Причини і симптоми бартолинита у жінок

1135

Зміст:

  • Причини появи бартолинита
  • Симптоми бартолинита
  • Кіста
  • Бартолініт у вагітних
  • Лікування
  • Профілактика бартолинита
  • Бартолініт у жінок — достатньо розповсюджене захворювання, йому схильна кожна 50 дама, причому багато хто не здогадуються про це, поки не виявляться очевидні ознаки.Запалення бартолиновой залози, що відповідає за вироблення спеціального секрету, мастильного слизову піхви і статевих губ, призводить до бартолиниту, або абсцесу залози.Залоза має невеликий розмір, трохи більше нігтя, форма її овальна і вона знаходиться під кожною з двох статевих губ.Бартолініт у жінок може розвиватися за недотримання гігієни

    Причини появи бартолинита

    Суть бартолинита в тому, що одна або обидві залози запалюються на ґрунті потрапила в них інфекції. Розвинутися захворювання може після банального переохолодження, циститу, уретриту, молочниці або інфекцій, що передаються статевим шляхом. Крім того, причинами появи бартолинита можуть бути стафілококова і стрептококова палички.

    Шкідливі мікроорганізми нерідко попадають у залозу прямо з ануса, промежини або уретри, тому гігієна дуже важлива для профілактики захворювання. Але чималу небезпеку становлять і інші осередки інфекції в організмі, з яких разом з потоком крові або лімфи бактерії легко переносяться в залозу, викликаючи запалення.

    Фактори, що сприяють розвитку бартолинита:

    • Порушення правил елементарної гігієни. Важливо не тільки щоденно підмиватися, але і робити це правильно. А під час критичних днів необхідно раз в 2 години міняти прокладку або тампон і підмиватися частіше чистою водою.
    • Мікротріщини і мікротравми статевих органів сприяють проникненню інфекції в них. Також якщо у жінки недостатньо виділяється мастила і слизова постійно натирається, можливе інфікування.
    • Використання синтетичного або тісної нижньої білизни. Синтетика не дозволяє шкірі дихати, внаслідок сильного потовиділення бактерії будуть посилено розмножуватися, а якщо виділяється залозою мастило застоюється, то найімовірніше розвинеться запалення.
    • Статеві зв’язки з великою кількістю партнерів посилюють ймовірність виникнення хвороби.
    • Невилікуваний сторонні захворювання, які є джерелом бактерій, наприклад, запалення нирок, цистит, простатит і навіть банальний карієс.
    • Невдалі операції, проведені на статевих органах або органах сечовипускання.

    До причин появи бартолинита відносять також і стреси, які згубно діють на організм, знижуючи його захисні функції.

    Симптоми бартолинита

    Саме захворювання може носити різний характер: гострий, підгострий, хронічний або рецидивуючий.

    Бартолініт — це загальна назва патології, але вона має різновиди:

  • Каналікуліт, коли запалюється вивідний проток.
  • Абсцес, під час якого секрет не може виходити назовні з-за попадання бактерій в порожнині утворюється і накопичується гній.
  • Кіста — невелике ущільнення, яке може запалитися.
  • Гострий бартолініт зазвичай вражає лише одну залозу, але він може бути і двостороннім. Спочатку не всі ознаки проявляються одразу, проте з часом на тому місці, де знаходиться отвір протоки залози, шкіра починає червоніти. Пізніше утворюється гній, розвивається набряк, який перекриває відтік секрету, так виникає бартолініт. По мірі накопичення гною в залозі виникає істинний або хибний абсцес.

    Симптоми помилкового абсцесу:

    • тягнучі і стріляють больові відчуття в промежині;
    • субфебрильные показники температури тіла;
    • ломота в тілі;
    • почервоніння і набряклість в промежині.

    Справжній абсцес має свою симптоматику:

    • температура тіла наближається до фебрильних показниками;
    • виникає головний біль;
    • відчувається ломота в суглобах;
    • в промежині відчувається сильний біль;
    • лімфатичні вузли в області паху збільшуються;
    • лабораторні аналізи показують сильне збільшення лейкоцитів у крові.

    За свідченнями справжній абсцес необхідно розкривати в амбулаторних умовах, проте іноді він може розкритися і самостійно, при цьому стан різко поліпшується після відтоку гною: температура приходить в норму, спадає набряк і проходить біль.

    Гострий бартолініт нерідко переходить у хронічний. У такому разі його симптоми будуть проявлятися при несприятливих умовах. У періоди ремісії жінка відчуває себе добре, у неї немає болів, проблем з випорожненнями, статевим актом, менструаціями. Загострення бартолинита супроводжується характерними для нього симптомами, а може спровокувати загострення просте зниження імунітету або механічна травма.

    лечениеЛікування повинен призначати лікар

    Кіста

    В залозі може утворитися невелике ущільнення — кіста. Вона не впливає на статеве життя жінки, можливо лише невелике набрякання великої статевої губи, під якою знаходиться заліза.

    По іншому справа йде, якщо кіста запалюється. Фізична активність відразу приносить дискомфорт і біль, температура тіла поступово підвищується, з’являється слабкість і ломота у всьому тілі, шкіра промежини червоніє. Після появи таких симптомів воспалившаяся кіста може розкритися через кілька днів, проте необхідно відразу ж звернутися до лікаря, щоб гній не потрапило далі в організм.

