Причини і лікування болю в коліні при згинанні

701

Зміст:

  • Що собою являє коліно?
  • Можливі причини розвитку хворобливих відчуттів
  • Травмування як провокатор больових відчуттів
  • Інші захворювання, пов’язані з болями в колінному суглобі
  • Симптоматика захворювань колінного суглоба
  • Діагностика стану
  • Лікування: препарати, ефективні методи
  • Профілактика та рекомендації
  • Нерідко незалежно від віку у людини з’являється біль в коліні при згинанні. Відбувається це з різних обставин, так як колінний суглоб схильний до різних травм, запальних процесів та інших захворювань. При відсутності своєчасного лікування процес може привести до порушення рухливості суглоба.

    Що собою являє коліно?

    Це один з найбільших і рухливих суглобів в організмі людини, який щодня відчуває високі силові навантаження. Тому суглоб сильно перенапружується, що може привести до різних наслідків.

    Біль в коліні при згинанні буває різного характеру: ниючий, ріжучий, різкій

    Коліно складається з 3-х основних кісток:

    • надколінок;
    • велика гомілкова;
    • стегнова.

    Можливі причини розвитку хворобливих відчуттів

    Частою причиною ураження колінного суглоба є хвороба Осгуда-Шлаттера. Захворювання активізується в підлітковому віці, частіше серед хлопчиків, які займаються силовими вправами. Також порушення виникає через перенесених травм. Хвороба характеризується больовими відчуттями при ходьбі по сходах.

    Інші причини:

    • Артроз — дегенеративні зміни суглобових поверхонь хрящів. Хворобливі відчуття виникають при рухах: ходьба, присідання, бігу. При артрозі також важко дається ходьба по сходах. Іноді відчуття болю проходить після проведення розминочних вправ. При затягуванні звернення до лікаря болі посилюються і можуть стати постійними.
    • Бурсит. Стан пов’язано із запальними змінами в навколосуглобових сумки. Симптоми бурситу: наявність вираженого набряку в області суглоба, різке обмеження рухливості.
    • Артрит (ревматичний, ревматоїдний, неспецифічний). Запалення суглоба. Характеризується набряком, почервонінням області суглоба, локальним відчуттям жару; супроводжується підвищенням температури, порушенням загального стану.
    • Ішіас. Стан пов’язаний з запалення сідничного нерва. Приводом для розвитку може послужити носіння високою звуженою взуття.

    Також болі в колінному суглобі можуть бути зумовлені пошкодженням менісків, колінних хрящів, розриви зв’язок і сухожиль.

    Травмування як провокатор больових відчуттів

    Причини травмування колінного суглоба: падіння на коліно, сильні удари в області суглоба або при зіткненні з твердими предметами.

    При травмах можливі різні пошкодження: вивих суглоба, розриви зв’язок, тріщини або переломи кісток суглоба, розриви м’яких тканин або судин з утворенням внутрішньосуглобових крововиливів. Травми супроводжуються вираженим болем, набряком, різким обмеженням рухливості.

    причиныПричини болю в коліні можуть бути викликані травмами: падінням, механічними ударами

    При легких ударах синці і болючість самостійно зникають протягом тижня.

    При важких травмах ходити або наступати на хвору ногу стає неможливо. При наявності внутрішньосуглобової гематоми можливе інфікування скупчилася крові з розвитком запального процесу. У випадках важких травм потрібна кваліфікована медична допомога.

    Інші захворювання, пов’язані з болями в колінному суглобі

    Порушення, які викликають дискомфорт і заподіюють біль, можуть бути викликані іншими патологічними процесами, які протікають в області колінного суглоба.

    Перелік можливих процесів:

    • Запальні зміни сухожиль– тендиніт. Важко даються пересування, неможливо зігнути ногу. Часто діагностується у спортсменів або у осіб, які займаються важкою фізичною працею.
    • Кіста Бейкера. Розвивається через перенесених травм в області підколінної ямки. Болі відчуваються всередині суглоба. Особливо виражені при присіданнях.
    • Остеопороз. Вимивання кальцію з кісток призводить до підвищеної крихкості, що провокує больові відчуття і відчуття тяжкості при пересуванні, а також сприяє частим переломів.
    • Коксартроз. При захворюванні пошкоджуються тазостегнові суглоби, що може призводити до проблем з колінами.

    Зрідка причиною поганого самопочуття і больових відчуттів при пересуванні можуть стати такі захворювання, як артропатія, остеомієліт, туберкульоз.

