Причини і лікування червоних плям на обличчі

1326

Зміст:

  • Причини
  • Супутні ознаки
  • Лікування
  • Профілактика
  • Червоні плями на особі можуть вказувати на різні дерматологічні захворювання. Тому їх не можна залишати без уваги. Якщо вони не проходять протягом кількох днів, рекомендується звернутися до лікаря.

    Причини

    Почервоніння на обличчі можуть з’являтися під впливом факторів навколишнього середовища. Зазвичай така проблема зустрічається у жінок з сухою шкірою після перебування на морозі, вітру, при інтенсивному сонячному впливі шкіра лущиться і покривається плямами.

    Червоні плями можуть покривати всі особа

    У деяких людей такий стан спостерігається при сильному хвилюванні або стресі. Такі плями називаються «нервовими».

    Причинами почервоніння на обличчі можуть бути і певні порушення в організмі:

    • Алергія. Крім сверблячих плям можлива поява супутніх симптомів – закладеності носа, сльозоточивості, чхання. Алергічна реакція розвивається після проникнення алергену в організм. Це можуть бути пил, шерсть тварин, ліки, косметичні засоби та інше.
    • Авітаміноз. При дефіциті вітамінів A, C, P з’являються плями, що лущаться. Шкіра виглядає тьмяною і недоглянутою. Зазвичай таке явище спостерігається після зими.
    • Інфекційні захворювання. Червоні висипання можуть бути при вітряній віспі, кору, краснухи.
    • Себорейна екзема. Це запальне захворювання, що супроводжується пузырчатыми висипаннями, червоними плямами, сверблячкою, печінням і лущенням шкіри. Зазвичай розвивається на тлі себореї.
    • Розацеа. Являє собою хронічну запальну хворобу шкіри. В області щік, носа і підборіддя з’являються червоні плями і червоні прищі.
    • Стригучий лишай. Це заразне грибкове захворювання, при якому на обличчі з’являються плями правильної форми із суворо окресленими кордонами. Висипання можуть спостерігатися по всьому тілу, вони сильно сверблять.
    • Червоний вовчак. Аутоімунне захворювання, при якому імунітет атакує клітини власного організму, найчастіше сполучної тканини. Характерно поява червоних висипань на щоках, за формою нагадують метелика. Також можуть з’явитися висипання на руках.
    • Псоріаз на обличчі. Хронічне захворювання, загострення якого відбуваються 2 рази на рік. На шкірі з’являються численні маленькі рожеві папули. З часом вони з’єднуються, утворюючи великі бляшки.
    • ВІЛ. При цьому захворюванні також можуть з’явитися червоні висипання на обличчі і супутні їм симптоми – збільшені лімфовузли, підвищена температура тіла та інші.

    Червоні висипання на обличчі можуть вказувати на різноманітні захворювання. Тому для постановки вірного діагнозу необхідно звернутися до досвідченого лікаря.

    ПричиныОднією з причин червоних плям є себорейна екзема

    Супутні ознаки

    Крім червоних висипань на обличчі можуть спостерігатися і інші симптоми. На їх підставі ставиться точний діагноз. Хворий може помітити у себе наступні прояви:

    • Плями на обличчі. Вони можуть мати різне забарвлення – від світло-рожевого до бордового. Також відрізняються за розміром – можуть бути маленькими у вигляді прищиків або покривати більшу зону особи. Плями можуть локалізуватися на всьому обличчю або перебувати тільки на носі, щоках, підборідді.
    • Висипання на тілі. Вони можуть бути на руках, ногах, тулуб. Така симптоматика характерна для алергії, стригучого лишаю, псоріазу, червоного вовчака, вітрянки, кору.
    • Підвищення температури. Це спостерігається при інфекційних і запальних захворюваннях шкіри.
    • Печіння та свербіж. Це приносить хворому дискомфорт. Свербіж стає більш вираженим вночі. Він може бути постійним або періодично з’являтися. Такі симптоми спостерігаються при лишаї, інфекційних ураженнях, псоріазі та інших захворюваннях.

    Якщо перераховані вище прояви не проходять довше 5 днів, потрібно терміново звернутися до лікаря. А якщо симптоматика дуже виражена, потрібно негайно піти в поліклініку.

    Лікування

    Якщо червоні плями викликані реакцією на навколишнє середовище, досить робити зволожуючі маски на обличчя, використовувати дитячий живильний крем. Також рекомендується збагатити свій раціон продуктами, багатими вітамінами і мікроелементами, — свіжими овочами та фруктами, зеленню, горіхами та ін. Під їх впливом відновлюється зовнішній вигляд шкіри.

    Впоратися з проблемою допоможуть народні засоби. Але ефект від їх використання з’явиться не відразу, а після декількох застосувань. Можна скористатися одним з наступних способів:

    • Маска з меду і кориці. Для цього потрібно з’єднати по 1 ч. л. обох інгредієнтів, добре розмішати. Отриману суміш нанести на проблемні зони, залишити на 20 хвилин. Через це час змити маску теплою водою. Використовувати засіб необхідно через день.
    • Огіркова маска. Огірок вимити, подрібнити блендером до кашкоподібного стану. 1 ст. л. косметичної глини розвести теплою водою до консистенції сметани. Отриману масу з’єднати з огіркової кашкою. Нанести маску на шкіру, через 15 хвилин змити теплою водою.
    • Картопляна маска. Одну середню картоплину вимити, очистити від шкірки. Овоч натерти на дрібній тертці, додати 1 ст. л. домашньої сметани і кілька крапель ефірного масла апельсина. Нанести на 10 хвилин і змити теплою водою.

