Причини і діагностика мармурової шкіри у дитини

590

Зміст:

  • Що це значить, механізм появи
  • Причини
  • Діагностика
  • Що робити, якщо шкіра у дитини стала мармурової
  • Які можуть бути ускладнення
  • Мармурова шкіра у дитини буває по всьому тілу або на окремих його ділянках. Причини такого симптому можуть бути самими різними, але найчастіше він проявляється через функціональних порушень судин. Діагностику повинен проводити лікар, він же і призначить відповідне лікування.

    Що це значить, механізм появи

    Шкіра добре забезпечується кров’ю. Вона містить багато великих і дрібних судин. Достатній кровотік необхідний для живлення тканин і теплообміну. Зміна тонусу судин призводить до розширення або звуження просвіту. Звужені ділянки капілярів чергуються з розширеними, що призводить до нерівномірного кровонаповненню тканин. У дітей шкіра тонка, тому невеликі зміни розподілу кровотоку добре помітні у вигляді характерного мармурового малюнка.

    Мармурова шкіра у дитини покриває все тіло або окремі ділянки

    Причини

    Зміна у вигляді мармурового малюнка шкіри не відноситься до окремих хвороб. Воно розвивається під дією фізіологічних та патологічних факторів. У дітей до року процеси терморегуляції ще не дозріли, тому на тлі перепаду температур, часто під час переодягання, шкіра набуває мармуровий малюнок.

    У старшому віці такі явища вказують на можливий вплив наступних хвороб:

    • Патологія серця з елементами недостатності і зниженням скорочувальної функції, що супроводжується застійними явищами. Поява мармурової шкіри також може вказувати на можливу наявність вад клапанів. У разі серцевої патології зміни на шкірі більше виражені на ногах і нижній половині тіла дитини.
    • Дисфункція вегетативної нервової системи порушується регуляція тонусу судин з розширенням їх просвіту, що відображається появою характерного малюнка на шкірі. Зазвичай такі зміни спостерігаються у дитини віком 5 років і старше. Нерідко вперше порушення функціонального стану вегетативної нервової системи діагностується у підлітків.
    • Анемія – зменшення кількості еритроцитів і рівня гемоглобіну, яке має різне походження. Патологічний стан може розвиватися в 2 роки на тлі недостатнього надходження заліза або білків, необхідних для синтезу гемоглобіну. Рідше анемія розвивається через генетичної патології, що приводить до зміни властивостей еритроцитів з їх передчасною загибеллю. Захворювання отримало назву серповидно-клітинна анемія, що пов’язано з характерною формою елементів крові під мікроскопом.
    • Аутоімунна патологія – порушення функціонального стану імунітету, при якому власні тканини сприймаються як чужорідні. Імунокомпетентні клітини виробляють аутоантитіла, що руйнують тканини і приводять до розвитку специфічної запальної реакції. Мармуровий малюнок на шкірі часто з’являється на тлі розвитку захворювань системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит. Захворювання зазвичай спровоковані генетичними порушеннями.

    Мармурова шкіра у дитини часто з’являється після впливу фізичних факторів, до яких відноситься місцеве або загальне переохолодження, попадання сонячного світла на шкіру. При цьому зміни з’являються тільки в області впливу дратівної фактора. З плином часу вони зникають, але на тлі прогресування захворювання стають постійними. При фотодерматиті ультрафіолетовий спектр світла викликає розвиток вираженого запалення.

    Деякі специфічні інфекції – туберкульоз, сифіліс — викликають розвиток помірно вираженій інтоксикації протягом тривалого періоду часу. При цьому порушується робота вегетативної нервової системи, змінюється тонус судин, що супроводжується характерними шкірними змінами.

    Діагностика

    Для того, щоб знайти причину змін на шкірі, проводиться діагностика. Спочатку лікар проводить клінічне обстеження. Воно включає опитування дитини і його батьків відносно часу появи мармурового малюнка, його локалізації, наявності інших симптомів. Потім він виконує огляд тіла, пальпацію тканин, зокрема в області регіонарних лімфатичних вузлів.

    При необхідності спеціаліст призначає додаткову діагностику:

    • клінічний аналіз крові та сечі з визначенням ряду показників;
    • серологічні дослідження на наявність специфічних антитіл в крові до збудників інфекцій;
    • визначення факторів гострої фази запалення в крові, наявність яких вказує на аутоімунний процес;
    • електрокардіографія для вивчення функціонального стану серця;
    • ехокардіографія, що представляє собою ультразвукове дослідження серця;
    • реовазографія з оцінкою стану кровоносних судин;
    • коагулограма, що представляє лабораторний аналіз для дослідження згортання крові.

    На підставі результатів досліджень лікар робить висновок про походження і характер змін, що призвели до появи мармурового малюнка на шкірі, і підбирає відповідну терапію. При фізіологічному походження мармурової шкіри педіатр призначає спостереження.

    Що робити, якщо шкіра у дитини стала мармурової

    Для уточнення хвороби потрібно консультація лікаря. Після проведеного обстеження, він призначить комплексне лікування, яке включає два напрямки заходів:

    • Етіотропна терапія, спрямована на усунення впливу факотров, що провокують зміни на шкірі. У залежності від результатів проведеної діагностики призначаються антибіотики широкого спектру активності при інфекціях, імуносупресори для лікування аутоімунної патології. У разі діагностованих вад серця виконується хірургічне втручання. Попередньо лікар призначає медикаментозне лікування, проводиться підготовка дитини до операції.
    • Патогенетичне лікування – заходи, спрямовані на покращення функціонального стану судин. З цією метою застосовуються препарати, ангіопротектори, вітаміни.

    У домашніх умовах застосовують фізіотерапевтичні процедури, що поліпшують стан судин шкіри дитини. До них відносяться теплі ванни, масаж м’яких тканин, підсилюють кровотік в них, а також спеціальні вправи лікувальної фізкультури.

    При мармуровому малюнку шкіри фізіологічного походження виконуються тільки нескладні фізіотерапевтичні процедури в домашніх умовах.

    Які можуть бути ускладнення

    Зміна шкіри не несе безпосередньої небезпеки для людини. Патологічні причини мармурового малюнка часто криються в порушенні роботи серця. На тлі відсутності адекватного лікування підвищується ризик серцевої недостатності. Інтоксикація, інфекційні хвороби, отруєння, дію деяких медикаментів призводить до прогресуючого зниження артеріального тиску.

    при температуре При температурі у дитини може бути мармурова шкіра

    В результаті розвивається поліорганна недостатність, яка вимагає проведення реабілітаційних заходів. При підозрі на патологічне походження мармурової шкіри у дитини не можна відкладати візит до лікаря. Деякі фактори і захворювання вимагають швидкої терапії, так як призводять до розвитку ускладнень.

    Мармуровий малюнок шкіри у дитини до року зазвичай має фізіологічне походження. Його поява провокують перепади температури. Отруєння, важкий перебіг інфекційних захворювань викликають зміни на шкірі незалежно від віку дитини. Проблеми з серцево-судинної, нервової системою, анемія переважно викликають розвиток мармурового малюнка в більш старшому віці. Для успішної боротьби з цим симптомом на шкірі слід проконсультуватися з лікарем.

    Також рекомендуємо почитати: симптоми і лікування пієлонефриту у дітей