Чому може боліти під пахвою зліва біля жінки

2515

Зміст:

  • Причини болю під пахвами
  • Що робити при болях в пахвах
  • Якщо у жінки болить під пахвою зліва, їй слід перевірити стан пахвових лімфовузлів. Можливо, вони виявляться збільшені. Але існують і інші причини, що викликають болі в цій області.

    Причини болю під пахвами

    Дискомфорт може бути як незначними, так і досить сильним.

    Якщо у жінки болить під пахвою зліва, лікар повинен її обстежити

    Є кілька причин, чому болить пахвова западина зліва:

    • травматичні пошкодження. Інтенсивні заняття спортом, неакуратні рухи руками можуть призвести до появи болю через розтягнення м’язів і зв’язок плечового суглоба. Неприємні відчуття носять не яскраво виражений характер і злегка обмежують свободу рухів;
    • остеохондроз шийного та грудного відділу хребта – дегенеративне пошкодження міжхребцевих дисків. При цьому захворюванні болі іррадіюють не тільки в пахву, але і в потилицю. У хворого німіє рука, паморочиться голова, перед очима миготять «чорні мушки»;
    • новоутворення в грудях злоякісного або доброякісного характеру. Біль віддає в груди, з’являються інші симптоми: виділення з соска при натисканні на нього, деформація грудей або збільшення її розміру.

    Якщо біль віддає в руку, під лопатку, мова може йти про ішемічну хворобу серця. Це порушення в процесі кровопостачання міокарда через ураження коронарних артерій.

    Нерідко при пальпації пахвової западини з’ясовується, що болить лімфовузол.

    Хворобливість і збільшення лімфовузлів свідчать про запальний процес в організмі. Ось найбільш ймовірні причини болю та збільшення лімфовузлів:

    • лімфаденопатія. Не є самостійним діагнозом, а супроводжує багато захворювань: туберкульоз, інфекційний мононуклеоз, краснуху;
    • лімфаденіт – запальний процес, викликаний попаданням всередину лімфатичної системи хвороботворних бактерій: стрептококів, стафілококів, токсинів.

    Вузли болять і збільшуються при лімфогранулематозі – злоякісному ураженні лімфоїдної тканини. На початковій стадії хвороба проявляє себе саме збільшенням лімфовузлів, інша симптоматика відсутня. Пізніше з’являється кашель, підвищена пітливість ночами, збільшується температура тіла.

    Також біль легко пояснюється, якщо жінка нещодавно перенесла хірургічну операцію на молочній залозі. Це може бути повне або часткове видалення грудей. Лікарі вдаються до цього для лікування пухлин молочних залоз. Больовий синдром виникає через пошкодження нервів, оточуючих груди. Щоб купірувати його, використовують знеболюючі препарати.

    Що робити при болях в пахвах

    болит лимфоузелЛімфовузол часто болить через попадання інфекції в лімфатичну систему

    Якщо болить під пахвою зліва у жінки, краще не займатися самолікуванням. Потрібно звернутися до терапевта, який проведе огляд і при необхідності порекомендує обстежитися у вузьких фахівців.

    Подальша лікарська тактика буде залежати від встановленої причини болю:

    • дискомфорт за травматичних пошкоджень не вимагає спеціального лікування, його можна усунути знеболюючими препаратами, що одночасно володіють протизапальною дією. Якщо болить м’язи плечового пояса, можна прийняти теплу ванну. Цей спосіб полегшує м’язових спазм;
    • для лікування остеохондрозу слід звернутися до вертебролога – фахівця, який займається лікуванням хвороб хребетного стовпа, невропатолога або ревматолога. Терапія повинна бути комплексною. Вона включає в себе правильне харчування, лікувальну фізкультуру, фізіопроцедури, масаж. Для позбавлення від болю використовують неспецифічні протизапальні лікарські засоби і хондопротекторы;
    • для виключення раку грудей необхідно пройти мамографію. Це рентгенологічне дослідження молочної залози. Також призначають ультразвукову діагностику і біопсію. За результатами аналізів може бути виявлена доброякісна пухлина, її видаляють хірургічним шляхом. При діагностованому раку вдаються до променевої терапії, хіміотерапії, на пізніх стадіях проводять мастектомію – повне видалення молочної залози.

    Щоб виявити ішемічну хворобу серця, потрібно зробити електрокардіограму та УЗД серця.

    Своєчасна терапія серцево-судинних захворювань значно знижує ризик інфаркту.

    При лімфаденопатії і лімфаденіті необхідно точно виявити причину збільшення лімфовузлів:

    • інфекційний мононуклеоз являє собою гостру вірусну інфекцію, має сприятливий прогноз. Захворювання лікується амбулаторно, при приєднанні вторинної інфекції використовують антибіотики;
    • краснуха – гостра вірусна інфекція, що не потребує специфічного лікування. При високій температурі призначають жарознижуючі засоби;
    • лімфаденіт може бути спровокований фурункулами, карбункулами, бешихове запалення шкірних покривів. Хворому призначають антибактеріальні препарати.

    Для виключення лімфогранулематозу потрібно здати аналізи крові, пройти комп’ютерну томографію, біопсію лімфовузлів. При подтвердившемся захворюванні лікарі вдаються до хіміотерапії і променевої терапії. Розробляється схема лікування, що комбінує ці методи між собою. Якщо захворювання було виявлено на 1 або 2 стадії, є шанс домогтися тривалої ремісії, використовуючи тільки опромінення. Хіміотерапія проводиться з високими дозами препаратів, надалі може знадобитися пересадка кісткового мозку.

    Щоб запобігти можливе запалення лімфовузлів, не можна допускати попадання інфекції всередину організму. Не рекомендується видавлювати прищі та вугрі, при отриманні ран і подряпин їх завжди слід обробляти антисептиками.

    Читайте також: збільшені лімфовузли під пахвами у жінки