Причини, лікування і профілактика пігментних плям на обличчі

861

Зміст:

  • Чому з’являються
  • Види пігментних плям
  • Косметичне лікування
  • Відбілювання зубів в домашніх умовах
  • Профілактика появи пігментних плям
  • Пігментні плями на обличчі – це зміна забарвлення шкірного покриву, пов’язане з підвищенням кількості меланоцитів. Ці клітини містять у собі меланін – пігмент чорного кольору. Такі плями можуть з’являтися в будь-якому віці під впливом різних факторів.

    Чому з’являються

    Для успішної боротьби з гіперпігментацією шкіри слід визначити, чим вона могла бути викликана. Надлишок меланіну часто буває пов’язаний з наступними причинами:

    • Вплив ультрафіолетового випромінювання – це основний фактор, що провокує зміну кольору шкіри.
    • Порушення гормонального фону – такий стан часто відзначається при вагітності, годуванні груддю, а також у жінок, що приймають оральні контрацептиви.
    • Захворювання внутрішніх органів – печінки, нирок, репродуктивної системи.
    • Пошкодження шкірного покриву – зазвичай після порушення цілісності та відновлення шкіри, на ній залишається ділянка пігментації.

    Пігментні плями нерідко виникають у жінок при вагітності.

    Залежно від причини, потрібно підбирати методи боротьби з пігментними плямами. Але самостійно нічого робити не варто — зверніться до лікаря-дерматолога або косметолога.

    Види пігментних плям

    Пігментацію шкіри класифікують за розміром, забарвленням і насиченості кольору. Виділяють наступні різновиди:

    • Веснянки – пігментні плями, діаметр яких зазвичай не перевищує 1-2 мм. Забарвлення однорідна, по інтенсивності може змінюватись. Найчастіше така пігментація виникає у рудоволосих людей на ділянках шкіри, відкритих для сонячних променів.
    • Лентиго – на відміну від попереднього виду, ці пігментні плями мають велику площу, діаметр може досягати 2 див. Найчастіше вони з’являються у людей старшої вікової групи на тих ділянках, де раніше були веснянки.
    • Невуси – в народі вони відомі, як родимки. Являють собою ділянки шкіри з підвищеним вмістом чорного пігменту. Можуть виникати в будь-якому віці, але найбільша частота їх появи зазначається у дорослих. Кількість залежить від вмісту меланіну в шкірному покриві і волоссі, тому частіше невуси відзначаються у людей з темним кольором волосся.
    • Мелазми – це пігментні плями неправильної форми, які зазвичай виникають на шкірі обличчя. Причина їх появи пов’язана з гормональними змінами, тому після корекції ендокринних порушень вони можуть повністю зникнути.

    Всі різновиди пігментацій на обличчі пов’язані з впливом ультрафіолетового випромінювання. Тому ймовірність їх появи залежить від тривалості впливу сонячних променів. При цьому інсоляція в молодості може вплинути на інтенсивність пігментації в зрілому і літньому віці. Як правило, чим людина старше, тим більш вираженими і великими будуть зміни кольору шкіри, а також важче буде від них позбутися.

    Косметичне лікування

    Існує кілька методик, спрямованих на усунення пігментних плям з шкіри. Вони ґрунтуються на впливі фізичних або хімічних факторів на меланоцити з метою їх руйнування. Вибирати метод слід тільки разом з лікарем-дерматологом, який проведе обстеження і визначить передбачувану причину появи проблеми.

    У деяких випадках косметичні маніпуляції можуть бути неефективні, оскільки для усунення пігментації потрібно провести лікування основного захворювання. Також слід пам’ятати про те, що неправильно підібрана процедура може виявитися небезпечною для здоров’я шкіри.

    Найбільш ефективно косметичне лікування:

    • Фототерапія – вплив на шкірний покрив імпульсного світла високої інтенсивності, який надає руйнівну дію на меланоцити. В залежності від вираженості пігментації лікар вибирає оптимальну кількість фотоспалахів.
    • Лазерна терапія – надкороткі спалаху лазерного випромінювання також пошкоджують пігментні клітини.
    • Хімічний пілінг – це досить травматична процедура, яка полягає у впливі на шкіру фруктових кислот низької концентрації. У результаті зовнішні шари епідермісу підсушується і відпадають, і разом з ними видаляються скупчення пігменту.
    • Дермабразія – даний спосіб полягає у видаленні верхніх шарів шкірного покриву за допомогою спеціальної щітки. Також, як і хімічний пілінг, ця процедура досить травматична, і після її проведення потрібен час на відновлення цілісності епідермісу.
    • Кріоапплікаціі – скупчення меланоцитів видаляються при впливі низьких температур.
    • Мезотерапія – ін’єкції поживних речовин і вітамінів в епідерміс, спрямовані на його відновлення.

