Підготовка дитини до школи

1767

Зміст:

  • Пояснюємо, що таке школа
  • Відвідуємо школи до початку занять
  • Поступово привчаємо до режиму дня
  • Знайомимо з майбутніми однокласниками
  • Нагадуємо, що любимо
  • Вчимо розтоплювати лід
  • Потроху привчаємо до самостійності
  • Розвиваємо цікавість і допитливість
  • Вчимо правильно вимовляти слова
  • Розвиваємо моторні навички, логіку і мислення
  • Вчимо дитину соціальним навичкам
  • Заохочуємо фізичні навантаження
  • Організуйте 1 вересня маленьке свято
  • Початок навчання в школі для дитини – серйозний стрес. Але його реально поступово перетворити в пригоду, наповнене новими цікавими речами, відомостями і друзями. Дитину просто потрібно як слід підготувати до нового шкільного життя.

    Пояснюємо, що таке школа

    Поговоріть з малюком про майбутню навчанні, чому вона важлива. Почитайте йому спеціальні книжки з картинками, у яких зрозумілою для дітей мовою пояснюється, що таке школа. Поділіться власним досвідом, згадайте, як в перший раз пішли в навчальний заклад. Говорите про позитивні речі, ніяких умовлянь. Розкажіть, що на заняттях дитина дізнається багато цікавого і корисного, зустріне нових друзів.

    Найкраща підготовка дитини до школи — заняття вдома

    Відвідуємо школи до початку занять

    Пам’ятка для батьків містить рекомендацію: щоб стрес був не такий сильний, приведіть вашого майбутнього першокласника до школи заздалегідь, проведіть екскурсію, познайомте з майбутніми вчителями.

    Обов’язково поясніть дитині, що таке зміна, що таке черга, навчити самостійно робити покупки.

    Поступово привчаємо до режиму дня

    Підготовка дитини до школи включає вироблення денного розпорядку. Тому репетируйте ранковий підйом, збори на заняття. Це зменшить стрес, викликаний початком навчального року та необхідністю звикати до малоприємним незвичним ранніх пробуджень.

    Поясніть своїй дитині, що для школи знадобиться багато сил, тому важливо перед заняттями як слід виспатися, лягти раніше. Без цього не обійтися – якщо він не виспиться, то на уроках відчує себе невпевнено. Дитині буде набагато важче налагоджувати нормальний контакт з однолітками і вчителями. М’яко привчати малюка до нового розпорядку дня починайте за місяць-півтора до 1 вересня.

    Знайомимо з майбутніми однокласниками

    У зв’язку з повсюдним поширенням інтернету зробити це нескладно. Знайомтеся з батьками майбутніх однокласників, організовуйте спільні ігри для дітей. Якщо однокласники живуть недалеко, домовтеся, щоб діти зустрічалися перед заняттями, йшли на уроки разом.

    Подготовка ребенка к школе посредством игры с друзьямиПідготовка дитини до школи у процесі гри з друзями

    Нагадуємо, що любимо

    Коли дитина почне ходити в школу, кладіть у портфель записку з теплим нагадуванням, що він батькам дуже доріг. І які б позначки маленький школяр не приніс додому, мама і тато будуть щиро раді його поверненню. Такі теплі слова морально підтримають малюка.

    Намагайтеся частіше нагадувати: близькі поруч, завжди допоможуть. Рідні прислухаються до його думки, стануть на його бік, а не будуть захищати вчителів тільки тому, що вони дорослі.

    Вчимо розтоплювати лід

    Привчайте дитину з усіма вітатися, коли він входить у клас. Це додасть впевненості, адже звичайне «добридень» чи «привіт» миттєво зближує. Після цих нехитрих слів спілкуватися стає набагато легше.

    Потроху привчаємо до самостійності

    У школі дитині вже доведеться багато чого робити самому, не сподіваючись на допомогу дорослих. Тому потроху привчайте її мити посуд, знімати взуття, коли приходить додому. Давайте малюкові поради ненав’язливо і доброзичливо.

    Памятка для родителей: приучайте ребенка к самостоятельности заранее!Пам’ятка для батьків: привчайте дитину до самостійності заздалегідь!

    Розвиваємо цікавість і допитливість

    Цікавість – найкращий мотиватор для навчання. Готуючи дитину до школи, ніколи не виправляйте, не одергивайте, навіть якщо він не знає «чому дерево плаває на воді, а камінь йде до дна». Правильні відповіді – не самоціль. Мета – підтримувати допитливість, цікавість малюка. Це завжди допоможе у навчанні. Тому нехай помиляється на здоров’я. Головне, щоб у нього було сильне бажання знайти правильну відповідь. Тоді шкільні заняття будуть не тортурами, а цікавою пригодою.

