Як швидко може настати вагітність після пологів

683

Зміст:

  • Строки настання наступної вагітності
  • Ознаки нового зачаття
  • Переваги народження двійнят
  • Недоліки малого перерви між дітонародженням
  • Можливі ускладнення
  • Принципи благополучного виношування
  • Планування другої дитини
  • У нормі вагітність після пологів планують тільки через 18-24 місяці. Це оптимальний часовий інтервал, який потрібно, щоб організм жінки повністю відновився. Зачаття на більш ранніх термінах загрожує важким перебігом вагітності та дефіцитом потрібних поживних речовин для плода. Проте вагітність може настати значно раніше і протікати без ускладнень.Вагітність після пологів можлива навіть через місяць

    Строки настання наступної вагітності

    Після родового процесу тканини статевих шляхів жінки кровоточать. В перші 7 днів виділення рясні, потім скуднеют і повністю зникають через півтора місяці. Вагітність до повного завершення крововиливи неможлива. Також в цей період не рекомендовано займатися сексом, оскільки репродуктивні органи ще не відновилися, можливе проникнення інфекції.

    Після того, як кров’яні виділення припиняються, молода пара відновлює інтимні стосунки без захисних засобів, думаючи, що зачаття неможливе на тлі годування груддю. Але спосіб лактаційної аменореї діє тільки на природному годуванні груддю при відсутності прикорму. Строк ефективності такої методики – не більше 6 місяців.

    Відновлення дітородної функції після штучних пологів відбувається швидше, ніж після природного родового процесу. У результаті відбувається скорочення строків настання вагітності – можна зачати в перший місяць після пологів.

    Відновився менструальний цикл говорить про потребу використання контрацептивів. Часом зачаття може відбутися, навіть коли немає менструацій, але сталася перша овуляція. При цьому жінка може довго не здогадуватися про вагітності, особливо якщо відсутні ознаки раннього токсикозу.

    Якщо зачаття все-таки відбулося, жінка повинна прийняти рішення: зберегти вагітність чи ні. При цьому враховують не тільки матеріальні можливості і бажання сім’ї, але й медичні протипоказання.

    сроки наступленияСтроки настання вагітності після пологів індивідуальні

    Ознаки нового зачаття

    Після запліднення починаються зміни в організмі жінки. Серце починає працювати швидше, наднирники і щитовидна залоза функціонують інакше, підвищується рівень статевих гормонів і об’єм циркулюючої крові. Але при малому терміні між вагітностями симптоматика змазана, оскільки жінка ще не відійшла від родової діяльності і може списувати нездужання на її наслідки. Однак, якщо розглядати відчуття в комплексі, то можна припустити нове зачаття.

    Що відчуває жінка, що завагітніла:

    • молочні залози стають чутливими і збільшуються в розмірі;
    • часті головні болі і запаморочення;
    • зниження артеріального тиску;
    • постійну нудоту до блювоти;
    • зниження або посилення апетиту;
    • зміна смакових пристрастей;
    • підвищення чутливості до запахів.

    Можливо загальне погіршення стану: жінка відчуває слабкість, підвищену стомлюваність і сонливість.

    Після того, як вагітність підтвердилася, потенційні мама і тато вирішують, зберігати її чи ні. При цьому враховують стан здоров’я жінки, числа попередніх пологів, матеріальне становище.

    Переваги народження двійнят

    З народженням першої дитини змінюється спосіб життя новоспечених батьків, вимагає адаптації. Коли діти з’являються один за іншим, у мами з татом просто немає часу на розслаблення і нове звикання. Процес адаптації до нового статусу відбувається без особливих труднощів, не вимагаючи великих змін у життєвих підвалинах.

    З-за малого вікового розриву діти-погодки зазвичай стають близькими друзями.

    Діти частіше всього знаходяться в одній групі в дитсадку небудь в одному класі в школі, підтримують один одного. У них спільні іграшки, приятелі. Завжди є з ким поділитися проблемами, разом подумати, як їх вирішити.

    Є ще один плюс: старший дитина ще не настільки зріс, щоб усвідомити, що таке – бути одним малюком в сім’ї. У таких діток не так часто або зовсім не виявляється ревні почуття по відношенню до молодшому дитині. Але з народженням малюка не забувайте показувати старшому, що він не менше значущий для вас.

