Причини, симптоми і методи лікування підвищеного андростендіону у жінок

2252

Зміст:

  • Що це означає?
  • Норма
  • Причини підвищення
  • Симптоми підвищення
  • Чим небезпечне збільшення показників андростендіону
  • Методи лікування
  • Коли андростендіон підвищений у жінок, відбувається зміна самопочуття, порушується робота репродуктивних органів і виникають труднощі при плануванні вагітності. Незважаючи на те, що гормон вважається властивим для чоловічого організму, у представниць слабкої статі він також виробляється. Кількість речовини біологічного контролюється гіпоталамо-гіпофізарної системою і наднирковими залозами.

    Що це означає?

    Якщо андростендіон підвищений у жінок, це говорить про те, що необхідно визначити провокуючий фактор і провести корекцію. У нормі ця речовина секретується яєчниками і корою надниркових залоз в обмеженому обсязі. Регулює весь гормональний фон гіпоталамо-гіпофізарна взаємозв’язок. Завдяки андростендиону, статеві залози жіночого організму можуть працювати так, як це передбачено природою. Важливий біологічний компонент забезпечує вироблення таких гормонів, як естроген і тестостерон.

    Андростендіон підвищений у жінок при полікістозних яєчниках

    Якщо відбувається збільшення секреції андростендіону, це є симптомом порушення роботи органів, відповідальних за цей процес – надниркових залоз і яєчників.

    Норма

    Протягом життя у жінки змінюється активність залоз внутрішньої секреції. Збільшення показників біологічної речовини починається у дівчаток приблизно в 8 років. До 30 років значення досягає свого максимуму, після чого поступово йде на спад. Рівень андростендіону залежить від декількох показників. Важливо знати, на який день циклу проводити дослідження і як можна до нього підготуватися.

    Нормальні значення:

    • у новонародженої дівчинки від 20 до 290 нг/100 мл;
    • у дівчат до пубертатного періоду від 8 до 240 нг/100 мл;
    • після 18 років від 85 до 275 нг/100 мл

    Якщо при проведенні аналізу було встановлено відхилення від стандартних значень, рекомендується повторити тест. Слід враховувати, що для кожної лабораторії прийняті власні норми і одиниці вимірювання. Тому повторювати діагностику рекомендується в тому ж медичному закладі, в якому бути виконаний перший аналіз.

    Причини підвищення

    Фізіологічною причиною збільшення показників андростендіону є прийом лікарських засобів. Найчастіше це відбувається при лікуванні гінекологічних та ендокринних захворювань. Під час здачі аналізу пацієнтці необхідно попередити лаборанта про прийом медикаментів. Підвищуватися вироблення андростендіону у жінок може під час вагітності.

    Іншими причинами підвищеної секреції андростендіону є:

    • синдром мультифолликулярных або полікістозних яєчників супроводжується утворенням дрібних кіст на статевій залозі і придушенням овуляторної функції;
    • зміна кори надниркових залоз за типом гіперплазії – зазвичай має вроджене походження і визначається у дівчаток після народження у перший рік;
    • хвороба Іценко-Кушинга – складна патологія, для якої характерне підвищення функції кори надниркових залоз;
    • остопороз – захворювання, що характеризується підвищеною крихкістю кісткової тканини, частіше має набутий характер;
    • множинні новоутворення на статевих залозах – для цієї патології характерне зміна репродуктивної функції та спотворення вторинних статевих ознак;
    • онкологія яєчників, злоякісні пухлини на статевих залозах.

    Збільшений дигідротестостерон нерідко супроводжує підвищений рівень андростендіону. Тому при обстеженні необхідно проводити розширений тест і визначати кількість інших гормонів в організмі.

    У жінок також може бути знижений андростендіон. Це є показником недостатності яєчників та кори надниркових залоз.

    Симптоми підвищення

    Відсутність характерних симптомів може бути при незначному збільшенні показників андростендіону. Активна секреція цього біологічного речовини спостерігається в овуляторний період і може зберігатися у другий фазі. В цей час жінка іноді відчуває підвищену нервову збудливість, дратівливість, погіршення сну.

    причиныЗ’ясування причин підвищення гормону дозволяє підібрати адекватне лікування

    При сильному збільшенні показників відбувається поява виражених симптомів, які неможливо залишити без уваги:

    • посилюється ріст волосся на тілі, голос стає більш грубий;
    • статеві органи починають розвиватися до початку пубертатного періоду;
    • кров’янисті виділення із статевих шляхів з’являються поза залежно від дня менструального циклу, можуть виникати до статевого дозрівання дівчинки;
    • активно збільшується м’язова маса, ростуть м’язи і формується чоловічий тип тіла.

    Жінки, які мають завищені показники андростендіону, пролактину та інших речовин, часто відчувають труднощі із зачаттям. Безпліддя розвивається із-за неправильної роботи яєчників, що веде до придушення овуляторної функції. При незначній зміні гормонального фону пацієнтки можуть завагітніти, але під час виношування стикаються з труднощами – недостатністю жовтого тіла, загрозою переривання вагітності, підвищеним тонусом матки та іншими.

    Чим небезпечне збільшення показників андростендіону

    При виявленні високого рівня андростендіону рекомендується як можна раніше почати лікування. Небезпека цього стану в тому, що з часом воно може призвести до незворотних змін в організмі.

    Тривале збереження високих показників чоловічого гормону призводить до втрати жіночності і придушення вторинних статевих ознак. Пацієнтка страждає від періодичних маткових кровотеч і може зіткнутися з вторинною формою безпліддя. Відбувається зміна зовнішності за чоловічим типом.

    Методи лікування

    Схема корекції високого рівня андростендіону вибирається для пацієнтки індивідуально і залежить від багатьох факторів. Перед призначенням терапії необхідно дізнатися, чи є у жінки діти і як давно турбують симптоми гіперфункції надниркових залоз. Важливо провести лабораторні обстеження і визначити стан залоз внутрішньої секреції.

    Стандартна схема терапії включає в себе:

    • прийом оральних контрацептивів;
    • використання ліків для стимуляції овуляції і підтримки другий вази циклу;
    • дотримання здорового способу життя та підвищення фізичної активності.

    Якщо провокатором збільшення чоловічого гормону стали захворювання головного мозку, наднирників, щитовидної залози та інших внутрішніх органів, призначається етіотропна терапія.

    Підвищення андростендіону у жінок не відбувається спонтанно. Передумови для розвитку збою в організмі є завжди. Чим раніше будуть встановлені провокатори порушення роботи залоз внутрішньої секреції, тим менше несприятливих наслідків буде у жінки. Перспектива лікування захворювань, що викликають надлишок андростендіону, сприятлива.

    Читайте далі: згортання крові норма у жінок