    Вчимо правильно вимовляти слова

    З першого класу на дитину обрушиться велика кількість незнайомих слів. Тому їх правильну вимову надзвичайно важливо. Вчити слова найкраще з допомогою простеньких, легко запам’ятовуються пісеньок, віршів, скоромовок. Римовані наголоси допоможуть малюкові чітко розрізняти окремі звуки.

    Прищеплюйте любов до книг. Змушувати дитину читати зовсім не обов’язково. Необхідно просто створити правильну атмосферу, побільше читати самим. Дитина – чудовий імітатор. Надивившись на наш позитивний приклад, швидко заразиться звичкою тримати поряд з собою книгу.

    Советы: развивайте любовь к чтениюПоради: розвивайте любов до читання

    Розвиваємо моторні навички, логіку і мислення

    У школі без моторних навичок доведеться туго. Тому заохочуйте заняття, де без них не обійтися. Вчіть вирізати фігури ножицями, ліпити, сбирать конструктори. Як саме підготувати дитину, якими способами розвивати його моторику, залежить від його переваг.

    Грайте з малюком в нескладні ігри на зразок шашок, доміно. З допомогою різних настільних занять навчіть дитину простим арифметичним операціям. Використовуйте пазли і лего, щоб він став бачити різні закономірності в розташуванні предметів. Робіть все, щоб йому полюбилися цифри, сподобалося виконувати дії з ними. А ось піддавки – це зайве. У настільних іграх з малюком в них не грайте. Тоді він від душі порадіє кожній перемозі і потроху навчиться по-філософськи ставитися до поразки.

    Кожні 15-20 хвилин малютка повинен відпочивати від інтелектуальних занять. Перерви потрібні, навіть якщо дитина все робить з великим захопленням і задоволенням, інакше він себе швидко перевантажить.

    Вчимо дитину соціальним навичкам

    Обіграйте з ним різні ситуації, спілкування з однолітками і вчителями. Радьте, як вчинити в переробках, а також якщо дитина, наприклад, не буде знати урок або у нього почнеться конфлікт з однокласником. Вчіть, як реагувати на незаслужені образи. Обіграйте всі ці ситуації з друзями дитини. Тоді справлятися з труднощами маленькому починаючому школяру буде набагато легше.

    Якщо дитина з чужими малознайомими людьми спілкується рідко, то частіше починайте запрошувати гостей. Робіть так, щоб малюк з ними поспілкувався, розповів про те, що він вміє або прочитав вірш. Це буде розвивати комунікаційні здібності. Вони дуже стануть в нагоді в школі, де доведеться постійно спілкуватися з малознайомими людьми. Попередня психологічна підготовка малюка дозволить йому не відчувати дискомфорт.

    Психологическая подготовка: коммуникабельность важна не менее, чем знанияПсихологічна підготовка: комунікабельність важлива не менше, ніж знання

    Заохочуємо фізичні навантаження

    Це завжди стане в нагоді. Якщо маленький школярик буде в хорошій фізичній формі, то без проблем зможе висиджувати по багато годин за партою. Малоприємне ниття м’язів і суглобів його не потурбує. Обійдуть стороною простудні захворювання та інші патології, які часто виникають у дітей зі зниженим імунітетом.

    Природно, хороша фізична форма також додасть внутрішньої впевненості, захистить від початківців хуліганів і маленьких любителів насміхатися над тими, хто слабший.

    Вправи беріть найпростіші – присідання, стрибки зі скакалкою, біг підтюпцем. Робіть їх в домашніх умовах разом з малюком. Особистий приклад завжди заразливий. Тим більше, якщо його показують улюблені батьки.

    Організуйте 1 вересня маленьке свято

    Нехай початкуючий школяр відчує важливість моменту, початок навчання назавжди для нього запам’ятається чимось приємним і веселим. Зводіть його після перших занять в улюблений зоопарк, побалуйте чим-небудь смачненьким, купіть бажану іграшку в подарунок, немов у дитини день народження.

    Початок навчання – важливий момент у житті дитини. Необхідно, щоб він був до нього максимально підготовлений. Тоді малюк дуже швидко почне відчувати себе впевнено в новій незнайомій шкільній обстановці.

    Подготовка ребенка к школе должна быть разностороннейПідготовка дитини до школи повинна бути різнобічною

    Читайте також: як навчити дитину читати