    Бартолініт у вагітних

    Запалення залози становить небезпеку для жінок в положенні. У першому триместрі є загроза викидня або завмирання розвитку плода. На останніх тижнях можуть настати передчасні пологи, під час яких дитина, швидше за все, буде інфікована.

    Бартолініт у жінок під час вагітності ускладнений ще й тим, що не можна застосовувати більшість ліків у зв’язку з їх негативним впливом на плід.

    причины появленияБартолініт у вагітних жінок лікувати складно із-за заборони на багато препарати

    Лікування

    Терапія бартолинита спрямована на придушення запалення, усунення набряку і гальмування розвитку самої інфекції. Найчастіше лікування запаленої залози проходить консервативно за допомогою мазей, примочок, застосування оральних препаратів загальної дії. Але в ряді випадків показане хірургічне втручання.

    Якщо гнійний абсцес розкривається самостійно, жінці необхідно здатися лікареві, навіть якщо здається, що стан нормалізувався. Не можна бути точно впевненою, весь гній вийшов, не сталося зараження крові. Консультація і огляд спеціаліста вкрай важливі. Головне в лікуванні бартолинита:

    • придушити інфекцію;
    • зняти набряк;
    • прибрати больові відчуття.

    Тому використовують антибіотики, жарознижуючі засоби і знеболюючі препарати.

    Щоб зменшити набряк промежини, можна застосовувати примочки, компреси або ванночки з сольових розчинів, трав і дезінфікуючих засобів. Добре зарекомендували себе мазь Вишневського та Левомеколь. Можна ненадовго прикладати холод до отекшему ділянці.

    У стаціонарі лікар може призначити фізіотерапію, наприклад, магнітотерапію або УВЧ.

    Для лікування антибіотиками спочатку потрібно зробити аналіз і з’ясувати, до якого типу ліки будуть чутливі бактерії. Якщо немає часу чекати на результат аналізу або він не дає достовірної інформації, призначають антибіотик широкого спектру дії, який застосовують за призначенням лікаря курсом до 10-12 днів. Хірургічне втручання при гострому бартолініті вважається нескладною операцією і проходить так само, як і операції з відкриття будь-яких гнійних вогнищ.

    Потрібно розкрити гнійник, видалити його вміст, потім обробити порожнину, що утворилася дезинфікуючим розчином. При необхідності в очищену порожнину можуть ввести дренажну трубку, щоб залишки гною вийшли протягом декількох днів. Після операції призначають антибіотики і протизапальні засоби.

    При хронічному бартолініті є кілька шляхів вирішення ситуації і перший це операція. Призначається вона якщо:

    • трапляються неодноразові загострення захворювання;
    • необхідно поліпшити зовнішній вигляд зовнішніх статевих органів;
    • кіста заважає повсякденному житті;

    Операція проводиться під анестезією в кілька етапів:

    • лікар робить невеликий розріз тканин;
    • гній видаляється і промивається утворилася порожнина;
    • в порожнину вводиться катетер, який дозволить сформувати новий протока;
    • через кілька днів катетер виймається.

    Якщо оперативне втручання не приносить результату і заліза знову запалюється, її рекомендують видалити. Операція нескладна, але лікарю потрібно бути гранично обережним, оскільки є ризик великої крововтрати. Під час операції розрізають тканину під великий статевий губою, січуть залозу і накладають шви на розріз. Наступні 10-12 днів жінка проходить реабілітацію, під час якої їй призначають фізіотерапію. Видалення залози — це радикальна міра, після якої жінка буде постійно відчувати сухість у піхві і дискомфорт.

    Хронічний бартолініт можна лікувати за допомогою консервативної терапії. Для цього призначається стандартна схема, яка включає загальнозміцнюючі препарати, фізіотерапевтичні процедури і домашні засоби, такі як трав’яні ванночки.

    Лікування в домашніх умовах народними засобами не ефективно, якщо не виконуються приписи лікаря і не використовуються додаткові медикаменти. Добре себе зарекомендували ванни з відварів трав, які допомагають зняти запалення, зменшити набряк. Додатково використовують різні суміші для прийому всередину, які допомагають зміцнити організм і імунітет, адже бартолініт часто виникає саме на тлі зниженого імунітету, переохолодження і супутніх захворювань.

    симптомыМило для інтимної гігієни не варто використовувати щодня, навіть якщо є симптоми бартолинита

    Профілактика бартолинита

    Одне з найважливіших правил запобігання бартолинита — це дотримання звичайної гігієни. Рекомендується підмиватися після кожного акту дефекації, причому досить лише чистої води, використовувати якісь спеціальні засоби, тим більше мило, не потрібно. Гель для інтимної гігієни можна застосовувати кілька разів на тиждень, щоб не порушити мікрофлору піхви. Техніка підмивання повинна бути правильною: спереду назад, в іншому випадку можна занести бактерії з анального отвору в промежину.

    Щоб уникнути бартолинита чи вчасно його діагностувати необхідно проходити профілактичний огляд у гінеколога 1 раз у півроку.

    Дивіться далі: вагітність після конізації шийки матки