Що робити, якщо дитина не сидить у сім місяців

3777

Зміст:

  • Коли дитина починає самостійно сідати
  • Що робити, якщо дитина не сідає в 7 місяців
  • Як допомогти малюкові правильно розвиватися
  • Масаж для правильного розвитку
  • Протягом першого року життя малюк постійно набуває нові вміння та навички: перевертається, повзає, піднімається і сідає. Існують певні вікові норми і терміни, до яких немовля повинен ці навички набути. Однак, якщо дитина не сидить у сім місяців, не варто панікувати, потрібно розібратися в причинах і допомогти своєму малюкові розвиватися правильно.

    Коли дитина починає самостійно сідати

    Вважається, що до 6 місяців життя немовляти його опорно-руховий апарат вже достатньо готовий до того, щоб малюк почав сідати самостійно. Але немає абсолютно нічого страшного, якщо ваш дитина до 7 місяців цей навик так і не придбав: якщо це станеться і в 8 місяців, це цілком вкладається в поняття норми.

    Причин, за якими дитина не сидить у сім місяців, може бути безліч

    Кожна дитина розвивається індивідуально: деякі малюки спочатку починають повзти і навіть вставати біля опори, і тільки потім сідають. Якщо у вашої дитини немає проблем зі здоров’ям, він активний, перевертається, повзе, для переживань точно немає приводу – просто його час ще не настав.

    А ось що точно повинен бажати дитина в цьому віці – це сидіти при висаджуванні його, утримуючи вертикальне положення з опорою на ручку або без неї. Якщо цього до 7 місяців малюк не вміє, необхідно звернути на це увагу лікаря-педіатра та з’ясувати причини відставання у моторному розвитку. Найчастіше підставою затримки рухового розвитку стають підвищений або знижений м’язовий тонус.

    Що робити, якщо дитина не сідає в 7 місяців

    Багато молоді мами, наслухавшись розповідей більш досвідчених подруг про те, що їх діти вже півроку і сідали, і вставали і робили ще багато того, чого дитина в цьому віці робити ще зовсім не має, починають панікувати і судорожно шукати відповідь на питання, як навчити сидіти і сідає дитини.

    Вчити дитину спеціально якимось навичкам не тільки безглуздо, але й небезпечно! Якщо дитина не сідає самостійно, значить його опорно-руховий апарат до цього просто ще не готовий.

    Перше, що ви повинні зробити в тому разі, якщо вас ця проблема турбує – звернутися до педіатра і висловити йому всі ваші хвилювання. Лікар повинен оглянути дитину, щоб упевнитися, що жодних проблем у розвитку немає. Якщо дитина здорова, все, що потрібно – це спостерігати і допомагати йому розвиватися правильно.

    Якщо проблеми з моторним розвитком існують, швидше за все, вони будуть виявлені на більш ранніх термінах – коли малюк не перевернеться в зазначені нормами терміни, не буде тримати голову, не повзає і т. д. В цьому випадку графік розвитку дитини буде іншим, залежних від його особливостей розвитку.

    как научить сидетьСамостійно сідати малюк повинен у віці 6-8 місяців

    При підвищеному або зниженому м’язовому тонусі – гіпертонусі або гипотонусе – дитині призначаються курси лікувального масажу, який повинен проводити лікар-спеціаліст. В окремих випадках лікарі призначають та інші фізіотерапевтичні процедури:

    • електрофорез,
    • парафінотерапію,
    • лікувальну гімнастику.

    Гіпер — і гіпотонус – досить частий діагноз, який ставлять педіатри дітям першого року життя. В якості причин порушень тонусу найчастіше називаються проблеми внутрішньоутробного розвитку, такі, як гіпоксія плода і перенесені матір’ю інфекції. Лякатися цих діагнозів не потрібно: при правильному підході вони успішно коригуються.

    Як допомогти малюкові правильно розвиватися

    Головне, чим можуть допомогти батьки малюку, який не сідає до 7 місяців, — це заспокоїтися і не слухати доморощених експертів та матеріально зацікавлених масажистів невизначеною кваліфікації, краще інших знають, чого повинен і чого не повинен ваша дитина.

    Якщо ваша дитина здорова, продовжуйте в тому ж дусі. Слідкуйте за тим, щоб ваша дитина харчувався повноцінно – до 7 місяців він уже повинен отримувати прикорм у вигляді каш, фруктових і овочевих пюре.

    Щодня якомога більше часу проводите на свіжому повітрі, намагайтеся гуляти в будь-яку погоду, одягаючи малюка адекватно обставинам.

    Масаж для правильного розвитку

    Не забувайте про користь щоденного масажу, але не плутайте його з лікувальним. Легкі погладжування і кругові рухи не тільки допоможуть зміцнити м’язи і зв’язки малюка, але і сприяють його психічному розвитку завдяки тісному контакту з матір’ю.

    Ось кілька простих прийомів:

    • Покладіть дитину на рівну поверхню на спинку. Перевірте, чи не холодні ваші руки, і переконайтеся в тому, що температура в приміщенні комфортна для малюка.
    • Почніть масаж з погладжувань ручок і ніжок, здійснюючи рухи від периферії до центру тіла.
    • Животик і груди малюка, погладжуйте круговими рухами.
    • Кілька разів зігніть ручки малюка в ліктях, а ніжки в колінах.
    • Акуратно пообертайте в різних напрямках руки і ноги дитини — такі вправи допоможуть правильно сформуватися суглобам.
    • Переверніть на животик, погладжуючими рухами промассируйте спинку малюка, не зачіпаючи область хребта.
    • Залиште на кілька хвилин малюка без одягу: повітряні ванни необхідні для шкіри дитини.

    Виконувати легкий масаж малюкові можна кілька разів в день. Проводити його слід тільки в тому випадку, якщо малюк в хорошому настрої, не хоче їсти або спати, інакше потрібного ефекту досягти не вдасться.

    Якщо ваша дитина не сидить у сім місяців, не хвилюйтеся і продовжуйте пильно спостерігати за його розвитком. Якщо малюк здоровий, причин для занепокоєння немає: запасіться терпінням і дайте можливість дитині розвиватися у відповідності з його особливостями.

    Також цікаво почитати: як навчити дитину сидіти