Симптоми розлади особистості та його особливості

571

Зміст:

  • Причини біполярного розладу у підлітків
  • Симптоми
  • Як розпізнати захворювання
  • Лікування
  • Біполярні розлади у підлітків – розлад психіки, при якому маніакальні епізоди змінюються депресивними. Між ними фіксуються короткочасні проміжки, в які психічна діяльність відновлюється. Захворювання зустрічається у період з 12 до 17 років, важко діагностується і може мати безліч причин.

    Біполярні розлади у підлітків проявляється у віці 12-17 років

    Причини біполярного розладу у підлітків

    Діагностувати розлад у підлітковому віці проблематично. Це пов’язано з тим, що захворювання може не мати чіткої циклічності фаз, а його ознаки схожі з іншими патологічними станами. Причини виникнення розладу особистості вивчені не повністю, але можна виділити основні:

    • спадковість. У половині випадків захворювання батько підлітка має в анамнезі біполярний розлад з локалізованим в 11 хромосомі патологічним геном;
    • особливості типу особистості, акцентуації характеру. Схильність виявляється у меланхоліків, тривожно-недовірливих підлітків з нестабільним емоційним станом;
    • гормональна перебудова організму.

    У підлітковому віці, коли психіка ще не стабільна, спровокувати її розлади можуть стресові ситуації, прийом психотропних, наркотичних засобів, алкоголь, часті перевтоми, відсутність повноцінного відпочинку, інфекційні захворювання, травми і захворювання нервової системи.

    Симптоми

    Підлітковий період прийнято вважати складним, тому перші ознаки розлади нерідко сприймаються оточуючими як вікові зміни характеру. Перше, що можна помітити – спалахи люті, гніву, агресивна поведінка і нечемне звернення до співрозмовників, найчастіше дорослим.

    Вдома підліток відчуває себе дискомфортно, його дратують, він намагається перебувати там як можна рідше, може почати безпритульний спосіб життя.

    Нерідко відзначаються патологічні посилення харчових і сексуальних потягів.

    Серед однолітків підліток відчуває свою перевагу, приписує собі видатні здібності, будує далекосяжні плани, починає відвідувати додаткові заняття, секції, гуртки, які через деякий час кидає і замінює новими.

    Симптоми БАР схожі з алкогольною або наркотичною залежністю, неврівноваженістю нервової системи, іншими розладами особистості, що значно ускладнює діагностику та корекцію захворювання. Шизофренія в своїх початкових проявах також схожа на біполярний розлад.

    На початковому етапі маніакальні епізоди можуть бути відсутніми. Переважають депресивні фази, які проявляються переважно ввечері у вигляді атипових форм:

    • іпохондрія. Підліток відчуває страх за своє здоров’я, відзначає у себе симптоми небезпечних захворювань, скаржиться на погане самопочуття, плаксивий і пригнічений;
    • делінквентність. Підліток веде асоціальний спосіб життя напоказ, на зло дорослим прогулює школу, доводить всім своїм поводженням, що він поганий, тікає з дому, починає вживати алкоголь і наркотики. Коли розуміє, що таке життя йому задоволення не приносить – впадає в депресію, проявляє агресію до більш успішних однолітків, може робити суїцидальні спроби;
    • астенія, апатія. У цьому випадку у підлітка відзначається зниження життєвих сил і самооцінки, втрата інтересу до улюблених речей і занять, постійна сонливість, втома;
    • деперсоналізація. Відзначається перекручене сприйняття власної особистості, свого тіла. Підлітки проявляють незадоволеність фігурою, власними почуттями, якостями. Нерідкі випадки патологічної тяги до схуднення, суїцидальні нахили.

    У підлітковому періоді таке розлад особистості може супроводжуватися вегетативними проявами, пік яких припадає саме на епізоди маніакального або депресивного поведінки. Відзначається прискорений пульс, підвищена пітливість, запаморочення, напади нестачі повітря, оніміння кінцівок.

    Як розпізнати захворювання

    симптомы

    Симптоми розлади нерідко плутають з віковими змінами характеру

    Щоб не упустити момент і надати необхідну допомогу підлітку, батьки повинні знати, як розпізнати захворювання і коли звернутися до фахівців. Головні особливості:

    • швидка зміна епізодів маніакального і депресивного поведінки без проміжку, накладення однієї фази на іншу;
    • діти до 16 років частіше страждають від змішаної форми захворювання, в більш старшому віці простежується чітка зміна циклів;
    • тривалість епізоду безпосередньо залежить від віку: чим дитина молодша, тим коротше можуть бути фази;
    • чим раніше почався розлад, тим важче його прояви. Для молодшого підліткового віку характерно повна відсутність спокійних періодів.

    Чим старшим стає підліток, тим тривалішим стає депресія. Дитина потребує лікування і допомоги кваліфікованого фахівця.

    Лікування

    Лікування проводиться за допомогою медикаментів та психотерапевтичних методів. Залежно від стану пацієнта можуть помістити в стаціонар або лікувати амбулаторно. Підлітки, які розпочали спробу суїциду, підлягають негайній госпіталізації на термін від 1,5 до 3 місяців з подальшим амбулаторним лікуванням не менше 4-6 місяців.

    Медикаментозна терапія включає препарати для купірування симптомів – нормотимики або антидепресанти, стабілізуючі засоби – седатики і транквілізатори, вітаміни. В деяких випадках можуть знадобитися нейролептики і холіноблокатори.

    Лікарські препарати призначає лікар після уточнення діагнозу, у відповідності з індивідуальними особливостями перебігу захворювання. Самостійне лікування неприпустимо!

    В кінці гострого періоду підключають психотерапевтичну підтримку, яка триває 10-15 місяців. Мета психотерапії: дати дитині загальну інформацію про що відбуваються в його організмі порушення, навчити справлятися зі стресом і керувати своїми емоціями, підвищити самооцінку.

    Запідозривши у свого підростаючого дитини тривожні симптоми, рекомендується негайно звернутися за допомогою до фахівців. Тільки своєчасне лікування і грамотна підтримка можуть запобігти повний розпад особистості і виключити спроби суїциду.

    Також рекомендуємо почитати: симптоми і лікування панічного атаки у жінок