Причини зниження коефіцієнта атерогенності у жінок

2453

Зміст:

  • Що це означає?
  • Особливо для жінок після п’ятдесяти років
  • Причини зниження
  • Групи ризику, які потребують регулярного моніторингу
  • Прийнято вважати хорошим результат аналізу, якщо коефіцієнт атерогенності знижений у жінок. Цей параметр говорить про співвідношення ліпопротеїдів високої і низької щільності. На підставі числового показника індексу можна судити про стан судин людського організму.

    Що це означає?

    Коефіцієнт атерогенності використовується медиками для того, щоб отримати інформацію про стан судин в організмі людини. Для проведення тесту виконується забір венозної крові. Попередньо пацієнту рекомендується дотримуватися звичного способу життя, виключити алкоголь і палити.

    Знижений коефіцієнт атерогенності у жінок є хорошим показником

    Під час діагностики в біологічному матеріалі виявляється загальний холестерин, ЛПВЩ і ЛПНЩ – ліпопротеїди високої та низької щільності. Для отримання числового параметра коефіцієнта використовується формула.

    (Загальний холестерин – Ліпопротеїдів високої щільності) / Ліпопротеїди високої щільності = (ХС-ЛПВЩ):ЛПВЩ

    Висока щільність ліпопротеїдів надзвичайно важлива для роботи людського організму. Речовини з низькою щільністю є шкідливими для судин і артерій, оскільки викликають налипання бляшок. При зниженні коефіцієнта атерогенності у жінок можна говорити, що ризик розвитку судинних захворювань мінімальний. У здорової жінки цей показник вкладається в діапазон від 2 до 3. З віком відбувається природне збільшення цього значення. Якщо отриманий параметр знаходиться на нижній межі або не досягає її, то це норма.

    Особливо для жінок після п’ятдесяти років

    Зниження коефіцієнта атерогенності у жінок у молодому віці, що стежать за своєю фігурою, є природним станом. У цьому випадку пацієнтка може не переживати про те, що незабаром у неї з’являться серцево-судинні захворювання, що супроводжуються утворенням бляшок на стінках артерій.

    З віком відбувається зростання показника атерогенності. Вважається нормою, якщо у жінок після 50 коефіцієнт досягає значення 4. При ішемічній хворобі серця відзначається посилене збільшення показників поганого холестерину, тому ІА зростає.

    Якщо у жінки після 40 років виявляється низький коефіцієнт, то це добре.

    Причини зниження

    Зниження показника індексу атерогенності в медичній практиці зустрічається досить рідко. Отримавши занижені результати, лікар з великою часткою ймовірності призначить повторне обстеження, оскільки даний стан є винятком з правил.

    причиныПричиною зниження індексу атерогенності може стати лікування статинами, антибіотиками або гормонами

    Існує гіпотеза, що низький індекс атерогенності виявляється рідко із-за відсутності тривожних симптомів. В даному стані жінка не пред’являє скарг пацієнтки з підвищеними показниками. Відсутність підстав для обстеження не дозволяє часто виявляти зниження коефіцієнта атерогенності.

    Знижений показник липограммы може визначатися з кількох причин:

    • Активний спосіб життя. Схильність до підвищення атерогенності мають люди з надлишковою масою тіла. При виявленні проблеми деякі з них кардинально змінюють своє життя і починають займатися спортом. Це призводить до різкого зниження поганого холестерину і зменшення числового параметра індексу атерогенності.
    • Прийом лікарських засобів. Зниження холестерину та тригліцеридів відбувається при вживанні статинів. Гіполіпідемічні препарати призначаються жінкам, у яких раніше був виявлений високий індекс атерогенності, а більш щадні методи корекції не показали позитивного результату. Також статини необхідні пацієнтам, які мають високий ризик розвитку серцево-судинних захворювань і летального результату через накопичення жирових відкладень в судинах.
    • Дотримання дієти, перехід на здорове харчування. Головною причиною зашлакованості організму і формування бляшок в судинах стає нездорове харчування, шкідливі звички і пристрасть до продуктів швидкого приготування. При переході на правильний раціон різко змінюються внутрішні біологічні процеси. Індекс атерогенності не стає винятком. Відсутність ліпопротеїдів низької щільності викликає підвищення кількості молекул високої щільності. Це призводить до швидкого зниження коефіцієнта.
    • Лікування захворювань гострої і хронічної форми. Практика показує, що однією з причин зниження атерогенності стає використання медикаментів протигрибкової, антибактеріальної і гормональної дії. У жінок цей процес відбувається при підвищенні рівня естрогенів в організмі.

    У жінок, які намагаються схуднути до літа, теж знижується індекс атерогенності. Як правило, з раціону пацієнток йдуть жирні і смажені страви, консерванти, алкоголь та інші шкідливі продукти.

    Групи ризику, які потребують регулярного моніторингу

    Стежити за показником атерогенності, навіть якщо на даний момент він вважається зниженим, жінкам необхідно:

    • чий вік перевищує 45 років;
    • мають схильність до надлишкової маси тіла;
    • страждають підвищеним артеріальним тиском;
    • мають схильність до розвитку цукрового діабету;
    • мають інфаркти та інсульти в анамнезі;
    • у яких близькі родичі стикалися із захворюваннями судин і серця у молодому віці;
    • після перенесеного інфаркту міокарда.

    У жінок, які приймають оральні контрацептиви, індекс атерогенності не можна вважати показовим. Коефіцієнт зменшується при проведенні гормональної терапії. Для отримання адекватних результатів рекомендується відмінити використання медикаментів за погодженням з лікарем не пізніше, ніж за 2 тижні до дослідження.

    Знижений індекс атерогенності у жінок не є підставою для лікування. Цей стан вважається сприятливим для роботи організму, тому потребує регулярного моніторингу. Якщо причиною зниження стали захворювання внутрішніх органів, лікар оцінює необхідність проведення терапії індивідуально. Зазвичай для регулювання зниженого коефіцієнта атерогенності у жінок буває досить змінити спосіб життя, знизити фізичну активність і змінити раціон харчування.

    Читайте також: чому місячні йдуть довго