Підвищені нітритів у сечі у дитини — причини і лікування

1985

Зміст:

  • Про нитритах
  • Причини появи
  • Додаткові симптоми
  • Коли проводиться аналіз?
  • Діагностичні процедури
  • Хибнонегативні результати
  • Підходи до лікування
  • Нітрити в сечі у дитини не завжди є ознакою захворювання, а можуть свідчити про особливості харчування. Однак у більшості випадків, їх поява свідчить про розвиток патологічних станів, наприклад інфекцій. Батькам важливо знати, які причини появи нітритів бувають і яка терапія в цьому випадку показана дітям.

    Про нитритах

    Нітрити в сечі у дитини визначаються біохімічно

    Нітрити — це солі азотовмісних кислот. У здорових людей зі звичайним раціоном харчування вони не виявляються у сечі. Однак при великому споживанні фруктів або овочів кількість солей починає підвищуватися. Крім того, в дитячому віці поява нітритів може свідчити про бактеріальному ураженні органів сечовидільної системи.

    Виявити азотовмісні солі можна з допомогою спеціальних тест-смужок, куплених в аптеці. При взаємодії з сечею індикатор на смужці змінює своє забарвлення залежно від якісного складу біологічної рідини. Батькам важливо пам’ятати, що чутливість методу не перевищує 70%. Тому він не повинен використовуватися для постановки діагнозу.

    Визначення рівня нітритів у лікувальному закладі відрізняється високою чутливістю аналізу. Дослідження призначається лікарем при наявності показань до його проведення.

    Причини появи

    Основна причина виникнення нітритів у сечі у дитини — інфікування сечовивідних шляхів. В якості збудників можуть виступати сальмонели, кишкові палички, клебсієли та інші бактерії. Вони викликають цистит або пієлонефрит, що супроводжуються утворенням великої кількості нітритів. Це пов’язано з метаболізмом мікроорганізмів.

    У немовлят причиною виникнення патології можуть бути підгузки. При їх неправильному застосуванні створюється сприятливе середовище для бактерій. У зв’язку з цим, батькам необхідно правильно і регулярно підмивати дитину, а також своєчасно міняти підгузки.

    Додаткові симптоми

    Нітрити в сечі можуть бути не єдиною ознакою патології. Тривожні симптоми, що супроводжують появу солей, наступні:

    • часті позиви в туалет;
    • сечовипускання супроводжується дискомфортом або больовими відчуттями;
    • зміна кольору сечі або поява в ній осаду.

    При інфекційному циститі і пієлонефриті діти скаржаться на біль у нижній частині живота або попереку відповідно. У перші дні захворювання підвищується температура тіла, з’являється головний біль, загальна слабкість. Дитина стає вередливою і неспокійним. У нього пропадає апетит. При зазначених симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою. Прогресування захворювань на тлі самолікування становить небезпеку для здоров’я дитини.

    Коли проводиться аналіз?

    Визначення рівня нітритів у сечі проводять за призначенням лікаря. Дослідження показано при таких станах:

    • підозра або наявність симптомів запального ураження сечовивідних шляхів: уретрит, цистит, пієлонефрит та ін;
    • цукровий діабет;
    • проведені оперативні втручання на нирках, сечоводі або сечовому міхурі.

    Наявність в аналізі нітритів дозволяє лікареві оцінити наявність і вираженість запальних змін, а також контролювати ефективність проведеної терапії.

    Діагностичні процедури

    Причины появления — бактерииПричини появи симптому — бактерії в сечі

    Нітрити в сечі можуть бути єдиним патологічним симптомом. Як правило, вони виявляються при зверненні батьків на тлі плаксивості та інших неспецифічних скарг дитини. При здачі аналізу на нітрити слід розповісти лікарю про особливості харчування, так як вживання великої кількості фруктів або овочів в їжу може призводити до хибнопозитивних результатів.

    Сеча для аналізу здається в ранкові години, відразу після пробудження. Її збирають у стерильну ємність і здають в лабораторію при лікувальному закладі. Визначення нітратів може проводитися за двома методиками. Перший спосіб заснований на експрес-аналізі, що дозволяє зрозуміти, якщо в сечі нітрити. Другий методи проводиться за допомогою біохімічного аналізатора і визначає не тільки наявність солей, але і їх кількість.

    Для попередження хибнопозитивних і хибнонегативних результатів лікарі дають батькам рекомендації по збору сечі у дитини:

    • протягом доби перед здачею сечі не слід пити велику кількість рідини. Це може призвести до розбавлення нітритів у сечі і дати хибно-негативний результат;
    • за 1-2 дні до аналізу потрібно відмовитися від свіжих овочів і фруктів. Вони містять велику кількість азотовмісних солей, які виводяться з сечею;
    • перед забором сечі проводиться туалет сечостатевих органів;
    • слід збирати ранкову порцію сечі.

    Діагностика захворювань та виявлення причин їх виникнення у дитини завжди проводиться в лікувальному закладі. Інтерпретує результат педіатр. При необхідності він консультується з урологом.

    Хибнонегативні результати

    Результат аналізу часто буває хибнонегативних. На тлі відсутності нітритів у сечі у дитини спостерігаються симптоми або дані інших досліджень про бактеріальної інфекції сечовивідних шляхах. Хибнонегативні результати можуть бути пов’язані з наступними чинниками:

    • бактеріальні мікроорганізми мають грамположительную природу і не виділяють ферментів, що перетворюють харчові нітрати в нітрити;
    • швидке спорожнення сечового міхура. Якщо між двома сечовипусканнями пройшло менше 4 годин, то отриману сечу не можна використовувати для проведення аналізу. Вона містить невелику кількість солей, які не визначаються за допомогою експрес-тесту;
    • тривалий прийом аскорбінової кислоти за рахунок її зв’язування з нітритами;
    • наявність у дитини захворювань жовчного міхура і печінки, що супроводжуються збільшенням рівня білірубіну в крові і уробіліногену в сечі.

    Розуміння причин появи хибнонегативних результатів дозволяє попередити їх виникнення. У зв’язку з цим лікар консультує батьків дитини до здачі аналізу.

    Підходи до лікування

    Нітрити в сечі у дитини — симптом інфекційної патології, що вимагає комплексної терапії. Лікування ґрунтується на використанні антибактеріальних препаратів і немедикаментозних підходів.

    Серед лікарських засобів перевагу віддають медикаментів наступних груп:

    • антибіотики пеніцилінового ряду, в тому числі з додаванням клавуланової кислоти;
    • цефалоспорини 2 і 3 покоління;
    • фторхінолони.

    Антибактеріальні препарати призначають з першого дня підтвердження діагнозу. Після того як проведено дослідження бактерій на чутливість до них, лікарський засіб змінюють на ефективне для конкретного пацієнта.

    Як немедикаментозної терапії дитині призначається дієта. Вона заснована на обмеженні споживання свіжих овочів і фруктів. Їх попередньо відварюють на пару, що попереджає попадання в організм великої кількості нітратів. У раціон харчування додають дієтичне м’ясо (курятина, кролятина), а також кисломолочну продукцію.

    Нітрити в сечі можуть свідчити про бактеріальної інфекції сечовивідних шляхах. Всі діти із симптомом консультуються з лікарем-педіатром або урологом. При підтвердженні діагнозу їм призначається комплексна терапія, що включає антибактеріальні засоби і дієт. Прогноз сприятливий, так як лікування володіє високою ефективністю.

    Також цікаво почитати: болить живіт внизу ліворуч у дитини