Розвиваючі ігри для дітей від одного року

2394

Зміст:

  • Ігри для фізичного розвитку
  • Ігри для розвитку дрібних м’язів кистей
  • Розвиваючі і повчальні ігри для малюків від року
  • Групові розвиваючі ігри
  • Висновки
  • Діти у віці від року цілком сформовані індивіди, дитина починає ходити, а головне, поглинає і переробляє величезну кількість інформації про навколишній його світі. До трьох років він повинен навчитися не тільки бігати і стрибати, але і вивчити мову оточуючих його людей, правильно розуміти і відповідати на запитання, переказувати казки або оповідання. Також розрізняти предмети за кольором, розміром і формою, вміти рахувати до десяти і виконувати найпростіші арифметичні дії. Для того щоб полегшити дитині цей колосальний труд і створені розвиваючі ігри для дітей від одного року.Іграшки для дітей навчальний предмет, а тому дуже важливий

    Ігри для фізичного розвитку

    Тільки почав ходити дитина ще не може повною мірою керувати своїм тілом, тому треба удосконалювати його рухові навички, всіляко заохочувати його рухову активність. Для цього підійде м’яч, а також заводні іграшки на коліщатах.

    М’яч можна катати, кидати, класти з однієї коробки в іншу. Мати повинна простими словами описувати те, що вона робить з м’ячем, а потім просити дитину повторювати за нею ці дії. Коли малюк освоїть найпростіші процеси, необхідно ускладнити умови гри, наприклад, попросити закинути м’яч у коробку, або наздогнати його.

    Діти дуже люблять спостерігати за веселими звірятами, наздоганяти їх, або возити іграшку з коліщатками на мотузці. Це теж можна використовувати в іграх.

    Ігри для розвитку дрібних м’язів кистей

    Кисті людини – це дуже тонкий і точний інструмент, користуватися якими діти починають навчання з самого раннього віку. Це важливо ще й тому, що відповідають за злагоджену чітке рух кистей і пальців рук центри головного мозку, що знаходяться в безпосередній близькості від центрів мови. Тому, задіюючи рухові центри, ми стимулюємо розвиток розмовної мови.

    Дуже важливими для дітей є постійно повторювані ігри у пальчики. Діти краще сприймають вказівки дорослих, якщо незвичайні рухи пальців супроводжується віршами або пісеньками, такими як «Сорока-білобока…» або «Ми ділили апельсин…».

    Зазвичай до року діти починають проявляти інтерес до малювання, такі спроби що-небудь зобразити на папері треба всіляко заохочувати.

    Гра з дрібними іграшками, намистинами або просто фарбованої квасолею розвиває не тільки точність рухів, але й тактильну чутливість. Діти вчаться відрізняти гладкі предмети від шорсткуватих, холодні від теплих. Під час ігри з дрібними предметами слід стежити, щоб діти не брали в рот.

    Розвиваючі і повчальні ігри для малюків від року

    Особливу увагу дитячі психологи приділяють іграм, сприяють розвитку у дітей:

    • логічного мислення;
    • спостережливості;
    • пам’яті;
    • мови.

    Наприклад, хованки з предметами. Потрібно сховати улюблену іграшку дитини і попросити її знайти, давши при цьому підказку: іграшка знаходиться у жовтій коробці, на дивані. Можна використовувати музичні лампи або скриньки, запропонувавши дитині знайти її по звуку.

    Развивающие игры для детей от одного годаРозвиваючі ігри для дітей від одного року дозволяють полегшити дітям важка праця пізнання навколишнього світу

    Дуже важливі ігри для розвитку пам’яті та уваги:

  • Розгляньте з дитиною картинку;
  • Детально опишіть і покажіть, що зображено на ній;
  • Потім попросіть дитину самому знайти на картині будинок, собаку, кішку.
  • Вивчити кольори допоможуть дитині кольорові олівці, олівці, кольоровий папір. Вивчивши назва будь-якого кольору, обов’язково попросіть малюка знайти такого ж кольору предмет в кімнаті, на картинці, на одязі.

    Допомогти дитині запам’ятати форми фігур, таких як коло, квадрат, трикутник і прямокутник можна окресливши їх на папері, показавши на картинці або з допомогою предметів в кімнаті. Коли дитина буде добре орієнтуватися в цих фігурах, можна почати грати з ним в такі настільні ігри як мозаїка, геометричне лото, почати робити аплікації.

    Корисні, розвиваючі мова постановочні гри, завжди улюблені дітьми. Говорять голосом мами, тата, бабусі герої улюблених казок, викликають у дітей масу позитивних емоцій. Виконуючий головну роль малюк починає фантазувати, нерідко змінюючи хід вистави.

    Якщо вдома є ляльковий театр можна поставити п’єсу з цими промовистими ляльками.

    До двох років дитина воліє все ще грати з батьками, ніж спілкуватися з однолітками. Іноді діти вважають за краще грати одні в різні рольові ігри. У дівчаток з’являються улюблені ляльки, а хлопчиків машини. Діти будь-якої статі дуже люблять грати з промовистими звірятками.

    Групові розвиваючі ігри

    Найчастіше такі ігри використовуються вихователями в дитячому саду. Інтерактивні ігри вчать дітей спілкуватися, розуміти один одного.

    Прикладом такої гри може стати будь-яка казка, численні герої якої, по походу оповідання взаємодіють один з одним, наприклад «Теремок» або «Ріпка»:

  • Спочатку вихователь читає казку і пояснює дітям усі незрозумілі слова і вирази – що таке ріпка, де вона виросла, чому дід не зміг її витягнути.
  • Далі розділяє всю групу по шість чоловік, за кількістю персонажів. Просить кожну дитину намалювати дістався йому героя. Після цього вихователь ставить фанерну ріпку, а дітей і їх намальованих персонажів просить розташуватися, біля неї, як написано в казці.
  • Під час гри діти взаємодіють між собою, іноді конфліктують. Вихователь, уважно стежачи за ними, пояснює, що вони зробили не правильно і як потрібно діяти в цій ситуації. Отримані під час гри знання і досвід спілкування, знадобляться дитині в подальшому.
  • Висновки

    Цікаві розвиваючі ігри дозволяють дитині впоратися з нелегким завданням розвитку мовлення, допомагають набути знання про навколишній світ, дають перші уроки спілкування і взаємодії в колективі.

    Читайте в наступній статті: чим зайняти дитину в дорозі