Розвантажувальний день на воді з користю для здоровя

935

Зміст:

  • Розвантажувально-дієтична терапія (РДТ)
  • Голодування і схуднення
  • Очищення кишечника
  • Правила проведення
  • Плюси і мінуси
  • Застереження та протипоказання
  • В яких випадках розвантажувальні дні необхідні
  • Альтернатива голодування
  • Переїдання призводить до ожиріння і супутніх проблем зі здоров’ям. Не завжди вдається налагодити правильне харчування на регулярній основі, яке тримало б вагу в нормі. В цьому випадку можна використовувати більш радикальні методи оздоровлення та очищення, наприклад, практикувати розвантажувальний день на воді.

    Розвантажувально-дієтична терапія (РДТ)

    Серед дієтологів немає однозначної думки про те, наскільки безпечно голодувати, особливо тривалий час, і потрібно це організму. Вважається, що один розвантажувальний день не завдасть шкоди здоров’ю.

    Результати розвантажувально-дієтичної терапії контролюються лікарями

    В медицині є таке поняття як розвантажувально-дієтична терапія, куди входить обмеження в їжі або повне голодування. РДТ проводиться з лікувальними цілями при таких патологіях:

    • гіпертонічна хвороба;
    • астма;
    • алергічні захворювання;
    • алкоголізм;
    • синдром хронічної втоми.

    Розвантажувально-дієтична терапія є доповненням до основного лікування. Розвантажувальний день можна вважати полегшеним варіантом РДТ, але найбільш часта причина таких добровільних голодувань — не лікування захворювань, а бажання знизити вагу і очистити організм.

    Голодування і схуднення

    Основним джерелом енергії для людини є глюкоза, тобто вуглеводи. Глюкоза в невеликих кількостях накопичується про запас в печінці у вигляді глікогену. Якщо вуглеводи перестають надходити з їжею, то такого запасу вистачає всього на кілька днів. В умовах нестачі глюкози організм починає відчувати сильний голодний стрес. Особливо страждає головний мозок, для якого глюкоза — основне живлення. Вже після доби голоду нервові клітини починають гинути, що може погано позначитися на стані нервової системи і психіки.

    Добровільне голодування — не найкраще рішення для зменшення зайвих кг. Може нашкодити здоров’ю і погано позначитися на психіці.

    У відсутності глюкози організм переходить на резервний варіант споживання енергії. Спочатку енерговитрати покриваються з допомогою перетворення м’язової і сполучної тканини, і тільки потім включаються механізми витрачання жирових запасів.Тобто під час голоду в першу чергу зменшується м’язова маса, потім вже жирова. Розщеплення жирів супроводжується сильним закислением організму, тому цей процес складно назвати корисним.

    Коли говорять про те, що під час розвантажувального дня вагу знизився на 1-1,5 кг — це означає, що кишечник звільнився від частини вмісту, що і проявляється у вигляді деякого зменшення ваги і об’єму талії.

    Очищення кишечника

    Основна користь розвантажувальних днів полягає в очищенні травного тракту. 1-2 дні голодування нешкідливі для епітелію кишечника, далі можливі патологічні зміни. Особливо небезпечні в цьому плані багатоденні голодування, після яких процеси пристінкового травлення в кишечнику можуть не відновитися.

    разгрузочный день на водеРозвантажувальний день на воді — варіант очищення кишечника

    Очищення може бути як природним, так і з застосуванням додаткових заходів у вигляді використання проносних засобів і очисних клізм.

    Правила проведення

    Для того, щоб розвантажувальний день пройшов з максимальною користю для здоров’я – слід підготуватися до проведення процедури. Важливе значення має психологічна підготовка і мотивація.

    7 правил проведення розвантажувального дня:

  • Вибрати вільний день. Заздалегідь попередити рідних і знайомих. Підготуватися психологічно, тобто віддавати собі звіт про користь і можливу шкоду процедури. Постаратися придумати собі цікаве заняття на цілий день, слухати приємну музику.
  • Уникати серйозної фізичної навантаження, стресових ситуацій.
  • Обмежити вживання жирного м’яса за 2-3 дні до розвантажувального.
  • Прийняти сольове проносне напередодні ввечері. Добре, якщо вийде зробити очисну клізму.
  • Пити воду рекомендується невеликими ковтками протягом усього дня, коли починає наростати почуття голоду. Занадто сильно навантажувати організм рідиною не слід, особливо якщо є проблеми з нирками.
  • Прогулятися на свіжому повітрі.
  • Виходити з голоду краще на свіжовичавлених овочевих соках або легких салати зі свіжих овочів.
  • Розвантажувальний день, як правило, проводять один раз на тиждень. Але в даному випадку слід орієнтуватися на своє самопочуття, дивитися за результатами і обов’язково консультуватися з лікарем, якщо виникають які-небудь проблеми зі здоров’ям на тлі голодування.

    Під час голоду в організмі утворюються шкідливі речовини. Такого поняття як «шлаки» у медицині не існує. І те, що може сприйматися за виведення багаторічних шлаків під час голоду, насправді є виведенням токсичних речовин, які утворилися в процесі добровільного голодування.