    Такі процедури дають стійкий позитивний ефект, їх широко застосовують для усунення інтенсивно забарвлених плям. Якщо зміна кольору шкіри виражене незначно, можна використовувати більш щадні методики з використанням спеціальних кремів, мазей з відбілюючим дією або розчину перекису водню. Для отримання помітного результату ці засоби наносять на шкіру протягом 2-4 тижнів. При повторному впливі ультрафіолетових променів пігментація може повернутися.

    Пигментные пятна на лице

    Пігментні плями на обличчі можуть бути ознакою захворювань внутрішніх органів.

    Такі речовини надають руйнівну дію на меланін:

    • Койевая кислота – разом з відбілюванням також сприяє відлущуванню зовнішніх шарів епідермісу.
    • Арбутин – міститься у великій кількості в ожині і толокнянке. Разом з койевой кислотою цей інгредієнт має виражену освітлюючий дію на шкіру.
    • Аскорбінова кислота – часто використовується як компонент косметичних засобів, надають омолоджуючий і відбілюючий ефект. Це пов’язано з вираженою антиоксидантною та відновлюючою дією даного компонента. Також він сприяє зниженню вироблення меланіну, підвищує синтез колагенових волокон.
    • Глабридин – міститься в екстракті кореня солодки. Часто застосовується як додатковий інгредієнт у засобах, світлих шкіру.

    Підбираючи засоби для очищення шкіри від плям, зверніть увагу, чи є в них подібні компоненти. Від цього залежить ефективність препарату.

    Відбілювання зубів в домашніх умовах

    Для освітлення шкіри без використання косметичних препаратів можна використовувати народні засоби у вигляді настоїв або масок.

    Для позбавлення від пігментних плям застосовують:

    • Рослинні маски на основі м’якоті лимона, яблука, дині, огірка, смородини, картоплі. Для поліпшення всмоктування корисних речовин до них можна додавати вершки, молоко, дріжджі або мед.
    • Рицинова олія – це засіб слід кожен день втирати в ділянки з підвищеною пігментацією. Також з них роблять примочки на ніч.
    • Сирна маска. Для її приготування беруть 1 столову ложку кисломолочного продукту, додають до неї 10 крапель нашатирного спирту або перекису водню, після чого перемішують і наносять на пігментовані ділянки шкіри.
    • Блакитна та біла глина. Це засіб підійде для жирного або змішаного типу шкіри. Його розводять у теплій воді, після чого наносять на поверхню епідермісу. Процедуру рекомендується повторювати не частіше 2-3 разів у тиждень.
    • Маска на основі бодяги і перекису водню. Для приготування беруть 1 столову ложку порошку бодяги, додають до нього 10 крапель розчину пероксиду водню і розводять водою до тих пір, поки засіб не буде представляти собою пасту. Щоб попередити пересушування шкіри при використанні препарату до нього можна додати 1 чайну ложку рослинної олії.

    Ефект від використання народних засобів зазвичай стає помітним через 2-4 тижні від початку регулярного використання. Щоб запобігти повторне посилення пігментації, рекомендується проводити курс процедур раз на рік. Також не слід забувати про необхідність терапії основного захворювання, яке спровокувало появу пігментних плям.

    Лечение

    Лікування пігментних плям в домашніх умовах проводиться за допомогою масок і примочок.

    Народні засоби, як і будь-які інші ліки, мають протипоказання. Відмовитися від проведення таких процедур слід людям, схильним до алергії, мають гнійничкові захворювання шкіри. Щоб переконатися в безпечності терапії, перед її початком слід проконсультуватися з лікарем-дерматологом.

    Профілактика появи пігментних плям

    Для запобігання виникнення гіперпігментації на шкірі слід уникати надмірного впливу ультрафіолетових променів. Тому тим, хто має схильність до появи плям на шкірі, протипоказано засмагати на сонці і в солярії.

    Навіть у похмурі дні на шкіру впливає ультрафіолетове випромінювання. Тому рекомендується використовувати спеціальні захисні креми. Підібрати найбільш підходящий засіб з урахуванням особливостей шкіри і протипоказань допоможе лікар.

    Пігментація на епідермісі особи – це косметичний недолік, який може приносити чималий дискомфорт. Для позбавлення від них необхідна терапія захворювання, яке спровокувало їх поява, а також проведення процедур, спрямованих на освітлення шкіри.

    Читайте також: білі крапки на обличчі