організмі дитини не вистачає речовин для його синтезу. До таких елементів відносять фосфор, магній і цинк. Зазвичай дефіцит мінералів спостерігається на тлі неправильного харчування.

    Джерелом зниженою фосфатази буває генетичне порушення. При цьому фермент не утворюється, навіть якщо в організмі достатньо всіх мікроелементів. Знижується рівень ферментного речовини при захворюваннях крові. Найбільш часте захворювання — В12-дефіцитна анемія. Вона виникає при нестачі ціанокобаламіну і фолієвої кислоти.

    Так як лужна фосфатаза необхідна для росту кісткової тканини, її недолік найбільш небезпечний у ранньому віці. У дітей до року відбувається деформація кісток. В подальшому скелет буде дуже крихким, часто траплятимуться переломи.

    Як визначити рівень фосфатази

    Виявити зниження або підвищення рівня ферменту дозволяє біохімічний аналіз крові. Тут фермент виявляється в двох фракціях — печінкової і кісткової. У здорової людини переважає печінковий показник. В аналізі крові зазвичай вказують суму двох фракцій.

    Здавати аналіз потрібно натщесерце. Після прийому їжі вміст лужної фосфатази у дітей збільшується, тому результат буде неточним. Кров забирають з відня і відправляють на аналіз відразу ж. У тривало зберігалося матеріалі показники змінюються навіть при відсутності захворювань.

    нормаНорма і ймовірні відхилення визначаються за аналізом крові

    Симптоми різних захворювань

    Рівень фосфатази змінюється при багатьох хворобах. Припустити діагноз можна за клінічними проявами. Показанням для призначення обстеження можуть бути такі симптоми:

  • При захворюванні печінки дитина стає млявою, втрачає апетит. З’являються нудота і блювота, спостерігається зниження ваги. Можливі носові кровотечі, синці на шкірі. Підвищується рівень АЛТ — ферменту печінки.
  • Злоякісні пухлини можуть довго не проявляти себе. Дитина втрачає апетит, худне. Хвороба супроводжується підвищеною стомлюваністю, млявістю. Показники крові змінюються в залежності від локалізації пухлини. При раку печінки збільшується білірубін. Ураження підшлункової залози супроводжується підвищенням протеолітичних ферментів.
  • При захворюваннях кісток дитина скаржиться на болі в кінцівках. Він швидко втомлюється, не може довго бігати. Можуть спостерігатися деформації кінцівок.
  • Гостра кишкова інфекція характеризується блюванням, болем в животі, частим рідким стільцем. Характерна лихоманка, через зневоднення виникає спрага, в аналізі сечі визначається збільшення сечовини.
  • При інфекційному мононуклеозі підвищується температура. Дитина млявий, кашляє і чхає. Запалене Горло, на мигдаликах утворюються нальоти. Збільшуються різні групи лімфовузлів. Підвищується фермент підшлункової залози — амілаза.
  • Частим захворюванням у дітей раннього віку є рахіт. Виникає із-за дефіциту вітаміну Д. З’являються облисіння потилиці, підвищена пітливість, гіпотонія м’язів. В подальшому череп деформується, викривляються ноги.
  • На підставі однієї тільки зміненої фосфатази діагноз ставити не можна. Слід враховувати рівень інших ферментів печінки і підшлункової залози. Проводять додаткове обстеження — ультразвукову діагностику, рентгенографію.

    Лікування

    Профілактичні заходи визначаються основним захворюванням. Патологію печінки лікують гепатопротекторами, проводять інфузійну терапію. При інфекційному мононуклеозі призначають противірусні препарати, здійснюють симптоматичне лікування. Кишкові інфекції зазвичай вимагають прийому антибіотиків, додатково призначають сорбенти, рясне питво.

    Для лікування рахіту застосовують вітамін Д у вигляді масляного або водного розчину. Дозування визначається вираженістю авітамінозу. При злоякісних пухлинах призначають хіміотерапію, опромінення, проводять хірургічне втручання. Генетичні захворювання не піддаються лікуванню і потребують симптоматичної корекції.

    Лікувати потрібно не зміни в показниках крові, а причину, їх викликала. Нормалізація рівня ферментів відбувається не відразу. Відновлення функцій організму займає різний час, в залежності від характеру і тяжкості патології.

    Профілактика

    Специфічної профілактики для високої або зниженої фосфатази немає. Це показник, зміна якого передбачити не можна. Запобігти різні захворювання можна додержанням правил особистої гігієни, раціональним харчуванням, заняттями спортом та ін

    Для запобігання рахіту у дитини вагітній жінці призначають профілактичну дозу вітаміну Д. Після народження препарат призначають малюкові, на період зниженою сонячної активності.

    Складніше всього передбачити генетичні відхилення. При підозрі на таку патологію вагітній жінці проводять дослідження навколоплідних вод, ворсин хоріона або пуповинної крові.

    Норма фосфатази в крові дитини змінюється залежно від віку. Найвищий показник спостерігається в підлітковому віці, коли організм посилено зростає. Причинами підвищення або зниження рівня ферменту є різні захворювання, потребують своєчасної діагностики і корекції.

    Дивіться далі: гнійна ангіна у дітей