Розлучення під час вагітності: коли можливий, на кого запишуть дитини

572

Зміст:

  • Розлучення за згодою дружини
  • На кого запишуть дитини
  • Як пережити розлучення
  • Розлучення під час вагітності регулюється статтею 17 Сімейного кодексу РФ. Суть цієї статті в тому, що без згоди дружини чоловік не зможе ні за яких обставин розірвати шлюб під час вагітності жінки, а також протягом року після того, як дитина з’явиться на світ. Таким чином, закон захищає жінку, що перебуває в уразливому становищі, від розірвання шлюбу з ініціативи чоловіка. При цьому не має значення, чи є законний чоловік батьком дитини чи ні.Розлучення під час вагітності за ініціативою чоловіка

    Розлучення за згодою дружини

    Якщо спільних дітей у пари немає, то з заявою про розірвання шлюбу потрібно разом звернутися в ЗАГС, надати паспорти, свідоцтво про реєстрацію шлюбу, сплатити держмито. Через місяць, якщо подружжя не передумають, сімейні відносини будуть офіційно припинені.

    Якщо ж дитина вже народилася або в парі є ще діти, то доведеться звертатися вже до суду. Туди ж доведеться звертатися і в тому випадку, якщо чоловік на розірвання шлюбу своєї згоди не дає. Строк розгляду справи становить 1 місяць, якщо суду повідомити про вагітність, то термін можуть продовжити до 3 місяців.

    Розлучення під час очікування дитини припустимо тільки за ініціативою дружини. І ця особливість законодавства нерідко рятує сім’ї від недостатньо обміркованих рішень.

    На кого запишуть дитини

    Якщо дитина з’являється на світ протягом 300 днів після того, як сімейні відносини офіційно припинені, батьком буде вказано колишній чоловік, якщо не доведено інше, на підставі ст. 48 СК РФ. Як наслідок цього з’являється обов’язок по виплаті аліментів на утримання дитини, а також колишньої дружини до тих пір, поки дитина не досягне трирічного віку. Далі аліменти потрібно буде виплачувати тільки на дитину.

    Як пережити розлучення

    Розставання – завжди нелегке випробування, але під час вагітності це особливо важко. Не соромтеся звертатися за підтримкою до друзів, близьких людей, при необхідності варто скористатися і професійною психологічною допомогою, це дозволить швидше впоратися зі стресом, відновити емоційну рівновагу і почати нове життя.

    Постарайтеся зберегти нормальні стосунки з колишнім чоловіком і його родиною, дозволяйте їм брати участь у житті дитини і вашої, вирішуйте важливі питання спільно. А судові тяжби з приводу поділу майна краще на якийсь час відкласти, щоб прожити місяці вагітності максимально спокійно.

    Також рекомендуємо почитати: пологи після сорока