    Симптоматика захворювань колінного суглоба

    Якщо при пересуванні людина чує характерне клацання в коліні, це ознака того, що виникли проблеми з суглобом. Не виключено надмірне скупчення рідини в порожнині суглоба або навколосуглобових сумки, що може призвести до запальних змін.

    симптомы измененийЗа симптомами змін і характеру болю можна визначити причину патології

    При артрозі відчувається туга і ниючий біль, що супроводжується ломотою і характерним хрускотом.

    Можливі захворювання:

    • подагра;
    • різні форми синовиита;
    • менископатия.

    Больові відчуття при згинанні, які виникли не від травмування або фізичних навантажень, можуть бути симптомами пухлинних процесів. Новоутворення може перетискати нервові закінчення, у результаті чого виникає ниючий біль.

    У всіх перерахованих випадках необхідно звернення до лікаря.

    Діагностика стану

    Щоб виявити причину болю в колінних суглобах, призначаються інструментальні і лабораторні дослідження. Часто для діагностики застосовується рентген, ультразвукове дослідження, МРТ і КТ.

    Перед цим також необхідно здати аналізи крові і сечі, які допоможуть виключити або підтвердити наявність запальних і інфекційних процесів в організмі.

    Лікування: препарати, ефективні методи

    У більшості випадку застосовується консервативна терапія. При станах легкого ступеня тяжкості може бути достатньо коштів місцевого призначення: мазей, кремів, гелів.

    Щоб позбутися від больових відчуттів, використовують нестероїдні протизапальні препарати або знеболюючі. Подібні засоби усувають ниючий біль протягом 10-15 хвилин.

    В більш серйозних ситуаціях можу бути призначені препарати, які відносяться до групи цитостатиків або кортикостероїдів (гормонів).

    Дані препарати повинен призначати тільки лікар. Забороняється використовувати гормональні засоби самостійно.

    Хондропротектори і спеціальний масаж призначаються, якщо причиною болю став артроз колінного суглоба. При серйозних порушеннях на додаток можуть бути призначені ін’єкції гіалуронової кислоти. Цей засіб сприяє усуненню пошкодження в хрящах і зміцнення їх структури.

    При інфекційних захворюваннях призначаються антибіотики. Якщо різкий біль виникла з-за ревматоїдного артриту, застосовуються стероїдні препарати. При подагрі використовують засоби, які допомагають виводити з організму такі речовини, як урати.

    Якщо провокатором больових відчуттів стали травми, рекомендується прикладати лід для запобігання наростання набряків і синців.

    При травмах суворо забороняється прогрівати хворий суглоб!

    Якщо болі викликані хронічними захворюваннями, тоді навпаки, рекомендується прогрівати хворі місця з допомогою УВЧ або накладати теплові компреси.

    У випадках виражених змін або пухлинних процесів в суглобі проводиться оперативне лікування.

    Артроскопія є ефективним методом обстеження і лікування. Точність визначення хвороби становить від 70 до 80%. Метод дозволяє видаляти пошкоджені тканини і при необхідності вводити лікарські препарати.

    Профілактика та рекомендації

    Для зниження навантажень на хворий суглоб рекомендується дотримуватися профілактичні заходи і виконувати деякі правила.

    Рекомендації:

    • Носіння зручного і правильного взуття. Необхідно відмовитися від занадто вузьким чи занадто високою взуття.
    • Зниження надмірних фізичних навантажень. Рекомендується здійснювати щоденні прогулянки.
    • Використання допоміжних засобів: тростин, спеціальних опорних палиць.
    • Носіння лікувальних пов’язок і бандажів.
    • У профілактичних цілях застосовується лікувальна гімнастика і фізіотерапія. Однак перед проведенням процедур необхідна консультація хірурга або ортопеда.

    Дієтичне харчування також допоможе уникнути ускладнень і швидше відновити пошкоджене коліно. У раціон слід включити продукти з підвищеним вмістом поліненасичених кислот, свіжу зелень і кркуму. Корисні і свіжовичавлені соки з апельсинів, моркви або капусти.

    Зайва вага збільшує навантаження на суглоби і підсилює больові відчуття при згинанні або ходьбі, тому дотримання дієти в цих випадках є обов’язковою умовою.

    Біль в коліні при згинанні виникає при травмуванні або захворюваннях суглобів. Якщо біль посилюється і довго не проходить, необхідно звернутися до лікаря. Визначити і усунути причину дозволить вчасно проведене обстеження і призначене лікування. Прискорити процес одужання допоможуть спеціальні вправи і лікувальні процедури.

    Також рекомендуємо почитати: біль у коліні у дитини