Симптоми і лікування бронхіту при вагітності

1889

Зміст:

  • Характеристика захворювання
  • Причини розвитку
  • Характерні прояви
  • Методи діагностики
  • Тактика лікування
  • Ускладнення
  • Профілактика
  • Бронхіт при вагітності — досить частий діагноз. Організм жінки, яка чекає дитину, природним чином знижує свою імунний захист. Відбувається загострення хронічних захворювань, так і поява нових. Особливо вразливі дихальні шляхи, з-за чого і розвивається бронхіт.

    Характеристика захворювання

    Бронхіт — це запалення слизової оболонки, що покриває зсередини дихальні шляхи. Вона набрякає, товщає, що викликає звуження бронхів, порушення прохідності повітря. На тлі запалення посилюється вироблення слизу, яка заповнює бронхи. Це ще більше ускладнює дихання.

    Бронхіт при вагітності буває гострим і хронічним. Гострим називають захворювання, що виникло вперше. Тривалість його становить не більше місяця. Хронічний бронхіт може виникнути як до вагітності, так і під час неї. Основний критерій хронічної форми захворювання — кашель, що виникає не менш 3 разів у році і триває протягом 3 місяців.

    Бронхіт при вагітності протікає як гостре або хронічне захворювання

    Причини розвитку

    Для виникнення бронхіту потрібно сукупність декількох причинних факторів. Основне значення має інфекція — вірусна, бактеріальна, грибкова. Мікроорганізми вражають слизову оболонку дихальних шляхів, якщо вона пошкоджена. Порушення цілісності слизової відбувається при палінні, наявності шкідливих речовин у вдихуваному повітрі.

    Ризик розвитку бронхіту підвищується при зниженні імунітету. Це природний процес під час вагітності. Організму потрібно послабити захист, щоб плід не сприймалася як чужорідний об’єкт. Загострення хронічної форми захворювання викликані переохолодженням, стресом, ГРЗ.

    Рідше бронхіт має алергічне походження. Така форма захворювання завжди протікає хронічно. Алергеном може бути будь-фактор навколишнього середовища — пилок, шерсть тварин, домашній пил, ліки.

    Характерні прояви

    Ознаки бронхіту при вагітності обумовлені запаленням слизової дихальних шляхів, посиленим утворенням мокротиння. Гострий бронхіт або загострення хронічного починаються з нездужання, помірного підвищення температури, відчуття тяжкості в грудях. Незабаром починається кашель. Спочатку він сухий, подразливий, не приносить полегшення. Напади кашлю можуть закінчуватися блювотою.

    Через 2-3 дні кашель переходить у вологий. Це обумовлено скупченням великої кількості мокротиння у бронхах. В легенях вислуховується жорстке дихання, хрипи. Мокротиння буває слизової, прозорою або гнійної з зеленуватим відтінком. Найбільше слизу жінка відкашлює вранці.

    У 3 триместрі вагітності захворювання супроводжується нападами задухи. Збільшена матка здавлює знизу діафрагму, легені розправляються повністю. Виникає задишка з нападами задухи, особливо в положенні лежачи. Часто з’являється запаморочення, пов’язане з нестачею кисню.

    Під час вагітності змінюється гормональний фон організму. Переважання прогестерону призводить до набухання слизових оболонок. Це підвищує ризик розвитку набряку дихальних шляхів.

    Важкою є обструктивна форма бронхіту. Відбувається сильний спазм м’язів стінки бронхів. У поєднанні з набряком слизової це призводить до розвитку вираженої задишки, ядухи. Кашель при цій формі захворювання непродуктивний. Мокрота не виходить назовні, а застоюється в бронхах, ще більше погіршуючи стан.

    Алергічний бронхіт загострюється тільки при контакті жінки з провокуючим фактором. Для нього характерні напади сухого спазматичного кашлю, сльозотеча, нежить.

    лечениеЛікування бронхіту проводиться під контролем лікаря

    Методи діагностики

    Лікар визначає ознаки бронхіту вже при огляді жінки. Підтверджують симптомами є жорстке дихання і змішані хрипи в легенях. Рентгенографію грудної клітки вагітній жінці робити не можна. Цей спосіб застосовують у крайньому випадку, якщо потрібно виключити пневмонію.

