Що таке тубектомія в гінекології

1207

Зміст:

  • Що це таке
  • Показання для операції
  • Техніка тубэктомии в гінекології
  • Протипоказання
  • Етапи підготовки
  • Відновний період
  • Наслідки
  • Можлива вагітність
  • Тубектомія вважається радикальною процедурою, під час якої виконується висічення маткових труб. Маніпуляція має показання і протипоказання, а перед виконанням вимагає особливої підготовки і дотримання ряду правил. Для жінки тубектомія з двох сторін є серйозним втручанням, оскільки позбавляє можливості в майбутньому реалізувати дітородну функцію.

    Що це таке

    Для лікування серйозних захворювань і станів, що загрожують життю пацієнтки, застосовується оперативна гінекологія. Маніпуляції виконуються при наявності підстав і вимагають попередньої підготовки.

    Тубектомія є різновидом оперативного втручання, яке проводиться на органах малого тазу і передбачає висічення одного або двох яйцепроводів. Процедура має незворотні наслідки, тому перед проведенням вимагає співставлення користі та ризиків.

    Тубектомія проводиться під наркозом

    Операція призначається жінкам з урахуванням віку, бажаного результату, а також показань до виконання. В залежності від індивідуальних особливостей організму вибирається техніка проведення процедури.

    Показання для операції

    Поширеним підставою для проведення процедури є позаматкова вагітність. При даній патології імплантація плодового яйця відбувається поза порожнини матки. У 90% випадків ембріон знаходиться в матковій трубі. Щодня відбувається збільшення плодового яйця, що загрожує порушенням цілісності яйцепроводу.

    При позаматкової вагітності є можливість зберегти цілісність труби, якщо виконати маніпуляцію на малому терміні. Така процедура буде називатися туботомія. Якщо розмір плодового яйця не дозволяє зберегти трубу, то виконується її видалення.

    Двостороння методика видалення використовується при підготовці до протоколу ЕКЗ.

    Підставою для виконання є повна або часткова непрохідність яйцепроводів. Після видалення труб підвищується шанс на успішне зачаття шляхом екстракорпорального запліднення.

    Двосторонню методику використовують також при важкому перебігу спайкової хвороби, внутрибрюшном кровотечі, хронічному запаленні яйцепроводів, гидросальпинксе і пиосальпинксе.

    Техніка тубэктомии в гінекології

    Переважним варіантом оперативного втручання є лапароскопічна методика. Процедура передбачає втручання в порожнину малого таза пацієнтки з допомогою невеликих розрізів в нижньому сегменті живота. Через 2-4 отвори вводяться троакари, які виконують функцію провідника для мініатюрних інструментів та ендоскопічного приладу.

    При використанні лапароскопічного доступу знижується ризик розвитку спайкової хвороби в майбутньому. Відновлення організму відбувається швидше в порівнянні з іншими видами тубэктомии. До достоїнств процедури можна віднести відсутність великих пошкоджень черевної стінки і естетичного дефекту у вигляді шва.

    операция

    Операція потребує підготовки

    Рідше пацієнткам призначається лапаротомія. Даний спосіб хірургічного втручання використовується, коли немає можливості виконати лапароскопію. Процедура характеризується високим травматизмом і ризиком ускладнень. Під час виконання лапаротомії на черевної порожнини роблять розріз.

    Видалення одного або обох яйцепроводів виконується вручну. Після завершення операції здійснюється пошарове накладення шовного матеріалу, в результаті чого на черевній стінці формується рубець.

    Протипоказання

    Заплановане хірургічне втручання не виконують, якщо у пацієнтки виявляються запальні процеси в гострій стадії. Не роблять операцію при порушенні згортання крові. Процедура протипоказана при інфекційних захворюваннях органів малого тазу.

    Екстрене хірургічне лікування не має протипоказань. При внутрішній кровотечі, порушення цілісності маткових труб та інших станах, які загрожують життю пацієнтки, проводиться термінова операція. Спосіб виконання визначається тяжкістю стану пацієнтки. Найчастіше в екстреному порядку проводиться лапаротомія.

