Симптоми і лікування ларингіту у дітей

875

Зміст:

  • Причини появи ларингіту у дітей
  • Симптоми гострого і хронічного ларингіту
  • Діагностика захворювання
  • Лікування ларингіту в домашніх умовах
  • Профілактика
  • Ларингіт у дітей – це запальне захворювання гортані, що супроводжується осиплостью голосу, ускладненим диханням та іншими проявами. Для діагностики патології необхідно звернутися до дитячого отоларинголога. При підтвердженні діагнозу буде призначена терапія, яка полягає в прийомі протизапальних, антигістамінних засобів, а також дотримання голосового режиму.

    Причини появи ларингіту у дітей

    Дитячий ларингіт може бути пов’язаний з дією патогенних мікроорганізмів або мати алергічне походження. Найчастіше захворювання викликається вірусами грипу, кору, простого герпесу. Бактеріальний ларингіт зустрічається рідко, однак він важче піддається лікуванню.

    Один з основних симптомів ларингіту – біль в області гортані

    Найчастіше ларингіт діагностується в холодну пору року. У цей період його розвитку сприяє ряд факторів:

    • переохолодження, з-за якого знижується загальний імунітет, організм стає вразливим до вірусних і бактеріальних захворювань;
    • гіповітаміноз – недостатність вітамінів різних груп в організмі;
    • загострення хронічних захворювань – риніт, тонзиліт і інші;
    • вдихання холодного повітря через рот, що призводить до ослаблення місцевого імунітету дихальних шляхів.

    Алергічний ларингіт може розвинутися в результаті вдихання алергенів – парів побутової хімії, домашнього пилу, вовни. Також захворювання може з’явитися після вживання харчових алергенів та застосування лікарських засобів, на які є індивідуальна непереносимість.

    Інші причини розвитку ларингіту можуть бути пов’язані з перенапруженням голосового апарату – сильний крик, заняття співом та інші. Також захворювання може розвинутися через травми гортані, проникнення в неї сторонніх предметів, психоемоційних потрясінь, які приводять до спазмів.

    Для встановлення точної причини ларингіту необхідно звернутися до дитячого отоларинголога. Він проведе огляд дитини і призначить ряд діагностичних процедур. На підставі всього цього буде встановлений правильний діагноз.

    Симптоми гострого і хронічного ларингіту

    Температура

    Температура тіла при ларингіті може піднятися до 37,5 градусів і вище

    Гострий ларингіт найчастіше розвивається через 2-3 тижні після перенесеної ГРВІ. Для нього характерні наступні прояви.

    • Спостерігається загальне погіршення самопочуття, нездужання, головні болі.
    • Різко змінюється голос. Він стає сиплим, глухим.
    • З’являється кашель. Спочатку він сухий, а через 3-4 дні змінюється вологим. Спостерігається велика кількість слизового мокротиння. Кашель гавкаючий, посилюється в положенні лежачи.
    • Розвивається спазм гортані. Це загрожує звуженням її просвіту, через що може розвинутися помилковий круп. Такий стан характерно для дітей 0,5–6 років. При помилковому крупі спостерігається тріада ознак: гавкаючий кашель, задишка, осиплість голосу. Напад може статися вночі або вранці. Малюк прокидається і починає сильно кашляти, йому важко дихати і говорити. В особливо важких випадках на тлі помилкового крупа можуть розвинутися асфіксія або серцева недостатність.
    • Температура тіла підвищується до 37,5 градусів. Збивати її не потрібно, так як вона є природною реакцією організму і під її впливом віруси і бактерії можуть загинути. Але якщо температура піднімається до більш високих значень, рекомендується прийняти жарознижувальні засоби.

    Прояви неускладненого гострого ларингіту можуть спостерігатися протягом 5-10 днів. Якщо запустити захворювання, воно може стати хронічним. Для нього характерні наступні симптоми: дискомфорт у горлі, швидка стомлюваність голосових зв’язок, дисфонія та інші. Під впливом сприятливих факторів відбувається загострення захворювання, тому його симптоми посилюються.

    Діагностика захворювання

    У більшості випадків отоларинголога досить оглянути дитину і розпитати про клінічних проявах. Але для уточнення діагнозу можуть бути призначені і інші методи діагностики:

    • пальпація лімфатичних вузлів в області шиї. Вони можуть бути збільшені в розмірі, набряклі, при натисканні на них малюк може відчувати різку біль;
    • ларингоскопія. З її допомогою можуть бути виявлені набряк і гіперемія слизової оболонки гортані, посилення судинного малюнка на ній;
    • бактеріологічне або вірусологічне дослідження змивів з верхніх дихальних шляхів. Це дозволяє виявити точний збудник захворювання.

    Якщо у дитини спостерігаються стійкі порушення голосу, може знадобитися консультація логопеда або фонопеда.

    Протягом ларингіту нагадує фарингіт, ГРВІ та інші захворювання. Тому потрібно обов’язково звернутися до лікаря. А якщо у дитини розвинувся помилковий круп, цю патологію необхідно диференціювати від істинного крупа, ларингоспазму, заглоточного абсцесу, проникнення стороннього тіла в гортань та інших.

