Розшифровка загального аналізу сечі у дітей

1607

Зміст:

  • Показання до проведення
  • Ключові критерії оцінки сечі і норма
  • Правила збору
  • Що не варто робити при заборі сечі
  • Уточнююча діагностика
  • Аналіз крові
  • Загальний аналіз сечі у дітей – простий і доступний метод лабораторної діагностики, з якого починається будь-яке обстеження планових або екстрених пацієнтів. На підставі результатів аналізу оцінюють стан здоров’я, об’єктивний статус пацієнта, призначають лікування.Остаточний діагноз – сукупність даних декількох лабораторних та інструментальних методів дослідження. Іноді при ясності клінічної картини проведення ОАМ може бути достатньо для визначення захворювання.

    Показання до проведення

    Здавати загальний аналіз сечі потрібно при підозрі на запалення урогенітальних шляхів, нирок або у профілактичних цілях

    Дослідження сечі у дітей різного віку носить уточнюючий або профілактичний характер. У першому випадку аналіз проводять на підставі скарг дитини або батьків з приводу появи різних симптомів. У другому випадку аналіз сечі потрібно для оцінки стану здоров’я дитини в міру його розвитку. Загальними показаннями до регулярного проведення аналізу є:

    • підозра на захворювання органів сечостатевої системи;
    • контроль над перебігом урологічних патологій, обмінних процесів;
    • контроль лікувального процесу.

    Загальний аналіз сечі у дітей потрібно для вступу у дошкільні і шкільні освітні установи, госпіталізацію у профільні центри, клініки. Крім сечі, клінічну значимість мають дані аналізів крові.

    Здати аналіз сечі можна в будь-якому профільному закладі за місцем проживання. Бланк-направлення на аналіз і необхідні показники видає дільничний педіатр, а при госпіталізації — лікар профільного відділення.

    расшифровкаРозшифровка аналізу відбувається вручну або за допомогою аналізатора

    Ключові критерії оцінки сечі і норма

    Склад дитячої сечі оцінюють за 55 різними біохімічними параметрами. Компоненти сечі нестабільні, залежать від безлічі патологічних і непатологических факторів. Існує кілька ключових критеріїв оцінки дитячої сечі:

    • колір. У нормі відтінок сечі у дітей варіює від світло-жовтого до інтенсивного солом’яного. З віком відтінок стає більш насиченим. Він залежить від харчування, рясності пиття, виділення поту. На колір впливають продукти харчування. Про патології свідчить безбарвна, оранжева або коричнева сеча.
    • рівень прозорості. Здорова сеча прозора, без домішок і осаду при первинному огляді ємкості з матеріалом. Про захворювання кажуть пластівці, осад, помутніння, нетипові домішки: слиз, волокна;
    • кислотність і реакція на окислювачі. Нормальні показники визначаються після введення в зразок індикаторів — кислоти і луги. Нормальна реакція варіює від слабо-кислою до помірно-лужною без різких відхилень. Результати залежать від особливостей харчування, прикорм, суміші, солодощі, молочні продукти. Показник кислотності визначають вручну без аналізатора. Нормальний pH коливається в межах 4,5-8;
    • параметр питомої ваги. Критерій визначає насичення солями, відображає концентраційну здатність нирок. Показник варіює залежно від часу доби і водної навантаження. Вранці питома вага знаходиться на піку, а до вечора знижується. У нормі питома вага становить 1010-1025 г/л;
    • білок в сечі повинен бути відсутнім. Його виявляють у сечі у дітей, що страждають важким ураженням нирок і сечовивідних шляхів. При деяких хворобах нирок допускаються незначні залишкові обсяги білка. При виявленні білка в сечі говорять про протеїнурії;
    • лейкоцити. Виявлення лейкоцитів у сечі можливе в декількох випадках: запалення органів урогенительных шляхів, нирок або нехтування правилами збору урини. Норма у хлопчиків — 1-3 одиниці в полі зору, у дівчаток — 5-8 одиниць у полі зору. Зазвичай після 2-3 років лейкоцити в полі зору відсутні. При підвищенні рівня лейкоцитів потрібно здати аналіз сечі повторно, дотримуючи всі правила.;
    • еритроцитарний рівень. Нормальним вважається виявлення 0-2 кров’яних клітин в полі зору. Всі інші значення вказують на захворювання;
    • осад солей. Показник визначається вручну, залежить від типу харчування, обсягу добової рідини. Періодична поява солі відноситься до норми, але стійке присутність солей свідчить про порушення в обмінних процесах. Якщо в солях є фосфати, підозрюють запальну природу осаду.

    Що показує ОАМ? Зазвичай аналіз сечі відображає стан органів сечостатевої системи і нирок, по ньому оцінюють екскреторну та концентраційну функцію ниркових структур.

    При підозрі на інші серйозні патології аналіз сечі включає в себе визначення цукру, гемоглобіну, циліндрів, епітелію, діастаза, кетонових тіл, білірубіну, грибів, бактерій та інших складових. Розшифровка загального аналізу сечі у дітей — завдання дільничного лікаря. Лікар-педіатр відображає цікавлять його критерії у бланку направлення для лабораторії.

    Правила збору

    Як здавати сечу для дослідження? Щоб аналіз був максимально достовірним і точно відображав стан організму дитини, важливо керуватися декількома основними правилами при зборі матеріалу:

    • перед парканом проводять туалет зовнішніх статевих органів теплою водою без мила;
    • потрібно збір ранкової порції;
    • з моменту збору до доставки в лабораторію повинно пройти не більше 3 годин.