    Етапи підготовки

    Підготовчі процедури включають у себе кілька етапів:

  • Здача аналізів та обстеження. За 2-4 тижні до планової процедури жінка здає аналізи і отримує консультації вузьких фахівців. Метою попереднього обстеження стає виключення станів, які можуть бути протипоказанням до виконання хірургічного лікування.
  • Зміна раціону харчування. За тиждень до втручання рекомендується дотримуватися щадної меню. Слід виключити з раціону продукти, які стимулюють газоутворення і підвищують перистальтику кишечника. За 2-4 дні до втручання треба відмовитися від алкоголю, оскільки алкоголь знижує згортання крові.
  • Очисні процедури. Напередодні хірургічного втручання необхідно зробити клізму. Альтернативним варіантом очищення кишечника є вживання проносних засобів короткочасної дії.
  • У день тубэктомии слід виключити прийом їжі та не пити воду. Остання трапеза повинна бути легкою і відбутися не пізніше, ніж за 8-10 годин до оперативного втручання.
  • При проведенні екстреної операції тривалість підготовчих процедур значно скорочується. Безпосередньо перед втручанням проводяться аналізи крові. При виникненні загрози життю пацієнтки зволікання неприпустиме.

    Відновний період

    Після проведення тубэктомии пацієнтка повинна перебувати під наглядом медичного персоналу. В перші 1-2 доби рекомендовано обмеження рухової активності. У міру поліпшення самопочуття дозволяється вставати.

    лапароскопическая

    Лапароскопічна тубектомія є найбільш щадним варіантом

    У перші тижні необхідно більше рухатися, щоб знизити ризик розвитку спайкової хвороби. Важливо стежити за роботою видільної системи і контролювати місячні. Перше кровотеча може початися через 2-4 тижні. Якщо втручання було виконано з приводу позаматкової вагітності, то післяопераційна кровотеча можна вважати новим менструальним циклом.

    Тривалість відновного періоду залежить від техніки виконання маніпуляції. При полостном втручання реабілітація займає від 2 до 6 тижнів. Після лапароскопії відновлення відбувається в два рази швидше.

    В період реабілітації рекомендується:

    • виключити фізичні навантаження;
    • дотримуватися статевий спокій;
    • дотримуватися здорового харчування;
    • не купатися в громадських водоймах і не приймати ванну;
    • уникати прямого впливу сонячних променів і не відвідувати солярій;
    • строго дотримуватися дозування і час прийому призначених лікарських засобів;
    • використовувати контрацептиви для захисту від зачаття.

    Через 2 тижні після операції необхідно відвідати лікаря-гінеколога і зробити УЗД органів малого тазу. За півроку виконується діагностика прохідності маткових труб – ГСГ, МСГ або інші маніпуляції.

    Наслідки

    Головним несприятливим результатом тубэктомии є відсутність можливості у жінки реалізувати дітородну функцію. Після видалення обох яйцепроводів зберігається робота яєчників. При відсутності супутніх патологій регулярно відбувається овуляція. Однак природного зачаття статися не може, оскільки усунутий провідник між яєчниками і маткової цілковито.

    До ускладнень оперативного втручання можна віднести:

    • загострення хронічних інфекцій органів малого таза;
    • інфікування під час порушення цілісності тканин;
    • внутрішня кровотеча;
    • пошкодження сусідніх органів;
    • формування спайкового процесу.

    У більшості молодих пацієнток після проведеної тубэктомии виникає депресія. Пригнічений психічний стан з’являється з-за втрати дітородної функції.

    Можлива вагітність

    Відновлення місячних після хірургічного втручання з приводу видалення яйцепроводів відбувається протягом одного місяця. Перше кровотеча може початися через кілька днів, так і через 2-4 тижні.

    Відновлення регулярності менструального циклу не є показником того, що організм готовий до планування вагітності. При збереженні цілісності однієї маткової труби вдалий час для зачаття визначається лікарем. Важливо переконатися в тому, що у жінки немає протипоказань для виношування, а збережена маткова труба є прохідною на всьому протязі.

    Якщо в результаті хірургічного втручання були видалені яйцепроводи з двох сторін, то шансів на природне зачаття немає.

    В даному випадку вагітність може наступити за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Для пари індивідуально вибирається техніка проведення протоколу ЕКЗ. Ймовірність успішного результату висока, за умови, що відсутні додаткові проблеми.

    Тубектомія – це процедура, яка найчастіше є вимушеною мірою, ніж запланованою операцією. Хірургічне втручання дозволяє врятувати життя пацієнткам, у яких виникають серйозні патології – позаматкова імплантація, пиосальпинкс та інші.

    Також цікаво почитати: що таке сальпінгектомія