Рада експертів: якщо дитина говорить батькам «відчепися»…

781

Ситуація: мама звертається до дитини з проханням, але у відповідь чує те, що вводить її в шок. Слово «відчепися». І таке можливо як в дошкільному віці, наприклад, у старших групах, так і в шкільному. Як бути?

Читайте також:Порада дня: не шкодьте дитині своєю любов’ю до нього

Для початку подивіться на себе з боку і постарайтеся згадати: а ви говорите слово «відчепися»? Діти копіюють поведінку батьків, тому цілком ймовірно, що це ваше слівце. І саме ви так розмовляєте з дитиною.

«Піди. Відчепися. Мені зараз не до тебе і т. д.». На перший погляд всі ці фрази здаються звичними, і ми навіть не помічаємо, що вони можуть поранити маленької людини. Насправді «іди» можна сказати різко і з роздратуванням, а можна тактовно, не принижуючи гідності: «Вибач, я зараз зайнята, давай обговоримо це пізніше». Коли ви використовуєте перший варіант, дитина відчуває, що він вам не потрібен, – пояснила психолог Ольга Фролова.

Ще одну грань в ситуації, коли дитина грубить, визначила психолог Єлизавета Філоненко.

Негативізмом у психології називають прагнення чинити опір вимогам, все робити наперекір. В такому випадку, дитина, знаючи, що грубі слова заборонені будинку, може навмисно їх використовувати у своєрідній «війні» з дорослими, метою якої може, бути, наприклад, помста дорослому або відстоювання незалежності, – пояснює фахівець.

Про це детально розповідає і відомий психолог Людмила Петрановська:

Якщо на дитину регулярно, не пропускаючи жодного дня, кричати, критикувати, читати мораль і соромити, якщо його постійно лякати і шантажувати, а ще краще бити або замикати в комірчині, він просто навчиться захищатися. «Відморожуватися», як кажуть підлітки. Від’єднуватися від почуттів. А це значить – перерве свій зв’язок з батьком. Відмовиться від прихильності. Це боляче і важко, і діти завжди до останнього намагаються цього не робити. Зазвичай діти навіть в дуже важкій ситуації продовжують страждати від душевного болю, а від прихильності повністю не відмовляються. Але деяким просто доводиться, стрес занадто великий і постійний. Що це означає? Дуже просто: батько втратив такий канал зв’язку з дитиною, як слова. Так багато разів напускался на дитину через дрібниці, що тепер, навіть захоти він попередити дитину про реальну загрозу, поговорити з ним про серйозні застереження, все буде мимо вух.

Читайте також:Порада дня: навчіть дитину «скидати» накопичену агресію

А що радять досвідчені батьки в ситуації, коли дитина каже «відчепися»? Свої варіанти запропонували матусі-користувачці Мережі:

Головне, завжди встигати вимовляти слова, що любите дитину і він може підійти обійнятися.

Скажіть, що коли дитина заспокоїться, обніміться і поцілуєтесь. Дитина через деякий час навчиться приймати таку ситуацію. Ви щось не робите, а дитина потім сльозами бере своє, ви біля неї ходити. Вчіть дитину виходити з своїх образ.

В розумінні дитини «відчепися»= «зроби по-моєму! Ти ж бачиш, я образилася». Поясніть, якщо він чогось хоче, то таким словом ніколи цього не доб’ється.

Як виявилося, універсального рішення в даній ситуації немає. Тому, підводячи підсумок цього непростого питання, зазначимо комплексні заходи, які можуть допомогти:

  • демонструйте позитивний особистий приклад, не говорите в родині слово «відчепися»;
  • обговорюйте з дитиною його проблеми, помічайте і не знецінюйте його переживання;
  • не дозволяйте дитині сумніватися в тому, чи любите ви його чи ні.

А як би ви повели себе, почувши від дитини слово «відчепися»?

Всі фото: Depositphotos