Секс після пологів: що потрібно знати партнерам

1784

Зміст:

  • Що відбувається після пологів і чому не можна?
  • Скільки утримуватися?
  • Якщо є шви
  • Біль і кров під час сексу
  • Через скільки можна займатися сексом після розривів
  • Секс під час кровотеч
  • Секс після пологів вимагає часу і підготовки жіночого організму до статевого акту. Чоловікам слід прислухатися до скарг жінки з приводу неприємних відчуттів для швидкого відновлення організму. Середня тривалість утримання залежить від безлічі факторів, варіює від декількох тижнів до 3-4 місяців.

    Що відбувається після пологів і чому не можна?

    Після нормальної здорової вагітності та природних пологів матка і органи репродуктивної системи повністю відновлюються через місяць. За цей час порожнину матки звільняється від залишків крові, скорочується до первинних розмірів.

    Секс після пологів можливий при повному відновленні статевих органів жінки

    Відразу після пологів і протягом наступних 7 діб місце прикріплення плаценти являє собою велику рану, що кровоточить. Існує 2 принципові причини обмеження статевого життя:

    • ризик інфікування;
    • розбіжність швів, відновлення кровотечі, відрив тромбів під час активних рухів пеніса.

    Утримання обов’язково, якщо жінка перенесла ускладнені пологи, під час яких було потрібно термінове хірургічне втручання, ушивання або мали місце масивні кровотечі. Обмеження до сексу після пологів відносяться і до жінок, які народили шляхом кесаревого розтину. Незважаючи на те, що дитина фактично не проходив по родових шляхах, всі процеси, що відбуваються всередині органів репродуктивної системи ідентичні. Матці потрібно навіть більше часу на відновлення.

    Скільки утримуватися?

    Відповідаючи на питання, чи можна займатися сексом раніше терміну відновлення, важливо враховувати ряд наступних факторів:

    • характер і перебіг вагітності;
    • тривалість родового процесу;
    • черговість та кількість пологів;
    • особливості пологової допомоги;
    • ускладнення по ходу процесу.

    Обтяжений перебіг вагітності та пологів збільшують термін відновлення жіночого організму. В ідеалі, статеві контакти можна відновлювати відразу після припинення кровотеч, болю і неприємних відчуттів.

    Якщо є шви

    Якщо по ходу пологів були ускладнення, потрібно накладення швів на матку і промежину, то обмеження до вагінального статевого акту триває до 3-6 місяців. В промежині безліч нервових закінчень, кровоносних судин, які нерідко затиснуті по лінії шва, тому жінки можуть відчувати дискомфорт під час сексу навіть після відновлення. На жаль, тривалість неприємних відчуттів визначити неможливо.

    Біль і кров під час сексу

    Нерідко скарги жінок пов’язані з відновленням кровотеч після статевого контакту. Клініцисти виділяють ряд можливих причин:

    • розбіжність або травмування швів;
    • неповне очищення матки від крові;
    • недостатнє відновлення;
    • гіперплазія ендометрія в області ушивання;
    • ерозії піхвових стінок.

    Кровомазание в перший раз після тривалого утримання відноситься до норми, особливо якщо зникає після декількох статевих актів. Якщо боляче займатися сексом ще довгий час після відновлення, то необхідно терміново звернутися до лікаря.

    Тривале виділення лохій (постродовых кровотеч) пов’язані з болючими відчуттями вимагає обов’язкової медичної корекції. У таких випадках загальна тривалість утримання досягає 4-7 тижнів.

    Через скільки можна займатися сексом після розривів

    Нерідко під час родового процесу виникає необхідність проведення епізіотомії — розсічення промежини для зниження ризиків черепно-мозкових травм у дитини, самовільного розриву тканин. Такі травми завжди серйозні, вимагають повного загоєння ранового ложа в області накладення швів.

    через сколько можно заниматьсяПитання, через скільки можна займатися сексом після пологів, вирішується індивідуально

    М’які тканини рухливі, а рубцева тканина відрізняється грубістю, відсутністю еластичності, тому неприємні відчуття, стягнення можуть зберігатися ще довго після відновлення організму жінки. Партнеру рекомендується приділити більше уваги безпеці жінки, щоб виключити не тільки повторний розрив, але і знизити болючі відчуття.

    Секс під час кровотеч

    Післяпологові кровотечі тривають рівно стільки, скільки потрібно для відновлення матки. Їх пік припадає на 5-6 днів після пологів, після чого інтенсивність знижується. В середньому йде кров близько 7-21 доби. Лохії свідчить про те, що рана у ділянці прикріплення плаценти не затягнулася. Передчасне статевий акт призводить не тільки до інфікування, але і ризику рясних кровотеч.

    Жінок і чоловіки по-різному ставляться до сексу, однак люблячому партнерові потрібно поважати відчуття жінки, прагнути захистити від додаткових травм і навантажень.

    Самою природою передбачено зниження лібідо жінки в перший рік після пологів для відновлення організму і надання максимальної турботи дитині. Виділення, біль та інші симптоми не сприяють обопільного задоволення від статевих стосунків.

    Обмеження сексу після пологів носить індивідуальний характер, що безпосередньо залежить від акушерського анамнезу. Організм здорових жінок за умови неускладненого процесу відновлюється через 4-5 тижнів. Безпечно повернутися до колишнього життя можливо після контрольного огляду лікарем та ультразвукового дослідження.

    Читайте також: оргазм після пологів