Пункція заднього склепіння в гінекології: показання, аналіз виділень

2542

Зміст:

  • Показання для проведення процедури
  • Як проходить пункція заднього склепіння?
  • Можливі ускладнення
  • Проведення пункції заднього склепіння в гінекології – одна з найбільш поширених діагностичних процедур. Для чого потрібна ця процедура – розповість лікар після огляду. Вона проста у виконанні, доступна на будь-яких етапах надання допомоги і піхву при її виконанні не страждає.Найбільшу цінність має пункція при підозрі на гострі стани, що потребують прийняття негайних рішень. Процедура високо цінується гінекологами, так як численні відгуки вказують на її інформативність.Пункція заднього склепіння піхви – високоінформативний метод діагностики в гінекології.

    Показання для проведення процедури

    Задній звід – проекція найглибшій частині черевної порожнини у жінок, прямокишково-маточного поглиблення. Воно розташоване між задньою піхвової стінкою матки і передньою стінкою прямої кишки. Проведення пункції необхідно для визначення наявності рідини в черевній порожнині. Під дією сили тяжіння кров, гній, випіт накопичуються саме в цьому поглибленні.

    Основні показання для проведення пункції:

    • підозра на позаматкову вагітність;
    • підозра на внутрішньоочеревинне кровотеча;
    • підозра на гнійно-запальні процеси в порожнині очеревини та області малого тазу.

    У всіх цих випадках процедура носить діагностичний характер. По виділеннях, отриманих при пункції, можна судити про наявність або відсутність патологічного процесу, його причини.

    Можливе проведення цієї маніпуляції і з лікувальною метою. Таких свідчень кілька. Таким чином можна евакуювати гній, кров, інші виділення, полегшуючи стан жінки.

    Як проходить пункція заднього склепіння?

    Алгоритм проведення процедури наступний:

    • Жінка лягає в гінекологічне крісло.
    • Виконується місцева анестезія або загальний наркоз.
    • Вводяться дзеркала.
    • За допомогою щипців шийка матки відводиться кпереди для оголення заднього склепіння.
    • За допомогою довгої голки проколюють задній звід: між задньою стінкою і шийкою матки.
    • Шприцом забирається скупчилася рідина.

    Техніка проведення лікувальної пункції аналогічна.

    Під час процедури пункції жінка не відчуває болю, якщо знеболювання було виконано правильно. При місцевій анестезії може відчуватися незначний дискомфорт: легкі колючі, розпираючий або тягнення. Якщо знеболювання досягалося за допомогою загального наркозу, то жінка не відчуває болю, так як знаходиться в стані медикаментозного сну.

    Після отримання ексудату лікар проводить його огляд, аналізуючи дані, приймає рішення про майбутній лікуванні.

    показанияПоказання до проведення операції визначаються відразу після отримання пункційного ексудату.

    Безумовно, процедура, якщо вона не проводиться під загальним наркозом, а знеболюється місцевою анестезією, не сама приємна і вимагає певної витримки від жінки. Однак користь від неї набагато вище, ніж заподіяна дискомфорт. Вже відразу після проведення пункції заднього склепіння гінеколог може визначити, чи потребує жінка в проведенні операції прямо зараз, або їй буде досить медикаментозного лікування і спостереження.

    Можливі ускладнення

    У переважній більшості випадків процедура проходить без ускладнень. В рідкісних випадках можливі пошкодження піхви, матки, прямої кишки. У переважній більшості випадків наслідки виникають при неадекватній поведінці жінки під час процедури або низької кваліфікації медперсоналу.

    Пункція заднього склепіння піхви – дуже цінна діагностична, а іноді і лікувальна процедура. Проста у виконанні і має певні показання. Вона проводиться за потреби швидкої діагностики для визначення подальшої тактики лікування. Ускладнення від пункції спостерігаються вкрай рідко і, найчастіше, через недотримання пацієнткою правил поведінки.

    Також рекомендуємо почитати: лікування пельвіоперитоніту в гінекології