    Ларингит у детей

    Для діагностики ларингіту у дітей необхідно звернутися до дитячого отоларинголога

    Лікування ларингіту в домашніх умовах

    При ларингіті призначається лікування в домашніх умовах. Воно полягає в наступному.

    • Необхідно дотримувати постільний режим. В кімнаті у дитини має бути тепло. Коли проводиться лікування, забороняється вдихати холодне повітря. Місцевий імунітет знижений, тому через вдихання холодного повітря запальний процес може стати більш вираженим.
    • Голосовий спокій. Дитині рекомендується говорити пошепки, уникати крику. Тому важливо спілкуватися з ним в спокійній обстановці, щоб він не починав плакати і кричати. А якщо дитина займається співом, на час терапії від нього треба відмовитися.
    • Стежити за вологістю в приміщенні. Взимку повітря в квартирах стає сухим з-за опалення. Сухе повітря подразнює слизові оболонки глотки і гортані, із-за чого неприємні відчуття можуть тільки посилюватися. Тому рекомендується придбати спеціальний зволожувач.
    • Збалансувати харчування дитини. Потрібно забезпечити щадну дієту, виключити з раціону дуже гарячу і холодну, гостру їжу, газовані напої. Вони подразнюють слизові оболонки, що може викликати різку біль.
    • Прикладати тепло до горла. Але зігріваючі компреси можна робити тільки в тому випадку, якщо температура тіла не підвищена. Інакше вона може піднятися до ще більш високих значень.
    • Корисно робити інгаляції. Для цього можна використати спеціальний інгалятор – небулайзер. У разі його відсутності – закип’ятити літр води, в гарячу рідину додати лікарські трави – ромашку, м’яту та інші. Нахилити голову над ємністю з водою, зверху накритися рушником. Вдихати пару протягом 5-7 хвилин. Також для інгаляцій можна використовувати лікарські засоби, призначені лікарем. Забороняється додавати у воду препарати на масляній основі – частинки масла можуть осідати в легенях і бронхах.
    • З лікарських препаратів призначаються противірусні, антигістамінні, відхаркувальні, протизапальні засоби. Також застосовуються антисептики у формі льодяників і аерозолів, які швидко полегшують симптоматику. Антибіотики призначаються тільки у разі підтвердження бактеріальної етіології ларингіту.
    • Призначаються фізіотерапевтичні процедури – фонофорез, УФО, УВЧ, електрофорез та інші.
    • Якщо спостерігаються стійкі, непроходящие порушення голосу, можуть знадобитися заняття з логопедом для корекції дисфонії.

    Госпіталізація може знадобитися при ларингіті у малюків до року. Вони повинні перебувати під постійним наглядом лікарів. У разі розвитку ускладнень їм повинна бути надана кваліфікована допомога. У дітей до року ще погано розвинена дихальна система, тому є велика ймовірність надмірного звуження гортані і розвитку помилкового крупа.

    Якщо у дитини будь-якого віку розвинувся помилковий круп, необхідно негайно викликати швидку допомогу. А до приїзду лікарів необхідно надати дитині вертикальне положення, забезпечити йому доступ свіжого повітря. Подальше лікування рекомендується проводити в стаціонарі. Йому дають гормональні, спазмолітичні, антигістамінні засоби. Якщо дитина задихається, що говорить про крайній ступінь стенозу гортані, можливо, знадобляться інтубація або трахеостомія.

    Лечение

    Ефективний метод лікування ларингіту – інгаляції з допомогою небулайзера

    Якщо ускладнень не спостерігається, прогнози сприятливі. У разі частих рецидивів або неправильно підібраному лікуванні, захворювання може перейти в хронічну форму, для якої характерні тривалі ремісії і загострення у холодну пору. Стенозуючий ларингіт найбільш небезпечний. Протягом залежить від своєчасності наданої допомоги. Критичний стеноз гортані може закінчитися летальним результатом в результаті задухи.

    Профілактика

    Для профілактики ларингіту у дітей необхідно дотримувати наступні рекомендації.

    • Підвищувати загальний імунітет. Для цього скорегувати раціон дитини, збагативши його вітаміновмісними продуктами (свіжі фрукти і овочі, зелень). У зимовий час можна давати дитині аптечні вітамінні комплекси. Також корисно загартовування, прогулянки на свіжому повітрі.
    • Своєчасно лікувати захворювання дихальної системи і горла – ларинготрахеїт, гайморит та інші. Інакше вони можуть стати хронічними, з-за чого ослабне місцевий імунітет.
    • Проводити вакцинацію проти дитячих інфекцій.
    • Уникати контакту з алергенами, якщо дитина алергік. Позбутися від «пилозбірників» – килими, м’які іграшки та інші.
    • Стежити за тим, щоб дитина дотримувався голосовий режим. Він не повинен занадто часто кричати і дуже голосно говорити.

    Ларингіт необхідно лікувати під наглядом лікаря. Інакше можуть розвинутися ускладнення – помилковий круп або хронізація захворювання. Патологія легко лікується на початкових етапах. Тому після виникнення перших симптомів потрібно звернутися до фахівця.

    Читайте також: причини і лікування помилкового крупу у дітей