    Вищеперелічені маски не тільки допомагають усунути плями, але і живлять шкіру, підвищують її тонус і покращує її зовнішній вигляд.

    ЛечениеДля лікування плям на обличчі можна робити домашні маски

    Але якщо пігментація викликана іншими причинами, під час терапії використовуються інші методи, які підбирає лікар. Вони залежать від захворювання:

    • При авітамінозі необхідно дізнатися, якого точно вітаміну не вистачає в організмі. Для цього проводяться спеціальні аналізи, потім призначається вітамінотерапія. В легких випадках досить застосування полівітамінних комплексів. Також важливо збагатити свій раціон продуктами, що містять вітаміни.
    • Для усунення ознак алергії необхідно припинити дію алергену на організм. Для цього потрібно згадати, після чого виникли небажані прояви. Також може призначатися прийом антигістамінних засобів.
    • Розацеа повністю не лікується, а проведена терапія необхідна для поліпшення зовнішнього вигляду хворого. Обов’язково дотримання спеціальної дієти: обмежити кількість уживаних спецій, смажених і жирних страв, відмовитися від алкоголю.
    • Якщо симптоматика викликається нервовими розладами, то перед кожною стресовою ситуацією людині рекомендується приймати заспокійливе засіб. Необхідно враховувати дозування препарату, інакше можливі серйозні наслідки, аж до летального результату.
    • Інфекційні захворювання шкіри потрібно лікувати негайно. Для їх терапії призначаються антигістамінні, антибактеріальні, протизапальні препарати. У разі вітрянки висипання рекомендується змащувати спиртом або зеленкою. Для дорослих кір, вітрянка і краснуха дуже небезпечні. Наслідками кору є пневмонія, отит, енцефаліт та інші. Вітрянка у дорослих також може привести до пневмонії та енцефаліту, які в 5% випадків призводять до смерті. Найбільш небезпечна Краснуха для вагітних жінок – в результаті такого захворювання у матері дитина може народитися з фізичними відхиленнями.
    • Для лікування стригучого лишая призначають кортикостероїдні креми. Рецидиви захворювання можуть траплятися при недотриманні особистої гігієни або при серйозному послабленні імунітету.
    • При терапії екземи призначаються гормональні препарати у вигляді кремів, антибіотики, імуномодулятори, вітаміни, заспокійливі засоби. Також хворий повинен дотримуватися особливого харчування, носити одяг тільки з натуральних тканин, стежити за особистою гігієною.
    • При системному вовчаку проводиться терапія глюкокортикостероїдами, антидепресантами, нестероїдними протизапальними препаратами та іншими препаратами. Але захворювання є невиліковним, а терапія спрямована на полегшення стану хворого.

    Будь-які ліки повинен призначати лікар! Самолікуванням займатися не варто, інакше захворювання можна запустити.Воно перейде в більш важку форму, і його подальша терапія буде утруднена.

    СимптомыОдним із симптомів можуть бути гнійні висипання

    Профілактика

    Для профілактики появи висипань на обличчі необхідно дотримуватися такі рекомендації:

    • Стежити за своїм раціоном. Рекомендується виключити з нього продукти, які можуть викликати алергічні реакції. Корисно їсти свіжі овочі та фрукти, багаті вітамінами.
    • Не довго перебувати під інтенсивними сонячними променями. Перед виходом на вулицю змащувати шкіру поживними і сонцезахисними кремами.
    • Жінкам потрібно підбирати косметику під свій тип шкіри. Не використовувати тональні креми, які забивають пори і не дають шкірі дихати.
    • У сезон епідемій вітрянки, кору і краснухи уникати відвідування людних місць. Від інфекційних захворювань також рекомендується робити вакцинацію.
    • Не прасувати бездомних тварин. Від них можна заразитися стригучим лишаєм.
    • Вести здоровий спосіб життя, займатися спортом, проводити загартовування організму.
    • При схильності до розвитку екземи не контактувати з побутовою хімією, забрудненою водою. Також для профілактики захворювання вчасно лікувати себорейні та алергічні прояви.
    • Використовувати засоби на натуральній основі для гігієни особи.
    • Часто мити руки. Намагатися не підносити брудні долоні до обличчя.

    Перераховані вище рекомендації допоможуть убезпечити себе від захворювань шкіри. Але дотримуватися такі правила потрібно постійно.

    Пігментація особи може бути викликана різними причинами. Такий стан не завжди вказує на якісь захворювання. Але якщо присутні додаткові прояви, рекомендується звернутися до дерматолога. Своєчасна діагностика і лікування допоможуть уникнути неприємних ускладнень.

    Також цікаво почитати: ламкі нігті