    Плюси і мінуси

    Розвантажувальний день — це єдиний варіант добровільного позбавлення себе їжі, який можна самостійно проводити без шкоди для здоров’я.

    Плюси розвантажувального дня:

    • очищення кишечника;
    • стимуляція імунітету;
    • підйом сил і поліпшення настрою.

    Переваги очищення голодом полягають у доступності та можливості проведення в домашніх умовах.

    В якості стимуляції захисних сил організму голод ефективний тільки в першу добу, потім може послідувати зниження імунітету.

    противопоказанияПротипоказання до голодування — усі типи цукрового діабету

    Мінуси:

    • неможливість передбачити всі реакції організму на голодний стрес;
    • дефіцит глюкози замість очікуваного самоочищення може спровокувати розвиток патологічних процесів в організмі;
    • голод погано позначається на функціонуванні головного мозку, призводить до загибелі нейронів.

    Порушення живлення головного мозку — це ризик виникнення проблем з психікою. В умовах критичного недоліку глюкози можливі перекручування в сприйнятті і складності з адекватним реагуванням на повсякденні ситуації, що може привести до проблем з оточуючими.

    Застереження та протипоказання

    Перші добу голодного стресу супроводжуються досить сильним порушенням психіки. Якщо голодування триває, то збудження змінюється апатією, загальмованістю, дратівливістю. Це потрібно враховувати людям з нестійкими і яскраво вираженими емоційними реакціями.

    Під час розвантажувального дня не слід підкисляти воду, щоб не спровокувати різке посилення апетиту.

    Є ряд станів і захворювань, при яких голодування протипоказане:

    • дефіцит маси тіла;
    • вагітність;
    • ослаблений стан у людей похилого віку;
    • цукровий діабет;
    • серцева недостатність, аритмія;
    • тиреотоксикоз;
    • туберкульоз;
    • захворювання печінки;
    • ниркова недостатність.

    Особливу обережність слід проявляти при патологіях печінки, нирок і серця. Голодування неприпустимо при цукровому діабеті.

    В яких випадках розвантажувальні дні необхідні

    Очищення кишечнику за допомогою одноденного голоду доцільно проводити в ситуаціях, коли необхідно терміново дати травній системі перепочинок і при цьому можна розраховувати на хороші результати по відновленню здоров’я. Це можуть бути випадки сильного переїдання під час корпоративів, новорічних свят, святкування днів народження та інших ситуацій, які передбачають надмірне вживання їжі, тобто обжерливість.

    вариантыЯкщо дієта переноситься важко, потрібно шукати альтернативні варіанти голодування

    Як правило, таке насильство над стравоходом супроводжується алкогольною інтоксикацією, тому розвантажувальний день в таких випадках можна розцінювати як необхідну міру по детоксикації організму та приведення травної системи в порядок.

    Розвантажувальні дні також корисні як перехідний етап від бездумного вживання їжі до раціонального й осмисленого харчування.

    Альтернатива голодування

    Вводити в організм голодний стрес має сенс тільки в крайніх випадках, коли користь від такого радикального методу переважує можливу шкоду. Розумніше не допускати ситуацій з обжерливістю, коли може знадобитися голодування для нормалізації стану. Якщо ж голодування проводиться з лікувальними цілями, то самолікування без лікарського контролю тут недоречно через численних протипоказань і неможливості спрогнозувати наслідки.

    Альтернативою повної відмови від їжі є правильне харчування, ефективність якого доведена лікарями-дієтологами.

    Основні рекомендації по правильному харчуванню:

    • Вживати свіжі овочі, зелень і фрукти в достатній кількості. Особливо в якості гарніру до м’ясних продуктів. Жирне м’ясо дуже довго перетравлюється – для поліпшення травлення потрібна рослинна клітковина.
    • Обмежити споживання продуктів, що містять трансжири. Як і надлишок холестерину вони викликають серцево-судинні захворювання. Трансжири містяться у великій кількості в рафінованій рослинній олії, маргарин, кондитерському жирі.
    • Уникати вживання «шкідливих» продуктів. Цукор і кондитерські солодощі — це варіанти продуктів, що містять «погані» вуглеводи, які при надлишковому надходженні в організм трансформуються в жири і є головною причиною утворення зайвих кілограмів.

    рекомендацииФізична активність і правильне харчування — найкращі рекомендації для зниження ваги

    Правильне харчування підтримує здоров’я, є профілактикою багатьох захворювань. Якщо у пріоритеті – зниження ваги, то акцент треба робити не стільки на харчуванні, скільки на фізичних вправах. Робота м’язів супроводжується значним споживанням циркулює в крові глюкози з углеводосодержащих продуктів. І якщо вона не витратиться м’язами, то може відкластися у вигляді жиру. Тому адекватна фізичне навантаження в поєднанні з раціональним харчуванням, — це найкращий спосіб корекції ваги і загального оздоровлення.

    Розвантажувальні дні на воді добре очищають кишечник, сприяють нормалізації травлення після переїдання. Але це сильний стрес для організму і психіки, тому краще поступово перейти на правильне харчування і уникати крайнощів у вигляді обжерливості або добровільного голоду.

    Також рекомендуємо почитати: розвантажувальний день на молоці