    Недоліки малого перерви між дітонародженням

    Частою проблемою при маленьких термінах між вагітностями є недокрів’я. Зниження концентрації гемоглобіну може призвести до дефіциту клітинного кисню і спровокувати розвиток анемії.

    Ризик недокрів’я збільшується, якщо після першої вагітності і родового процесу виник дефіцит білкових і залізистих сполук. Також можлива анемія на тлі рясних кровотеч під час пологів або кесаревого розтину з неминучими крововтратами.

    Лактація також підвищує потреба в залізі, білках і вітамінах. Ослабленим жінкам рекомендований раціон, в якому містяться в достатній кількості:

    • білок – рибні, м’ясні та молочні продукти;
    • залізо – гранати, яблука, печінку;
    • вітаміни – свіжі овочі і фрукти.

    Обов’язковий прийом медпрепаратів з вмістом заліза і полівітамінів у відповідності з рекомендаціями лікаря.

    Недоліком швидкої наступній вагітності є і те, що змінюються смакові якості і об’єм материнського молока. В результаті дитина відмовляється від природного вигодовування, втрачає апетит, виявляє занепокоєння і дратівливість. Доводиться переводити його на суміші, що негативно позначається на імунній системі.

    Складності виникають під час одночасного догляду за двома малятками. Особливо це важко при наявності післяпологової депресії.

    изменения в организмеПогодки часто народжуються всупереч планування

    Можливі ускладнення

    Нове зачаття незабаром після появи на світ малюка пов’язане з певними ризиками. Висока ймовірність прояву ускладнюють здоров’я факторів:

    • розвитку істміко-цервікальної недостатності – неспроможність шийки матки;
    • низького закріплення плаценти і плацентарної недостатності;
    • слабкої пологової діяльності, крововтрат;
    • малого ваги немовляти;
    • варикозного розширення вен;
    • тривалого післяпологового відновлення;
    • ендометриту після родового процесу.

    Стимуляція грудей немовлям при лактації провокує синтез окситоцину. Цей гормон відповідає за маткові скорочення, які можуть викликати викидень або передчасні пологи.

    Якщо до прийняття рішення підходити серйозно і відповідально, всі ризики можна звести до мінімуму. Майбутній мамі необхідний збалансований калорійний раціон, прийом полівітамінів, комплекс яких підбере лікар, щоденні прогулянки на свіжому повітрі. У другій половині вагітності потрібно буде вдатися до допомоги бандажної пояса.

    Принципи благополучного виношування

    Якщо ви зважилися на збереження другої вагітності, потрібно збільшити шанси на благополучне протікання і розродження. Для цього потрібно:

    • організувати збалансоване меню, багата цінними вітамінами та мікроелементами;
    • приймати вітамінні добавки, препарати, що містять йод і фолієву кислоту;
    • гуляти кожен день в парках і скверах по 2 години;
    • спати по 8 годин з піднятими з допомогою подушки ногами для запобігання набряку;
    • носити компресійну білизну і бандажный пояс.

    Дотримання цих правил необхідно для попередження ускладнень, забезпечення нормального розвитку плода і народження здорового малюка.

    Планування другої дитини

    Найкращий часовий інтервал між природними пологами – 2 роки. Протягом цього періоду відбувається повне відновлення функцій організму жінки, приходить в норму серцево-судинна система, кровообіг, стабілізується рівень гормонів. На місці кріплення плаценти відновлюється нормальний кровотік. В маточному тілі відроджується шар, що вистилає внутрішню поверхню. Після кесаревого розтину відновлювальний період становить не менше 2,5 років. Він необхідний для повного загоєння рубця на маточному тілі.

    Замислившись про збільшення кількості членів сім’ї, враховуйте:

    • ускладнення, що виникли в процесі попереднього виношування і пологів;
    • наявність хвороб, які потрібно ліквідувати перед заплідненням;
    • уточнення резус-фактора для запобігання гемолітичної хвороби новонародженого.

    Є шанси народити вдруге природним шляхом підкаже лікар, грунтуючись на стан здоров’я пацієнтки.

    Перед прийняттям рішення про народження другого малюка грунтовно перегляньте всі за і проти. Також варто подумати, чи впораєтеся ви з двома малюками. Якщо стан здоров’я дозволяє і є помічники, вагітність після пологів – не проблема, а велика радість у родині.

    Також рекомендуємо почитати: болі в спині при вагітності