Свекруха ділить онуків на улюблених і нелюбих. І не приховує цього…

814

Існує чимало сімей, де подружжя виховує дітей, які з’явилися на світ у попередньому шлюбі. Потім народжується їх загальний малюк. І після цього може статися ситуація, коли старші родичі поділяють дітей на «чужих» і «своїх».

Посварилися з чоловіком. Йому мама сказала: «Приїжджай тільки з молодшою, а старшу не хочу бачити». Випадково почула я. Так, старша не рідна. Але раз так вийшло, навіщо ж прямо так розділяти дітей? – ділиться з подругами Олена. – До речі, старша донька теж почула.

Молода матуся розповіла про те, що запропонувала чоловікові:

Або всі, або ніхто не поїде. Він почав: «Ти мою маму не любиш». Вона мене не любить і ображає. І відносини взагалі ніякі.

Читайте також:Реальні історії: свекруха псує життя молодої сім’ї

І звернулася за порадою до подруг:

А як би ви вчинили?

Непроста ситуація розділила користувачів в Мережі. Багато матусі зазначили, що розуміють позицію свекрухи, яка готова спілкуватися лише з рідною онукою:

Я за свекруха, на її місці так само б сказала. Одна справа — мої рідні онуки, а інше — чужа дитина. Це він пов’язав з вами життя, а не його матір і вона не зобов’язана сприймати її як рідну. Та й сама би не нав’язувала дитини. Не хочете — не треба. А рідну її онуку відпускала б з татом, чому ні?! у старшої свої бабуся і дідусь у молодшої інші (Анна)

Свекруха ж не зобов’язана любити чужу дитину! Я теж не люблю «не своїх» (мої і діти і племінники) дітей і немає ніякого задоволення від проведення часу з ними, тільки дратують. Зрозуміло, свекруха повинна було тактовно про це сказати і так, щоб старша дівчинка не чула (Аня)

Ваша дитина — самий гарний, самий улюблений, ви, звичайно, праві в якійсь мірі. Але ваш чоловік коли одружився, думка матері враховував? Вона схвалила його вибір? Якщо він сам прийняв рішення, то вона ніяк не зобов’язана приймати ні вас, ні вашого старшого дитини (Ольга)

Читайте також:Вогонь! 33 сумнівних ради, які свекрухи дають молодим мамам

Матусі міркували про те, що в родині автора складається нездорова емоційна ситуація. Тому потрібно змінювати поведінку всім дорослим – свекрухи, чоловікові і матусі теж. Багато розповідали особисті історії на цю тему:

У мене мама з вітчимом живе більше 15 років. Для мене він став справжнім татом. До його мами мене відправляли кожне літо, поки не народилася і не підросла сестра(загальний дитина) і нас почали відправляти удвох. Бабуся завжди була всім рада і ніколи не ділила нас на рідну і не рідну. Любила однаково. За літо, що я у неї проводила, вона мене вчила читати, писати, рахувати.

Неправильно ваша свекруха надійшла. Але зате зараз ви знаєте її ставлення до дитині. І не в якому разі не відправляйте дочка до неї після того, як дізналися про її відношенні.

А ваш чоловік не правий. Якщо прийняв вас з дитиною, то повинен оберігати і захищати. Батько, коли з мамою став жити, бабусі відразу зателефонував і сказав, що є дитина і для нього я тепер як дочка. І бабуся ні слова не сказала (Юлія)

У мого вітчима взагалі своїх дітей немає, і моєї мами вже немає, а живе він з нами, чужий дядько чи що? Чи треба його до відправити мамі, яка в свій час була проти нас, тому що ми чужі діти. Що за кліше? Це діти її сина, обидві (Світлана)

Начебто дорослі люди, а так себе ведуть. Свекрухи подзвонила б і висловила теж, чоловікові б не потурала. Про дітей, дивлюся, крім вас ніхто і не замислюється. Старшій прикро. Або всі, або ніхто (Юта)

Читайте також:Монолог мами: «Я хочу народити дочку, щоб не стати шкідливою свекрухою»

Змусити любити чужу дитину неможливо. І ваша свекруха не зобов’язана любити і приймати. Це для вас вони єдине ціле, для неї — немає. Почуття такту у свекрухи немає. Але, задумайтесь, якщо ви не будете давати з молодшої бачитися, це теж не дуже добре. А терпіти вашої дитини через зустрічей з молодшою, лицемірити і прикидатися це ще гірше. А старшій доньці пояснити, що не всі люди за життя добре один до одного ставляться. Вона ж не буде ображатися на тітку незнайому, яка не матиме знак уваги. По суті і ваша свекруха така ж тітка (Катерина)

Одна з матусь в Мережі розповіла свою історію, яка може стати хорошим прикладом для вирішення конфлікту.

У самої донька від першого шлюбу і в чоловіка є син від першого шлюбу. Багато було труднощів, але тільки коли дітей добре ставлення і їх не поділяєш, то тільки тоді буде міцна сім’я, – поділилася Ганна.

А що ви порадите автору в її ситуації?

  • Свекруха взяла онучку на руки лише для того, щоб з нею сфотографуватися
  • З-за постійних зауважень свекрухи відчуваю себе неповноцінною мамою
  • Як переконати свекруха, що її допомога після пологів мені не потрібна?
Всі фото: Depositphotos