Рідкий стілець при вагітності: норма чи патологічний ознака?

1257

Зміст:

  • Діарея на ранніх термінах
  • Чому з’являється розлад кишечника на пізніх термінах?
  • Можливі причини
  • Коли звертатися до лікаря?
  • Копрологічний аналіз калу
  • Лікування
  • Коригування харчування і профілактика
  • Рідкий стілець при вагітності — не рідкість, враховуючи підвищене навантаження на організм жінки і зміна гормонального фону. Розлад кишечника може також спровокувати інфекцію або захворювання органів травлення. Залишати без уваги діарею не можна, оскільки при цьому з організму стрімко йдуть рідина та інші речовини, в результаті чого плід відчуває дефіцит корисних компонентів.Рідкий стілець при вагітності — досить часте явище

    Діарея на ранніх термінах

    Жіночий організм після зачаття починає активно розбудовуватись і підготовлятися до виношування плоду. На початковому етапі формується плацента, змінюються імунні реакції, що позначається на функції внутрішніх органів і систем. У результаті В першому триместрі відчувається токсикоз, з’являються нудота, діарея. Провокуючим фактором є зміна гормонального балансу, що призводить до розслаблення м’язових стінок органів.

    Одноразове розлад кишечника вранці, супроводжується підвищенням температури, погіршенням самопочуття і різким зниженням маси тіла, є природною реакцією організму. У цьому випадку стан не вимагає спеціальної терапії.

    Регулярна поява рідкого стільця на протязі 5-7 днів дестабілізує водно-сольовий баланс. Це призводить до активному виведенню корисних речовин, що негативно відбивається на розвитку малюка.

    Кишкові спазми при діареї також становлять небезпеку. Близьке розташування до органу матці провокує підвищення її тонусу і може стати причиною викидня. Тому при затяжній діареї майбутня мама не повинна відкладати візит до гінеколога. Чим раніше буде відновлений баланс, тим менше це відіб’ється на дитині.

    во втором триместреДіарея у другому триместрі — побічний ефект від прийому препаратів заліза

    Чому з’являється розлад кишечника на пізніх термінах?

    Діарея — це одна з ознак наближення пологів. Поява розлади в третьому триместрі, на останніх днях зазначеного терміну, варто розцінювати як природну підготовку організму до майбутнього процесу. При цьому розлад кишечника з’являється у межах 24 год до справжніх перейм і відходження навколоплідних вод. Цей провісник є приводом зібрати речі в пологовий будинок.

    Але якщо діарея з’явилася набагато раніше уставленого терміну пологів, розцінювати її як характерна ознака закінчення вагітності не варто. Тому потрібно виявити причину розладу кишечника і вживати заходів щодо його усунення.

    Якщо на останніх термінах вагітності крім рідкого стільця присутня підвищена температура, а також домішки слизу і крові в калі, варто негайно викликати «швидку допомогу».

    Діарея у сукупності з іншими патологічними симптомами підвищує тонус матки, що може привести до передчасного розродження. Тому ігнорувати її на 37-38 тижні не рекомендується, але й вдаватися до самолікування, не виявивши причину, також заборонено. Якщо рідкий стілець не припиняється протягом дня, потрібно здати аналізи, на підставі яких лікар призначить відповідну терапію.

    Можливі причини

    Діарея при виношуванні дитини може бути викликана не тільки природною реакцією організму мами на перебудову систем, але і іншими провокуючими факторами, які не такі нешкідливі.

    Можливі причини:

    • вживання їжі сумнівної якості;
    • введення нового компонента в раціон, переїдання;
    • непереносимість окремих продуктів;
    • інфекційне ураження;
    • нервове потрясіння;
    • глистова інвазія;
    • вірусна інфекція;
    • дисбактеріоз;
    • зниження імунітету.

    Також поява діареї у другому триместрі можливо на тлі прийому деяких ліків. Найчастіше це відбувається, якщо у жінки в цей період була діагностована залізодефіцитна анемія. При призначенні препаратів заліза одним з побічних ефектів є рідкий стілець.

    Коли звертатися до лікаря?

    Патологічні ознаки, що вимагають звернення до лікаря:

    • дефекація 5 і більше разів на добу;
    • блювання;
    • різі в животі;
    • домішка слизу і крові в калі;
    • різка загальна слабість;
    • підвищена пітливість;
    • блідість шкіри;
    • підвищена температура.

