Причини появи гіпоехогенного утворення в молочній залозі

1752

Зміст:

  • Про що може свідчити наявність гіпоехогенного утворення?
  • Причини появи гіпоехогенного утворення в молочній залозі
  • Як проводиться УЗД молочної залози
  • Додаткове обстеження
  • Лікування захворювань, пов’язаних з освітою гипоэхогенным
  • Гипоэхогенное утворення в молочній залозі, визначене за результатами УЗД, говорить про зміни в тканинах цього органу. В окремих випадках вони не представляють небезпеки для здоров’я пацієнтки, але іноді потрібно проведення лікування в найкоротші терміни.

    Про що може свідчити наявність гіпоехогенного утворення?

    Осередкове ущільнення, що виявляється при проведенні УЗД, може говорити про наявність кісти – новоутворення, що представляє собою порожнину з твердими стінками, заповнену рідиною. Якщо таке утворення виникає на місці розширеного протоки, говорять про наявність атипової кісти.

    Гипоэхогенное утворення в молочній залозі виявляється під час УЗД

    Інші причини:

    • Фіброаденома – це доброякісне аваскулярное освіта, що являє собою розростання сполучнотканинних клітин.
    • Аденокарцинома – злоякісне новоутворення неправильної форми з нечіткими межами.
    • Фіброзно-кістозна мастопатія – це патологічний стан розвивається при порушенні гормонального фону пацієнтки, що призводить до зміни співвідношення епітеліальних і сполучнотканинних структур в залозі. Незважаючи на те, що на УЗД дане захворювання проявляється як гипоэхогенное або изоэхогенное освіта, воно не є пухлиною.
    • Аденоз – також відноситься до групи мастопатій. Проте в даному випадку з-за гормональних порушень залозиста тканина розростається, утворюючи тяжі і вузлики.

    Разом з цим невелике зниження ехогенності може відзначатися й у деяких структур молочної залози, наприклад, проток і судин.

    Причини появи гіпоехогенного утворення в молочній залозі

    До виникнення новоутворень молочної залози можуть призвести різні чинники. Найбільше значення мають наступні причини:

    • Стать – у жінок утворення молочної залози діагностується приблизно в 100 разів частіше, ніж у чоловіків.
    • Вік – найбільший ризик розвитку патології у людей середнього та похилого віку.
    • Генетичні особливості – якщо у родичів були діагностовані вогнищеві утворення молочної залози, то у наступних поколінь ризик розвитку такого ж захворювання значно підвищується.
    • Маса тіла – ймовірність виникнення патології підвищується у людей з ожирінням.
    • Порушення обміну речовин – зміна гормонального фону може стати причиною розвитку мастопатії та інших захворювань.
    • Особливості репродуктивного статусу – якщо у жінки перша менструація виникла рано, не було пологів в анамнезі, значно зростає ймовірність того, що у неї з’явиться гіпо — або анэхогенное утворення в молочній залозі.

    Спровокувати виникнення пухлин та інших пухлиноподібних захворювань можуть також такі внутрішні фактори, як зловживання алкоголем, куріння, стрес. Сприяють цьому погана екологія, вплив радіації, переохолодження, травматичне пошкодження молочної залози.

    Як проводиться УЗД молочної залози

    Ультразвукове дослідження доктор може провести в тому разі, коли при пальпації в молочній залозі визначається овальне або округле ущільнення. А такому випадку інструментальне дослідження дозволяє дізнатися діагноз та подальшу тактику.

    Також УЗД молочних залоз роблять усім жінкам в період виношування дитини.

    Процедура не вимагає спеціальної підготовки, зазвичай лікарі радять напередодні провести гігієнічну обробку шкіри молочних залоз і пахвових западин. Жінкам УЗД рекомендується виконувати в першу половину оваріально-менструального циклу. У цьому випадку вдається отримати найбільш точні результати.

    Процедура триває 10-15 хвилин. На моніторі апарату для ультразвукової діагностики гипоэхогенное освіта виглядає як пляма однорідного кольору. Воно може бути різним по формі – найчастіше округлим або овальним. Межі пухлини можуть бути різної чіткості – рівний контур характерний для кіст та інших доброякісних новоутворень, нерівність країв є несприятливою прогностичною ознакою.

    Додаткове обстеження

    Якщо за даними УЗД визначається наявність аваскулярного освіти зі зниженою ехогенністю, показано проведення додаткових діагностичних процедур. Їх виконують для того, щоб оцінити загальний стан хворого, тип новоутворення.

    У більшості випадків лікарі призначають такі процедури:

    • Загальний аналіз крові з метою визначення наявності анемії, запальних явищ в організмі.
    • Мамографія – рентгенологічне дослідження молочної залози для визначення більш точної локалізації і розмірів пухлини.
    • Біопсія новоутворення – дана методика дозволяє дізнатися різновид пухлини, що необхідно для визначення подальшої тактики лікування.
    • Дослідження крові на наявність онкомаркера СА-153 – ця методика дозволяє поставити попередній діагноз при наявності раку молочної залози.

    При виявленні неоднорідного освіти з низькою ехогенністю важливо правильно провести диференціальну діагностику. Вона полягає у визначенні характеру онкологічного процесу.

    Лікування захворювань, пов’язаних з освітою гипоэхогенным

    Після проведення діагностичних процедур лікар призначає лікування. Якщо гипоэхогенное однорідне освіта є кістою, доброякісною пухлиною або пов’язане з мастопатією, показано проведення терапії з використанням медикаментів – гормональних та протизапальних препаратів.

    однородноеОднорідне утворення в молочній залозі піддається лікуванню медикаментами

    Якщо виявлено злоякісне новоутворення, показано проведення хірургічного лікування. Зазвичай воно полягає у видаленні ураженої молочної залози разом з розташованими поблизу лімфатичними судинами і вузлами. Обширність операції обумовлена необхідністю знищення максимальної кількості ракових клітин, які можуть перерости в метастази.

    Неоднорідне утворення зі злоякісним ростом лікують за допомогою хіміо — і променевої терапії. Зазвичай ці методики застосовуються після проведення хірургічного втручання для того, щоб знизити ризик рецидиву пухлини.

    Утворення в молочній залозі з низькою ехогенністю може бути пов’язано з різними патологічними станами. Знаючи, що це означає, можна своєчасно провести всі необхідні діагностичні процедури, поставити діагноз і почати лікування.

    Також рекомендуємо почитати: гіперкератоз плоского епітелію