Здатність до дітонародження у 50 років

1565

Зміст:

  • Чи можна завагітніти в 50 років
  • Переваги пізнього зачаття
  • Можливі ризики та недоліки пізньої вагітності
  • На що слід звернути увагу при плануванні вагітності
  • Здатність до дітородіння з медичної точки зору
  • Здатність до дітонародження у міру збільшення віку жінки знижується. Інноваційні технології в медицині роблять раніше недоступні речі можливими. Це стосується і репродуктивного здоров’я жінки, тому пізніше зачаття після 50 років з мрії перетворюється в реальність, але вимагає підвищеної уваги.

    Чи можна завагітніти в 50 років

     

    Жіночий організм відрізняється чоловічого більш коротким репродуктивним періодом. Початок менструації у 12-13 років і завершення регулярних кровотеч у 45-50 років – ось той часовий проміжок, коли може відбутися запліднення і наступити вагітність.

    Питання, чи можна завагітніти в 50 років, не має однозначної відповіді

     

    Згасання репродуктивної функції пов’язано з обмеженою кількістю яйцеклітин. В жіночих яєчниках знаходиться близько 300-400 тисяч повноцінних клітин, які здатні до запліднення і подальшого розвитку. Можливість настання вагітності залежить від стабільного гормонального фону, так як медикаментозний контроль не завжди ефективний.

    Завагітніти в 50 років можливо, якщо жінка психологічно і фізично готова до труднощів і медичним втручанням. Закордонна медицина відсуває вікові межі настання вагітності. Старородящими вважають вагітну старше 40 років, а не 30, як у вітчизняній практиці. Для процедури штучного запліднення межа віку жінки – 60 років. Відомі актриси демонструють можливість пізньої вагітності і успішного розродження.

    Переваги пізнього зачаття

     

    Головне достоїнство пізнього зачаття – це усвідомлене бажання народити малюка. Жінка більш молодого віку рідше замислюється про матеріальне благополуччя. Кар’єра успішно відбулася, фінансовий рівень вище, ніж у молодого спеціаліста, пошуки супутника життя увінчалися успіхом. Рішучість жінки у питанні народження пізнього дитини сприяє нормалізації подружніх відносин. Якщо старші діти вже виросли, у сім’ї з’являється нова мета і знаходяться сили для її реалізації.

    Безумовні переваги вагітності після 50 років – обдарована дитина і бажання приділяти йому багато уваги. Пізні діти отримують все необхідне, не відчувають себе обділеними, тому згодом виростають в успішних дорослих.

     

    Пізні пологи відсувають процес згасання в організмі жінки.

     

    Менопауза при пізній вагітності відсувається в часі, поліпшується стан шкіри і волосся, можлива тривала ремісія хронічної патології.

    Вагітна у такому віці відчуває себе привабливою, що сприяє емоційній стабільності в період виношування дитини.

    Можливі ризики та недоліки пізньої вагітності

     

    Недоліки пізньої вагітності – численні медичні втручання. Жінка проходить комплексне лабораторне та інструментальне обстеження на етапі підготовки. Нерідко всю вагітність вона приймає гормональні препарати для збереження дитини.

     

    Деякі захворювання несумісні з виношуванням дитини, і жінки переривають вагітність за життєвими показаннями.

     

    Небезпека виникає і на етапі родової діяльності. Перші пологи при пізній вагітності можуть протікати довго і з високим ризиком ускладнень для жінки. Еластичність тканин зменшується, тому можливі розриви шийки і самої матки, травми лобкового зчленування. Повне відновлення займає 4-6 тижнів і навіть більше. Повторні пологи зрілої жінки можуть бути навпаки стрімкими, що підвищує ризик травматизації дитини.

    Проблеми здоров’я, раніше непомітні, в період вагітності загострюються, якщо не була проведена їх профілактика. Розвивається синдром взаємного обтяження: хронічна патологія і вагітність ускладнюють перебіг процесів.

     

     

    Ризик народження дитини з синдромом Дауна у старородящими жінки в 2-2,5 рази вище, ніж у молодої вагітної.

     

    У пізніх дітей іноді спостерігаються серйозні генетичні захворювання або інша патологія внутрішніх органів.

    При відсутності належного медичного контролю у людей у віці за 50 з’являються і прогресують хронічні хвороби, що завадить виховати дитину належним чином. Якщо здатність дітонародження збережена, але факторів ризику багато, то необхідно прийняти зважене рішення і не переривати контрацепцію.

    На що слід звернути увагу при плануванні вагітності

     

    Ретельна підготовка і детальне планування пізньої вагітності – це основа успішного її завершення. Почати слід з відвідування сімейного лікаря – він складе список необхідних аналізів та інструментальних досліджень.

    способность деторождения

    Щоб перевірити свою здатність до дітонародження у 50 років, потрібно обстежитися у лікаря

     

    Стандартний перелік включає:

    • загальноклінічний аналіз крові та сечі;
    • цукор крові та інші біохімічні тести – виявляється небезпека прихованого цукрового діабету;
    • рівень креатиніну та сечовини – для виключення патології нирок;
    • жіноча гормональна панель;
    • УЗД органів всередині малого тазу, а також молочної залози;
    • маркери вірусних гепатитів і збудників TORCH-групи – для виключення хронічного захворювання печінки.

    Додаткові тести призначає лікуючий лікар, враховуючи початковий стан здоров’я жінки і ознаки можливих захворювань.

    Ведення зрілої вагітної потребує регулярного огляду акушера-гінеколога і суміжних фахівців – кардіолога, гепатолога, невропатолога. Коригується лікарська терапія, планується ведення пологової діяльності для зниження ризику ускладнень для вагітної та дитини.

    Для зрілої породіллі обов’язковий пункт обстеження – це так званий потрійний тест. Він включає дослідження рівня естріолу, α-фетопротеїну та хоріонічного гонадотропіну. Якщо тест позитивний, то для виключення хвороби Дауна і деяких інших важких захворювань жінці рекомендують аналіз навколоплідних вод і крові плода. Пізніше зачаття передбачає консультацію генетика, бажано ще на етапі планування, а не в період вже наступила вагітність.

    Здатність до дітородіння з медичної точки зору

     

    Здатність до дітородіння можна відстрочити, якщо заздалегідь зберегти і піддати консервації повноцінні яйцеклітини. Ця медична процедура передбачає взяття декількох десятків жіночих статевих клітин та їх заморожування в рідкому азоті на 10 і більше років. При бажанні пацієнтки цей «стратегічний запас» використовується для відновлення репродуктивного здоров’я та здійснення запліднення.

    Якщо можливість відновлення репродуктивної функції жінки втрачена, розглядають процедуру ЕКО як альтернативний варіант. У цієї методики також є недоліки і переваги, зокрема використання чужорідного генетичного матеріалу.

    Здатність зачати і народити дитину при порушеннях гормонального фону відновлюється при призначенні лікарських препаратів. Таку терапію необхідно виконувати всю вагітність.

    Незважаючи на ряд недоліків у пізньої вагітності і пологів, все це цілком можливо, якщо проблеми здоров’я не турбують жінку, а період менопаузи не почався.

    Читайте в наступній статті: чи можна завагітніти в останній день місячних