    Рідкий стілець при вагітності може бути симптомом внутрішньої кровотечі, що представляє серйозну небезпеку. Поява навіть деяких з перерахованих ознак є приводом для негайного звернення за медичною допомогою.

    Копрологічний аналіз калу

    По кольору і консистенції калу можна виявити ступінь небезпеки діареї. Зеленуватий відтінок випорожнень у поєднанні з кислим або гнильним запахом може бути ознакою дисбактеріозу. Темно-дегтярный колір сигналізує про кровотечі у верхній частині кишечнику. Вирішити цю проблему самостійно не вийде, потрібно звернутися за медичною допомогою.

    Коричневий кал з залишками неперетравленої їжі і підвищеною жирністю свідчить про дисфункції підшлункової залози. Діарея спостерігається вранці або протягом 2-3 год після прийому їжі.

    Світлий відтінок випорожнень з переважанням сірого кольору сигналізує про дисфункцію печінки, жовчного міхура. Поєднання діареї з підвищеною температурою і жовтизною очних яблук свідчить про розвиток гепатиту, калькульозного холециститу, холангіту, що вкрай небезпечно під час виношування плоду.

    Жовтяниця при захворюваннях печінки може вплинути на тактику ведення вагітності.

    Рясний рідкий пінистий стілець характерний для ентериту. У цьому випадку спостерігається виражена втрата рідини та електролітів, що негативно відбивається на стані здоров’я матері і дитини.

    Кров’яні згустки, гній і слиз у випорожненнях свідчать про інфекційному ураженні кишечника. Як і энтеритический стілець, це є небезпечним симптомом, при появі якого слід негайно звернутися до лікаря.

    Лікування

    в третьем триместреЛікування у першому, другому і третьому триместрі має узгоджуватися з лікарем

    Терапія діареї повинна проводитися тільки за рекомендацією лікаря з урахуванням терміну вагітності. Самостійно приймати препарати заборонено, щоб не нашкодити малюкові.

    Допустимі види ліків для лікування діареї при вагітності:

    • Адсорбенти. Зв’язують токсини в кишечнику і прискорює їх виведення з організму матері, сприяючи усуненню інфекційно-запального процесу. Не проникають крізь плацентарний бар’єр. Ентеросорбенти не можна приймати одночасно з вітамінами та іншими препаратами, перерва має становити не менше 2 ч.
    • Сольові розчини. Використовуються для інфузійної підтримки, регідратації та детоксикації. Безпечні препарати, що прискорюють виведення токсинів, які всмоктались, що сприяють відновленню водно-сольового балансу.

    Для усунення розлади кишечника на пізніх термінах вагітності також призначаються ліки, активним компонентом яких є лоперамід. При інфекційному ураженні кишечника можливо застосування окремих антибіотиків. Тривалість терапії та дозування призначає лікуючий лікар.

    Коригування харчування і профілактика

    При діареї важливо рясне пиття, не менше 2-2,5 л на добу. Це допомагає попередити обезводнення і сприяє очищенню органів травлення. Рекомендується використовувати негазовану воду, чай, рисовий відвар, кисіль, компот.

    Під час терапії радять вживати каші, зварені на воді без солі і цукру. До них можна додати парову котлету або варені овочі. Свіжі хлібобулочні вироби рекомендується замінити сухариками або хлібцями. Нормалізувати функцію кишечника також допомагають йогурт і кефір, приготовлені з використанням корисних лактобактерій. Такий раціон слід дотримуватися протягом тижня.

    Щоб уникнути появи рідкого стільця при вагітності, слід дотримуватися таких рекомендацій:

    • вживати свіжі продукти;
    • проводити ретельну обробку їжі;
    • поступово вводити в раціон нові компоненти;
    • дотримуватися правил особистої гігієни;
    • вчасно лікувати хронічні захворювання.

    У терапії діареї важливо вживати їжу теплою, що дозволить знизити подразнення слизової оболонки органів травлення.

    Розлад кишечнику під час вагітності не повинно залишатися без уваги. Але перш ніж що-небудь робити, потрібно обов’язково порадитися з лікарем. Жінка повинна пам’ятати, що вона відповідає не тільки за своє здоров’я, але і за розвиток малюка. Будь-яке необачне рішення може привести до серйозних наслідків. Тому при появі патологічних ознак слід звернутися до фахівця і чітко виконувати його рекомендації.

    Читайте також: болить зуб при вагітності