    Тактика лікування

    У терапії гострого та хронічного бронхіту використовують комплексний підхід. Складність полягає в обмеженому під час вагітності спектрі доступних лікарських препаратів. На початковому етапі захворювання можна обійтися симптоматичною терапією.

  • Рясне пиття сприяє розрідженню мокротиння і швидкому виведенню її з бронхів. Рекомендується пити підкислену воду, морси, лужну мінеральну воду. Об’єм рідини — до 1,5 літрів на добу, якщо це не призводить до появи набряків на ногах.
  • Раціон харчування повинен бути легким, але різноманітним. Рекомендують вживати відварне м’ясо, морську рибу, фрукти і овочі, кисломолочні продукти.
  • Корисно виконувати дихальну гімнастику. Можна надувати повітряну кульку, дути в склянку з водою через пластикову трубочку.
  • Якщо бронхіт виник на тлі ГРЗ, допустимо застосування препаратів з людським інтерфероном у вигляді ректальних свічок або назальних крапель.

    У приміщенні, де знаходиться хвора бронхітом, потрібно підтримувати вологість не менше 80%.

    Медикаментозну терапію призначають, якщо у жінки тримається підвищена температура більше 3 днів, посилюється кашель. Дозволений під час вагітності антибіотик — джозамицин. Його призначають по 2 таблетки на добу протягом 5-7 днів. Одночасно використовують пробіотики для захисту кишкової мікрофлори.

    Для усунення кашлю використовують відхаркувальні і протикашльові засоби. З відхаркувальних найбільш популярний амброксол. Його можна призначати у 1 триместрі вагітності. Після 12 тижнів використання амброксолу допустимо — по 1 таблетці 3 рази в день. Протикашльові засоби теж використовують з 2 триместру вагітності. Найбільш безпечний препарат на основі бутамірату. Він пригнічує кашльовий центр в головному мозку, позбавляючи жінку від нападів нав’язливого кашлю.

    Фізіопроцедури можна за умови нормальної температури тіла. При бронхіті краще всього допомагають інгаляції — парові або через небулайзер. Процедуру виконують з лужною мінеральною водою, розчином амброксолу.

    Лікування народними засобами носить допоміжний характер. В доповнення до основної терапії можна застосовувати:

    • масляні компреси на груди і спину;
    • розтирання борсучим або ведмежим жиром;
    • прийом всередину відвару мати-й-мачухи;
    • тепле молоко з медом.

    Народні засоби ефективні лише при легкому перебігу хвороби, не супроводжується підвищенням температури, нападами задухи.

    2 триместрЛікарські препарати дозволено використовувати з 2 триместру

    Ускладнення

    У вагітних жінок ризик ускладненого перебігу бронхіту вище. Гостра форма захворювання завжди протікає важче загострення хронічної. Несприятливі наслідки бронхіту стосуються не тільки жінки, але й плоду. У вагітних частіше розвивається затяжна форма захворювання з тривалим періодом залишкового кашлю. Інфекція з бронхів може поширитися на легеневу тканину і викликати пневмонію.

    Тривалий перебіг захворювання призводить до нестачі кисню в організмі жінки. Це негативно позначається на стані плода. Він відчуває внутрішньоутробну гіпоксію. В подальшому це веде до уповільнення розумового і фізичного розвитку дитини. Гіпоксія може спровокувати передчасні пологи.

    Найбільш небезпечно внутрішньоутробне інфікування плода. На ранніх термінах це сприяє викидня, розвитку серйозних вад і аномалій. Інфікування в кінці 2-3 триместру викликає передчасні пологи.

    Профілактика

    Подбати про попередження бронхіту слід ще до вагітності. Потрібно виключити всі чинники, що сприяють розвитку цього захворювання:

    • відмовитися від шкідливих звичок;
    • усунути хронічні вогнища інфекції в організмі;
    • зменшити негативний вплив навколишнього середовища.

    Запобігти загострення під час вагітності дозволяє повноцінне харчування, регулярна фізична активність, прогулянки на свіжому повітрі.

    Бронхіт у вагітних відрізняється більш важким перебігом, особливо в останньому триместрі. Частіше розвиваються ускладнення, які можуть нашкодити не тільки матері, але й плоду. Важливо дотримуватися профілактичні заходи до і під час вагітності, які допоможуть запобігти захворюванню.

    Читайте також: лікування кон’юнктивіту при вагітності