Прищі на скронях у жінок: чому зявляються і як від них позбутися?

864

Зміст:

  • Що собою являють прищі
  • Чому з’являються папули і пустули
  • Що робити при появі прищів
  • Поява прищів на обличчі завжди небажано, хоча в більшості випадків це звичайне явище, не пов’язане з проблемами зі здоров’ям. Але в ряді випадків вони виникають унаслідок порушень обмінних процесів або викликані тим чи іншим захворюванням.

    Що собою являють прищі

    Прищем називають локальне запалення шкіри з підшкірною жировою клітковиною, волосяним фолікулом або сальної залози. Виникнути прищ може абсолютно на будь-якій ділянці тіла, покритому шкірою. Все залежить від наявності сприятливих умов для його появи.

    Прищі на скронях у жінок являють собою різні за природою висипання

    Прищами в просторіччі називають кілька утворень шкіри, що представляють собою різновид висипань:

    • папула – невелике підшкірне освіта помірної щільності без порожнини, зазвичай червоне або рожеве, починає підноситися над шкірою в процесі дозрівання;
    • пустула – порожнинне утворення, що височіє над шкірними покривами, заповнене гнійним вмістом, найчастіше оточена віночком червоного або рожевого кольору.

    Помилково за прищ можна прийняти доброякісні підшкірні новоутворення, наприклад ліпому або фіброму. Вони являють собою ділянки скупчення специфічних тканин і в більшості випадків не несуть загрози для здоров’я. Але такі утворення можуть завдавати значні незручності.

    Чому з’являються папули і пустули

    Причини виникнення висипу різноманітні. Серед них виділяють як суто косметичні, так і медичні. Перші не несуть загрози здоров’ю, другі ж можуть таїти серйозну небезпеку. У будь-якому випадку потрібно звернення за допомогою до лікаря, адже косметичні процедури нерідко виявляються безрезультатними.

    Виникнення прищів на скронях у жінок викликається:

    • порушенням балансу статевих гормонів;
    • алергічною реакцією;
    • закупоркою шкірних пір або сальних залоз;
    • поруч інфекційних захворювань;
    • у разі паразитування в шкірних покривах кліща Демодекс – розвивається демодекоз;
    • при порушенні обміну речовин;
    • у разі зниження імунної відповіді та ін.

    Відносно рідко прищі на скронях у жінок виникають при загостренні інфекційного процесу, викликаного наявністю в організмі вірусу герпесу типу Variocella Zoster. При первинному контакті він провокує розвиток вітряної віспи, але оскільки вірус нікуди не зникає з організму, він може періодично проявляти активність. У такому випадку розвивається оперізувальний лишай. Для захворювання більше характерні висипання в області міжреберних проміжків, але оскільки вірус паразитує в нервової тканини, потенційно висип може з’являтися на щоках, шиї, животі, ногах і т. д.

    Що робити при появі прищів

    Провідним завданням лікування прищів є визначення причини їх виникнення і її усунення. Симптоматичне лікування вдруге, і удаватися до нього можна лише при відсутності можливості впливу на першопричину. Буває це рідко, а стійкі результати не гарантовані.

    На лицеТиснути прищі на обличчі вкрай не бажано

    При появі висипу на підборідді, на носі, особливо в області носогубного трикутника, або іншої частини лиця видавлювання елементів вкрай небажано. Пошкоджені шкірні покриви можуть стати вхідними воротами інфекції. Слід обробити прищ антисептиком. При банальній жирності шкіри або схильності до закупорки потових і/або сальних залоз досить регулярного нанесення спеціальної косметики і вмивання. Також рекомендовано звернутися до косметолога.

    Якщо причини більш значні, і косметологічні методи безсилі, потрібно звертатися до профільного медичного фахівця – дерматолога, ендокринолога, гінеколога і т. д. Східна теорія, що дозволяє визначити, за які органи відповідають певні ділянки шкіри, офіційною медициною не підтверджена, – покладатися на неї не варто.

    Поява прищів на скронях може викликатися низкою причин – від косметологічних до суто медичних. У будь-якому випадку, при частому їх появі, рекомендовано звернутися до профільного лікаря.

    Також рекомендуємо почитати: оксалати в сечі причини у жінок