    Ємність для збору сечі повинна бути стерильною. При необхідності користуються педіатричним мочеприемником — стерильним мішечком з клейким кріпленням. Пристосування допомагає провести забір матеріалу у малюків грудного віку. Розшифровка аналізу проводиться протягом кількох годин.

    Для повноцінного дослідження достатньо 50 мл сечі. У новонароджених обсяг може бути 20-30 мл. Зразок можна доставити в кабінет поліклініки або безпосередньо в лабораторію.

    Що не варто робити при заборі сечі

    Результат загального аналізу сечі у дітей спотворюють багато факторів, однак поширені помилки виникають саме на стадії забору біологічного матеріалу. Під час здачі ОАМ не можна робити наступне:

    • збирати сечу, вичавлюючи її з підгузника, пелюшки або вати;
    • зливати її з горщика, навіть якщо горщик попередньо прокипятили;
    • використовувати вторинну посуд, краще взяти спеціальний стерильний контейнер;
    • не можна зберігати зібраний зразок в теплому місці.

    Хлопчикам старше 3 років можна мочитися прямо в контейнер, однак необхідно стежити, щоб пальці не торкалися внутрішньої поверхні тари. Якщо необхідно, пеніс обробляють антисептиком на водній основі. При дотриманні елементарних і нескладних правил, можна уникнути хибнопозитивних результатів і перездачі.

    Уточнююча діагностика

    нормаНорма визначається візуально і мікроскопічно за допомогою індикаторів

    Незважаючи на високу інформативність загального аналізу сечі, не завжди вдається відразу уточнити діагноз. При серйозних відхиленнях від норми дослідження повторюють і призначають додаткові уточнюючі аналізи:

    • аналіз сечі по Нечипоренко. Відмінною особливістю є вивчення 1 мл матеріалу. За допомогою дослідження визначають обсяг лейкоцитів, еритроцитів, циліндрів та інших мікрокомпонентів. Точність та інформативність методу досягає 100%;
    • аналіз сечі за Зимницьким. Вузьконаправлений аналіз, який призначається при підозрі на порушення концентраційної функції нирок і роботи клубочкових структур. Суть аналізу полягає в необхідності дитини мочитися в стерильні ємності кожні 3 години. Разом за добу виходить 8 ємностей. Отримані зразки зберігають у холодильнику. Далі досліджують концентрацію всіх компонентів сечі на протязі доби, співвідношення обсягу добового діурезу і рідини, щільність осаду.
    • посів на бактерії. Бактеріологічний посів необхідний при підозрі на гострі і хронічні запальні процеси в органах сечовидільної системи. Для уточнення характеру і типу бактерії матеріал поміщають в особливе середовище, що сприяє росту патогенної мікрофлори. Що показує цей аналіз? Результати аналізу вказують на вміст бактерій і їх видовий склад. У відношенні вірусів аналіз неефективний. Одночасно оцінюють чутливість бактерій до різних антибіотиків різних груп. Норма — сеча стерильна;
    • біохімія сечового осаду або добовий аналіз. Основне показання до проведення — підозра на обмінні порушення в організмі. Суть аналізу полягає в наступному: дитина цілий день спорожняється в одну ємність, після чого підраховують загальний обсяг, а в контейнер зливають порцію сечі і відносять в лабораторію. У бланку направлення вказують весь добовий обсяг сечі і випитої рідини. Що показує, яку клінічну цінність несе дослідження осаду? Біохімічний аналіз сечі дозволяє визначити зміст і обсяг калію, натрію, циліндрів, глюкози, кальцію. У здорової дитини в осаді сечі ці показники відсутні або незначно присутні з об’єктивних причин.

    Існують індикаторні смужки. Тест-смужки продаються в аптеках, швидко визначають різні порушення у дітей в домашніх умовах. Такі смужки допомагають оцінити не тільки базові показники, результати вимагають обов’язкового підтвердження і подальшої консультації фахівця.

    Аналіз крові

    При підозрі на серйозні захворювання або при наявності неприємних симптомів призначають не тільки аналіз сечі, але і крові:

    • клінічний аналіз крові (ОАК). Вказує на вміст лейкоцитів, тромбоцитів, гемоглобіну, гематокриту, швидкість осідання еритроцитів і інших компонентів. Біоматеріал забирають з відня. Загальний аналіз крові уточнює загальний соматичний статус дитини. Отримані дані вказують на функціональний стан внутрішніх органів, систем;
    • коагулограма або гемостазіограма. Тип дослідження, при якому оцінюють згортаючу здатність крові. Аналіз показаний при підозрі на патологію нирок, серцево-судинної системи, при аутоімунних захворюваннях. В якості зразка потрібно венозна кров.

    Клінічну значимість має біохімічний аналіз крові, який дозволяє оцінити функцію печінки, нирок, наявність запальних процесів, стан крові. Біологічний матеріал отримують з відня. Перед парканом рекомендується рясне питво для поліпшення струму крові. Під час біохімічного аналізу можна взяти кров у кілька пробірок, щоб оцінити найбільшу кількість показників. Розшифровка займає кілька годин. Плановий аналіз проводять зранку натще. Якщо показання екстрені, то час забору матеріалу для біохімічного дослідження значення не має.

    Загальний аналіз сечі у дітей та інші лабораторні дослідження дозволяють ширше оцінити картину захворювання. За результатами досліджень призначають необхідний обсяг діагностичних процедур і лікування.

    Читайте в наступній статті: навіщо проводять аналіз сечі за Зимницком